Hamarosan robotruhák segíthetik az összeszerelési folyamatokat

Daewoo Robotruha

Daewoo Robotruha

Egy dél-koreai hajógyárban már tesztelik azokat a robotruhákat, melyekkel a jövőben a nehéz acél alkatrészek egyedül történő mozgatása sem jelent majd problémát. A teszteket a Daewoo hajóépítő divíziója hajtotta végre az okpo-dong-i üzemében.

Gilwhoan Chu, a cég kutatás és fejlesztésért felelős vezető mérnöke szerint a próbasorozat teljes mértékben alátámasztotta, hogy a robotruhák képesek segíteni a munkásoknak a mindennapi feladataik elvégzésében. Csapatával jelenleg a prototípusok továbbfejlesztésén dolgoznak, hogy azok mihamarabb rendszeres üzembe léphessenek a cég hajógyáraiban.

A robotruha bárkire illeszkedik 160 és 185 cm-es testmagasság között, az öntartó felépítésnek köszönhetően pedig a szerkezet 28 kg-os súlyából a viselők semmit sem érzékelnek. A jelenlegi akkumulátorok 3 órás üzemidőt tesznek lehetővé, amely alatt a felhasználók normális sebességgel közlekedhetnek, a ruha pedig leköveti minden mozgásukat. A tesztek során használt prototípusok maximum 30 kg tömegű tárgyak mozgatását tették lehetővé.

A robotruhák felvétele viszonylag egyszerű. Először a lábfejet kell a rögzíteni a robot talplemezéhez, majd a combom, a derékon és a mellkason elhelyezett párnázott szíjakat kell meghúzni. A rendszer hidraulikus csuklói és az elektromotorok a lábak külső vonalánál futnak, és a háton elhelyezett központi egységbe csatlakoznak, amely többek között az áramellátásért és a vezérlésért felel.

A felhasználó hátán elhelyezett egységre ezenfelül az adott feladat elvégzését segítő kiegészítő tartószerkezet is csatlakoztatható, ami akár a viselő feje fölött, egy apró daruként is kinyúlhat. Ennek köszönhetően a robotruha nem csak a felhasználó puszta emelőerejét képes megnövelni, hanem a nehéz alkatrészek precíz mozgatását és pozicionálását is sokkal egyszerűbbé teszi.

Chu elmondása szerint a tesztek során kapott visszajelzések túlnyomó többsége pozitív volt. A robotruhák viselői örültek annak, hogy úgy tudtak folyamatosan nehéz tárgyakat mozgatni, hogy közben egyáltalán nem fáradtak el. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a maximális mozgási sebességen és a ruhák terhelhetőségén van még mit javítani. Ezzel Chu is tisztában van, így jelenleg épp egy 100 kg-os maximális terhelhetőségű változaton dolgoznak.

Forrás www.newscientist.com

Megosztás
[
    ]