Hasznos tippek az ausztenites rozsdamentes acélok (ISO M) megmunkálásához

Rozsdamentes acél marása

Rozsdamentes acél marása

A króm és nikkel ötvözőket tartalmazó ausztenites rozsdamentes acél nagy szilárdsággal és korrózióállósággal bír, ezáltal alkalmas a nagyobb terhelésnek kitett alkatrészek gyártására. Azonban az előnyei mellett hátrányai is vannak ennek az ISO M anyagnak. Az ötvözet nikkel tartalma, amely ellenállóbbá teszi a korrózióval szemben, egyben keményebbé is teszi, ami miatt a megmunkálása nehézkesebb.

Szerencsére léteznek kiforrott módszerek ennek a problémának a leküzdésére és a termelékenység növelésére. Következzen néhány a leghatékonyabb stratégiák közül:

Éles, keményfém alapú szerszámok használata.

A gépkezelők többsége, a hagyományos megközelítést követve, a rozsdamentes acélötvözetek nagyobb szilárdsága, és ezáltal a nagyobb forgácsoló erők miatt, erősebb, negatív geometriájú szerszámokkal dolgozna, visszafogottabb forgácsolási paraméterek mellett. Ez a megközelítés azonban rövidebb szerszám éltartamhoz, hosszabb forgácshoz, sorjaképződéshez, nem megfelelő felületi érdességhez és káros rezgésekhez vezet. Valójában az ausztenites acélok megmunkálása során fellépő forgácsoló erők nem lényegesen nagyobbak a hagyományos acélok feldolgozása során mérhetőknél. Az általános acélokhoz képesti többlet energiafelhasználás az ausztenites rozsdamentes acélok termikus tulajdonságai és a megmunkálás során tapasztalható felkeményedésnek tudható be.

A fémforgácsolás egy alakváltozással járó folyamat, és a deformációval szemben ellenálló ausztenites rozsdamentes acélok forgácsolása jelentős hőfejlődéssel jár, ezért a hő elvezetése kiemelt fontosságú feladat. Sajnos amellett, hogy ellenálló az alakváltozással szemben az ausztenites rozsdamentes acélt rossz hővezető képesség is jellemzi. Emiatt a munkadarab és a képződő forgács a fejlődő hő elenyésző hányadát vezetik el, a többlet hőmennyiség így közvetlenül a szerszámot terheli, ami nagyban csökkenti az élettartamát.

A keményfém alapú szerszámok kiemelkedő melegszilárdságggal rendelkeznek, így képesek megbirkózni az ausztenites rozsdamentes acélok megmunkálása során kialakuló mostoha körülményekkel is. Az élesebb vágóéllel rendelkező keményfém szerszámok pedig ténylegesen vágják a rozsdamentes acélt (ahelyett, hogy deformálnák), így csökkent a keletkező hő mennyisége.

Nagyobb fogásmélység és agresszívebb előtolás alkalmazása.

Ausztenites rozsdamentes acélok esetében különösen fontos, hogy a nagyobb forgács nagyobb hőmennyiséget képes eltávolítani az anyagleválasztás helyéről. A nagyobb forgácstérfogat elérésének a leghatékonyabb módja pedig a nagyobb fogásmélység és a nagyobb előtolás alkalmazása. A nagyobb fogásmélység emellett csökkenti a munkadarab elkészítéséhez szükséges lépések számát, ami egy másik fontos szempont a megmunkálás tervezésekor, ugyanis az ausztenites rozsdamentes acélok hajlamosak progresszív felkeményedésre a huzamosabb megmunkálás során.

Azonban az agresszív megmunkálásnak gyakorlati korlátai vannak. Ilyenek például a szerszámgép képességei, valamint a szerszám és a megmunkált alkatrész szilárdsága, végeredményben ezek a tényezők fogják meghatározni a megengedhető forgácsolási paramétereket. Ezen felül a gépkezelőknek a simítás folyamatát is újra kell gondolniuk, amely hagyományosan számos kis fogásmélység mellett kis előtolással végrehajtott lépésből áll. A leghatékonyabb hozzáállás ez esetben is a megmunkálási paraméterek lehető legnagyobbra vétele, ami megnöveli a szerszám éltartamát és jobb felületminőséget eredményez.

Megfelelő hűtőfolyadék alkalmazása, nagy nyomáson.

Az ausztenites rozsdamentes acélok problémás termikus jellemzői miatt a hűtőfolyadék majdnem minden esetben kritikus szerepet kap a kedvező eredmény elérésében. A hűtőfolyadéknak jó minőségűnek kell lennie, minimum 8-9%-os olajtartalommal az olaj-víz emulziók esetében, az általános megmunkáláshoz használt 3-4%-os olajtartalmú hűtőfolyadékkal szemben. Minél nagyobb nyomással jut a hűtőfolyadék a forgácsolás helyéhez, annál jobban tudja ellátni a feladatát. A leghatékonyabbak azok a specializált olajszállító rendszerek, amelyek a hűtőfolyadékot egy nagy nyomású sugárban juttatják a forgácsolás helyére.

Forrás cuttingedgeconversation.blogspot.hu

Megosztás
[
    ]