Európában is megnyitotta első irodáját a világ legnagyobb szerszámgép gyártója

smtcl_1A világ legnagyobb szerszámgép gyártója megérkezett Európába, és készen áll az értékesítésre. Frankfurti bemutatótermével, és növekvő viszonteladói és szervizhálózatával az SMTCL Kína meghódítása után most Európára pályázik.

Andrew Heath, a cég export igazgatója egy az ETMM-nek adott interjúban vázolta fel a terveiket.

A Shengyang Machine Tool Company Ltd (SMTCL) a világ legnagyobb szerszámgép gyárójának nevezi magát. Ezt milyen felmérésre alapozzák?

Ennek a kijelentésnek az alapját a Gardner Business Media éves rangsorolása jelenti, amit világszerte a szerszámgép gyártók bevételei alapján határoznak meg.

A jelenlegi felvevő piac hány százaléka érkezik Kínán kívülről? Ezt a következő években hogyan tervezik megváltoztatni, és Európának milyen szerepe lesz ebben a folyamatban?

Jelenleg a megrendeléseinknek nagyjából az 5 százaléka érkezik Kínán kívülről, de határozott lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ezt a következő 5 évben 20-30 százalék közé növeljük, és ezáltal egy jobb egyensúlyt érjünk el a különböző piacokon. Terveink szerint ennek a növekedésnek nagyjából a harmada fog Nyugat-Európából érkezni.

A szerszámgépeik készen állnak az európai piacra?

Teljes mértékben. Gondosan figyelünk arra, hogy csak olyan szerszámgépeket kínáljunk, amelyek esetében meg vagyunk győződve, hogy megfelelnek a piac igényeinek. Az európai katalógusunk ebből adódóan csak egy része a teljes SMTCL portfóliónak.

Az smtcl.eu domain címen a következő üzenet jelenik meg: “Több nyugat- és kelet-európai SMTCL viszonteladónak és forgalmazónak is fel kellett függesztenie a szerszámgépek értékesítését határozatlan ideig.” Ezt követően bizonyos “minőségi problémák” is megemlítésre kerülnek. Hogy alakult ki ez a helyzet, és milyen lépéseket terveznek a probléma megoldására?

Több évvel ezelőtt egy romániai viszonteladónk regisztrálta be az smtcl.eu és számos egyéb smtcl.* domaint. Ahogy az üzleti életben ez néha előfordul, nem túl jó viszonyban váltunk el egymástól, és a cég úgy döntött, hogy egy ilyen üzenetet helyez el a weblapokon. Sajnos a domain címek visszaszerzésére tett próbálkozásaink mind sikertelenek voltak.

A helyzetet elsősorban a pozitív felhasználói visszajelzésekkel szeretnénk orvosolni, és szerencsére Európában már most is számos elégedett ügyfelünk van, akik tényleg kiállnak mellettünk.

Milyen céllal vásárolta fel az SMTCL a német Schiess szerszámgép gyártó vállalatot?

A Schiess-t három ok miatt vásároltuk fel: Be akarunk lépni a piaci szegmensükbe, fel akarjuk használni azt a segítséget, amit a vállalat globalizációjában tudnak nyújtnai, valamint ki akarjuk aknázni a Kutatás és Fejlesztési szakértelmüket a portfóliónk továbbfejlesztésére. Eddig azt kell mondjam, hogy mind a három célt tökéletesen elértük.

A cég fejlesztéseinek mekkora része zajlik Németországban? Melyik gépek technológiája köthető a berlini központhoz?

Az SMTCL hosszú távú tervei szerint a német fejlesztési központok idővel az összes termékvonalat át fogják dolgozni. Jelenleg a Vivaturn 4 CNC esztergánk és egy vízszintes megmunkáló központ prototípusunk számít teljesen német tervezésnek.

Melyik európai országokban várható a legnagyobb kereslet az SMTCL szerszámgépekre?

Mi elsősorban Németországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal és Oroszországgal számolunk.

Melyik európai gyártó szektorból várható a legnagyobb érdeklődés?

Főként a kis műhelyekre, és a közepes gyártó cégekre számítunk.

A cég Frankfurtban nyitott irodát és bemutató termet? Hogyan fogják innen egész Európát ellátni?

Németországban közvetlenül mi fogjuk értékesíteni a szerszámgépeinket, a környező európai országokban pedig most építjük ki a viszonteladó- és szerviz hálózatunkat. Számításaink szerint az európai értékesítés hamarosan már teljesen önellátó lesz, ami azt jelenti, hogy például a telepítésért és szervizelésért felelős szakembereket nem Kínából kell idehívnunk.

Mi a cég álláspontja az 5-tengelyes technológiát illetően?

Kínában értékesítünk 5-tengelyes marógépeket, azonban ezek a szerszámgépek egyenlőre nem részei az SMTCL export portfóliójának. Ahogy az előbb említettem, az SMTCL célszegmensének a belépő és a közepes vállalatok számítanak, ahol a tapasztalataink szerint az esetek 95%-ban 3-tengelyes munkákat végeznek. Ennek következtében nem hisszük, hogy az ilyen cégeknél az 5-tengelyes gépek jelentette plusz költség és komplexitás kifizetődő, így inkább a kimagasló képességekkel rendelkező 3-tengelyes gépekre koncentrálunk. Ezen felül bizonyos gépeink rendelkeznek 4-tengelyes képességekkel, és a vezérlőink is támogatják a trunnion forgóasztalok utólagos beszerelését.

Van még esetleg valami, amit érdemes tudni az SMTCL üzletpolitikájáról és terveiről?

Amit szeretnék kiemelni, az a stabilitásunk és a türelmünk. Manapság még mindig sok az ellenérzés a kínai termékekkel szemben, és ez tényleg valós alapokon nyugszik, ugyanakkor minden gyártót függetlenül, az egyéni teljesítménye alapján kéne értékelni. Bár Ázsián kívül nem nagyon ismernek minket, a cég már több mint 80 éve foglalkozik gépgyártással, és ezalatt majdnem 2 millió szerszámgépet adott el. Le merném fogadni, hogy majdnem minden olvasó irodájában van legalább egy olyan alkatrész, amit Kínában, egy SMTCL szerszámgépen gyártottak le. Mi nem rövid távra rendezkedtünk be. A célunk Európában, hogy az ügyfeleink igényeit szem előtt tarva, belátható módon növekedjünk, és az SMTCL szerszámgépekkel olyan sikeresek legyünk, mint a már meglévő, több tízezer kínai ügyfelünk.

Forrás ETMM-Online

 

Megosztás
[
    ]