Egy helyszín, négy cég, 5 tengely

Helyszín:
Sóskút – Yamazaki Mazak Magyarországi Fióktelepe
H-2038, Sóskút, Ipari Park
GPS: 47º23’13.48″N,
18º50’22.10″E

Időpont:
2014. szeptember. 04.

A magyarországi viszonyokra sajnos általában jellemző, hogy a kis- és közepes méretű vállalkozások gyakran nem rendelkeznek a tulajdonukban lévő 5-6 tengelyes megmunkálóközpontok működtetéséhez szükséges megfelelő szoftveres háttérrel, ezért gépeik megfelelő kihasználtságának hiányában sokszor nem tudják produkálni az elvárt eredményeket. Pedig ezekkel a berendezésekkel – ha megfelelő CAM szoftver és programozás, valamint minőségi szerszámok is rendelkezésre állnak –, értékes, hosszú távú piaci megbízások nyerhetők el.

WorkNC_szakmai_nap_1Fejlett ipari megoldásokat kínáló mérnökcsapatként, így többek között a WorkNC, a világ vezető 5-tengelyes CAM szoftverének forgalmazójaként a CAD-CAM Solutions Kft. úgy döntött, hogy partnereivel, a prémium kategóriás szerszámgépeket gyártó Mazak magyarországi fióktelepével, valamint a kiváló minőségű forgácsolószerszámairól ismert Iscar magyarországi képviseletével, továbbá a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft.-vel a felhasználói ismeretek bővítése érdekében közös szakmai napot rendez.

Az 5-tengelyes formamarási bemutatóra a Mazak Sóskúti Ipari Parkban működő telephelyén kerül sor, így egyetlen helyszínen négy cég mutatja be élőben mindazt, amit az 5-tengelyes formamarásról tudni érdemes a tervezéstől a programozáson át a szerszámozásig. A programozást a Cad-Cam Solutions Kft. mérnökei végzik a WorkNC legújabb verziójával, míg a szerszámgépet, egy kompakt nagy teljesítményű egyidejű 5-tengelyes vezérlésű vertikális megmunkálóközpontot (VARIAXIS i-500) a Mazak biztosítja. A szerszámokat, köztük a nagy előtolású megmunkálásokhoz kifejlesztett Feedmill szerszámcsaládot, valamint a tömör keményfém marószerszámok tulajdonságaival rendelkező, de ezekkel szemben költséghatékonyabb Multi-Master szerszámcsaládot, továbbá az ultrafinom szemcséjű alapanyagból készített tömör keményfém, akár 65 HRc keménységű munkadarabok forgácsolásához is alkalmas Rib Processing marókat az Iscar Hungary Kft. szállítja, a szerszámacélokat pedig a Büttner Kft. biztosítja. A szakmai napon nem csak a szó, hanem élő megmunkálás is folyik majd, vagyis az elmélet párhuzamosan a gyakorlatban is megismerhető, méghozzá komplett technológiai folyamat során, így sor kerül nagyolásra, maradéknagyolásra, elősimításra, simításra, maradékmarásra.

A konferencián résztvevő érdeklődők között, 5 vállalkozás számára 3 hónapig érvényes, teljes értékű 5-tengelyes licencet (magyar kezelőfelülettel és magyar nyelvű oktatóanyaggal) sorsol ki a szervező Cad-Cam Solutions Kft.

5-tengelyes marás

Az összetett megmunkálások bonyolult követelményeinek gazdaságos kezelésére, valamint az 5-tengelyes programozás napi rutinná tételére csak egy arra alkalmas CAM szoftver képes. A WorkNC automatikus 3D megmunkáló szoftver ilyen eszköz, amely az 5-tengelyes megmunkálás esetében három különálló, de egymást kiegészítő rendszerre bontható. Ezek együtt egy verhetetlen 5-tengelyes megoldást nyújtanak.

WorkNC_szakmai_nap_3_logo

Azokra a technikai igényekre, amelyeket korábban lehetetlen volt megoldani, megoldást kínál a WorkNC, amelynek legutóbbi verziója (V22) számos újdonságot is kínál a felhasználóknak. Így például az 5-tengelyes szerszámpályákat tartalmazó programcsomagot jelentős mértékben finomították, ezáltal 6 új szerszámpálya társult a meglévő 12 mellé a nagyobb hatékonyság érdekében. Ezeket az új 5-tengelyes szerszámpályákat azért fejlesztették, hogy szélesítsék, ugyanakkor egyszerűsítsék a speciális felhasználási igényekre adott megoldásokat.

WorkNc Auto 5

A 3-tengelyes szerszámpályát automatikusan áttranszformálja 5-tengelyessé. Az átalakításkor önműködően figyelembe veszi a forgácsolószerszámok és a rögzítő elemek mérettartományait és így garantálja a teljes megbízhatóságot.

WorkNC szimultán 5 tengely

Egyszerűen kezelhető, biztonságos 5-tengelyes szimultán szerszámpályák, mint például: 5-tengelyes 3D simítás, 5 tengelyes zseb megmunkálás, horonymarás, 5-tengelyes csőmarás.

VisuNC 5 tengely

Lehetővé teszi az 5-tengelyes szerszámpálya könnyű és gyors megjelenítését, ellenőrzését és módosítását szimulált gépi környezetben.

Gyorsabb és pontosabb

Az elmúlt évek érezhető tendenciája, hogy egyre több hazai fémmegmunkáló üzem dönt a csúcskategóriás szerszámgépek beszerzése mellett, ami a nemzetközi versenyképesség, és a vállalható munkafeladatok színvonalának emelkedéséhez vezet. A prémiumkategória egyik ismert képviselője a Yamazaki Mazak. A japán gyártó magyarországi fióktelepe ad otthont a Cad-Cam Solutions Kft. által szervezett 5-tengelyes formamarási bemutatónak, amelyen technológiai folyamatokat a Mazak VRXi-500 típusú, nagy teljesítményű egyidejű 5-tengelyes vezérlésű vertikális megmunkálóközpontján mutatják be. Ez a gépítpus elsősorban sorozatgyártásra ideális, olyan termelőüzemekbe, ahol – így például a szerszámgyártás területén – szükség van a szimultán 5-tengelyes képességre. A Mazak VARIAXIS i-500 lehetővé teszi az összes megmunkálási folyamat egyetlen beállítással történő végrehajtását a többfelületű megmunkálás funkció használatával munkadarabok széles skálájának megmunkálása esetén kis mérettől közepes méretig. Minimalizálja a forgácsolási időt is a legújabb szerszámok és a nagysebességű megmunkálási technológiák kihasználásával.

WorkNC_szakmai_nap_2_MazakA nagy termelékenységet elsősorban a nagy sebesség biztosítja: 60 m/min és 56 m/min gyors előtolási sebesség az X-, Y-, illetve Z-tengelyen, az orsógyorsítási, illetve lassítási idő pedig 0,23 másodperc 0 – 3.000 min–1 fordulatra, valamint 2,2 másodperc 0 – 12.000 min–1 fordulatra. Ezek a nagy sebességű jellemzők hatékonyak gyakori szerszámcserét igénylő gyártáskor, így a levegőben forgácsolás idejének jelentős csökkentése érhető el. A nagysebességű és nagyteljesítményű orsó acél, öntvény és alumínium munkadarabok nagyoló megmunkálásakor nagy termelékenységű működést, a simítási műveletek során pedig nagy pontosságú megmunkálást tesz lehetővé. Ezt a beépített váltakozó-áramú orsó hajtómotor alkalmazása teszi lehetővé, melynek maximális sebessége 12.000 min–1, a motor kimenő-teljesítménye pedig 22/15 kW (40%ED/folyt.). Az opcionális orsón átmenő hűtés pontos és nagy sebességű furatmegmunkálást tesz lehetővé. Menetmegmunkálásakor szinkronizált menetvágásra is lehetőség van, még magas orsó sebesség tartományok esetén is. Opcionálisan elérhető nagysebességű orsó 18.000 min–1, 25.000 min–1 vagy 30.000 min–1 sebességgel is. A gép Ø500 mm × 400 mm széles T-hornyos asztallal van felszerelve a többfelületű megmunkálóközpont egyszerű használatának elősegítéséhez. A forgótengelyeken (A- és C-tengely) a nagysebességű megmunkáláshoz szükséges 50 min–1 gyors előtolási sebességet a görgős hajtómű alkalmazása teszi lehetővé. Ezek a jellemzők folyamat integrációt tesznek lehetővé és növelik a termelékenységet.

WorkNC_szakmai_nap_4Lineáris tengelyek esetén (X-, Y- és Z-tengely) a kis tehetetlenségű szervomotorok és a nagysebességű golyós orsó alkalmazása 60/60/56 m/min gyors előtolási sebességet és jó gyorsulást tesz lehetővé. A pozícionálási idő még rövid távolságú pozicionálás esetén is csökkenthető. A VARIAXIS i-500 modellnél a mozgó oszlopos kialakítás sikeresen megszűnteti a rezgéseket a magas gyorsulást és lassulást tartalmazó műveletek esetén és hosszú időtartamon keresztül magas pontosságot biztosít. Az X-, Y- és Z-tengely szánvezetékekhez görgős terelők alkalmazása biztosítja a magas szilárdságot, nagy sebességű és magas pontosságú működést lehetővé téve. Az ergonomikus tervezésének köszönhetően a gép kiválóan kezelhető. A szabványos szerszámtár 30 szerszám befogadására alkalmas, de opcionálisan 40, 60, 80 vagy 120 darabos szerszámtárak is elérhetők. Minden tengely szánvezeték zsírkenésű a kenőolaj felhasználás jelentős mértékű csökkentéséhez, így a hűtőfolyadék kenőolaj bejutás miatti elhasználódása is lassul, ezáltal csökken a hűtőfolyadék leeresztés gyakorisága. LED világítótestek használatosak a munkaterület megvilágítás energiafogyasztásának csökkentéséhez.

Iscar_logo_3

Szerszámok az Iscartól

A szakmai nap élő bemutatóján a Mazak VARIAXIS i-500 megmunkálóközpontját a kiváló minőségű forgácsolószerszámairól ismert Iscar magyarországi képviselete szerszámozza fel. A szerszámokat három szerszámcsaládból választották ki.

Feedmill szerszámcsalád

Nagy előtolású megmunkálásokhoz kifejlesztett szerszámcsalád. Kis tengelyirányú fogásmélység mellett nagyon magas fogankénti előtolással képes egységnyi idő alatt nagy mennyiségű térfogat leválasztásra, optimális főorsó terhelés mellett.

Feedmill

Multi-Master szerszámcsalád

A tömör keményfém marószerszámok tulajdonságaival rendelkező, de ezekkel szemben költséghatékonyabb szerszámcsalád, mert egy speciális menettel csatlakoztatható egymáshoz a marószár és a tömör keményfém maróhoz képest sokkal kisebb, szintén tömör keményfémből készített marófej. Ezek a marófejek sokféle alkalmazáshoz, például sarokmarás, horonymarás, formamarás, menetmarás, T horonymarás, keménymarás, élletörés, nagy előtolású marás használhatóak, különböző alakban, méretben és minőségben. Az Iscar blank anyagokból speciális alakú és méretű fejeket is gyárt. A szárak is többféle anyagból, acél, tömör keményfém, illetve Tungsten készülnek, sokféle alakkal, mérettel, akár monoblokk kivitelben is. A fejek a különleges rögzítésnek köszönhetően, nagyon gyorsan, egyszerűen, akár a főorsóban is cserélhetőek. A sokféle szár és fej kialakításnak köszönhetően jelenleg mintegy 15000 féle variáció szerelhető össze ebből a szerszámcsaládból.

MultiMaster

Rib Processing

Ultrafinom szemcséjű alapanyagból készített tömör keményfém marók, akár 65 HRc keménységű munkadarabok forgácsolásához.

RibProc

A program

  • 09.00 Regisztráció
  • 10.00 Megnyitó
  • 10.15 Mazak bemutatkozás
  • 10.45 Előadások és forgácsolási bemutatók (Cad-Cam Solutions Kft. és Iscar Hungary Kft.)
  • 12.00 Ebédszünet és kötetlen beszélgetés
  • 13.00 Büttner Kft. bemutatkozás
  • 13.30 Előadások és forgácsolási bemutatók (Cad-Cam Solutions Kft. és Iscar Hungary Kft.)
  • 14.30 Kávészünet és kötetlen beszélgetés
  • 16.00 Programzárás

A szakmai napon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 2.

Jelentkezni az alábbi regisztrációs adatlap kitöltésével tud:

[gravityform id=”24″ name=”5-tengelyes formamarási bemutató”]

A kiállítás helyszínének megközelítése:

További információ

Regisztráció és információk

Grabeczné Erdélyesi Eszter
+36 20 278 8088
info@cadcamsolutions.hu
www.cadcamsolutions.hu

Tudjon meg többet a WorkNC-ről! www.cadcamsolutions.hu/termekeink/worknc

Helyszín: Sóskút – Yamazaki Mazak Magyarországi Fióktelepe
H-2038, Sóskút, Ipari Park
GPS: 47º23’13.48″N,
18º50’22.10″E

Megosztás
[
    ]