CAD/CAM szoftverek legalizálási lehetőségei #1

Cikkünk előző részében végignéztük, hogy milyen előnyei vannak a CAD/CAM szoftverek legális használatának. Sok esetben a legális használat egyik nagy “kifogása”, hogy a cégnek nincsen elég pénze, hogy a legális verziót megvegye, annak ellenére, hogy szerencsétlen esetben az olcsóbb, illegális szoftverhasználat nagyobb költséggel járhat mint a legális. Mostani cikkünkben szeretnénk megmutatni milyen lehetőségek kínálkoznak a CAD/CAM szoftverek legális használatára, ha az adott cégnek nincsen lehetősége egy összegben megvásárolni a teljes legális verziót.

Kérdések a szoftver vásárlása előtt

Euro2Természetesen elsőre mindenki azt mondaná amikor a legalizáció kérdése felmerül, hogy : – “Meg kell venni és kész!” – A CAD/CAM szoftverek azonban nem az olcsóságukról híresek és a magyar KKV-k helyzetét nézve nem minden cég engedheti meg magának, hogy egy összegben kifizesse a szoftver árát. Természetesen ha a cég költségvetése lehetővé teszi a szoftver vásárlását a legkézenfekvőbb megoldás ez. Az illegális használatot elkerülve viszont számos olyan (kevéssé alkalmazott) lehetőség kínálkozik, mely megoldást jelenthet a legalizációra. Ezek a lehetőségek nagyban függenek a kívánt felhasználási területtől és a megoldandó feladatoktól, ezért minden ilyen esetben érdemes elsőnek a következőket tisztázni:

1. Milyen feladatokat kell a szoftvernek megvalósítani

Természetesen nem beszélhetünk ugyanazon CAD/CAM szoftverről ha 2Ds rajzokat szeretnénk készíteni, mint amikor 5 tengelyes marópálya készítése a feladat. Vannak olyan feladatok egy vállalatnál, melyek kielégítésére akár ingyenes szoftverek is alkalmasak lehetnek, más feladatokhoz pedig olcsóbb vagy drágább, nagyobb tudású programok szükségesek. Ezért nagyon fontos pontosan tisztázni a szoftverrel megvalósítani kívánt feladatokat.

2. Jövőbeni fejlesztések, bővíthetőség

Érdemes előrelátónak lenni a szoftverberuházások területén is! Gondoljunk bele, hogy autót sem 2 évre veszünk, miért lennénk rövidlátóak akkor a szoftverek vásárlásakor? Egy fejlődést tervező cég életében gyakran előforduló probléma, hogy ma még csak 2.5Ds szerszámpályákat kell készíteni, de pár hónap múlva már 3-tengelyeset. Ezért érdemes ilyenkor olyan szoftver beszerzésének lehetőségét megvizsgálni, mely a későbbiekben bővíthető, lehetőleg moduláris szerkezetű. Fontos, hogy ilyenkor vizsgáljuk meg a bővítés költségeit is a jövőre nézve is az egyes szoftverforgalmazóknál, hiszen minden szoftvercégnek más és más ajánlata van! 

3. Rendszerváltás és rendszerválasztás költsége

Fontos kitérnünk erre a kérdésre is, hiszen nem várt időt és költséget jelenthet, ha a cég működése során szoftvert vált, vagy éppen nem vált! Történhet ugyanis az a felállás, hogy a cég indul egy ingyenes vagy olcsó verziójú szoftverrel, majd a későbbiekben ugyan ennek a szoftvernek veszi meg a licencelt változatát, ezzel spórolva az oktatási költségen. Előfordulhat azonban, hogy az oktatási költségen megspórolt összeget többszörösen elkölti az új feladatokra kevésbé alkalmas szoftver működtetése során.

Ezért nagy általánosságban nem lehet meghatározni melyik megoldás, melyik kiépítés vagy éppen milyen szoftverek összessége a legmegfelelőbb egy cégnek. A szoftverválasztás kérdését egyedi, cégre szabott igényektől függően magának a cég vezetőségének a feladata és felelőssége megfelelő mértékben megvizsgálni. Ebben természetesen a hazai szoftverforgalmazók szívesen állnak rendelkezésre a felmerülő kérdések megválaszolására.

A legális szoftver használatának és beszerzésének lehetőségei

Ha már ismerjük és felmértük a cégünknél az alkalmazni kívánt szoftverrel megvalósítandó feladatokat, akkor ezek ismeretében el kell kezdenünk megvizsgálni, milyen lehetőségeink vannak a szoftver beszerzésére és használatára, abban az esetben ha nincsen lehetőség a teljes licence vásárlására.

1. Ingyenes rendszer használata

Mint a legtöbbet használt szoftvereknek (szövegszerkesztők, képszerkesztők) van ingyenesen használható verziója, így a CAD/CAM rendszerekből is léteznek ingyenes programok. Ha maradunk a professzionális síkon, akkor ezen programok általános jellemzője, hogy alkalmazási területük és ezzel képességeik is meglehetősen limitáltak. Viszont előfordulnak olyan feladatok, mikor alkalmazásuk meglepően költséghatékony lehet!

Fontos megjegyeznünk, hogy itt nem az időlimittel rendelkező (trial vesrion) vagy a különböző oktatási verzióról (education version) beszélünk, melyek használata adott esetben akár illegális is lehet. (lásd. korábbi cikkünket a legális szoftverhasználatról) Ezek olyan szoftverek melyek vagy funkcionalitásban, működésben korlátozottak, így az alkalmazásukkal megvalósítható feladatok is limitáltak.

DraftSight

DraftSight-MasterLogoTMElsők között említenénk meg a Dassault Systemes ingyenes programját a DraftSight-ot, melyet ingyenes regisztráció mellet bárki letölthet és ipari célú felhasználásra is legálisan használhat. A DraftSight tulajdonképpen a közismert és elterjedt AutoCAD 2D-s tervezőrendszerének “klónja”, mellyel a legtöbb műszaki rajzolással kapcsolatos feladat elvégezhető a klasszikus AutoCAD felhasználói felület és működési logikával megegyezően, vele kompatibilis fájlformátumot (.dwg .dxf) olvasva és mentve. Ezért ezt a rendszert ajánljuk olyan feladatokra, ahol műszaki rajzok, részrajzok megtekintése, készítése, módosítása az elsődleges feladat.

 

A DraftSight-al kapcsolatos további kérdéseinkkel kapcsolatban keressük a hazai viszonteladókat:

CAD-TERV Kft. – DraftSight információ
EuroSolid Kft. – DraftSight és egyéb ingyenes rendszerek

2. Ingyenes rendszerből alkalmi költséggel használva

CAD rendszereknél előforduló megoldás, hogy a tervezőrendszerből ingyenes verziót tesznek elérhetővé a felhasználók számára (nem keverendő továbbra sem a diák vagy oktatási verzióval!), mely funkcionalitásában nem korlátozott, azonban az adatok tárolásában igen. Ez azt jelenti, hogy olyan speciális formátumban tárolja el az adatokat, melyből a 3Ds modell például CAM rendszernek tovább nem adható. Ilyen korlátozás lehet a rajzokon megjelenő vízjel vagy a rajzi jelek számának limitációja is. Ezek a verziók korlátozások nélkül használhatóak a maguk zárt rendszerében, ezért gyakorlási, oktatási célokra tökéletesen megfelelnek.
Előfordul azonban az az eset, mikor az ingyenes CAD rendszerben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a zárt rendszerből alkalmi költség megfizetése mellett egy konvertálással ipari szabványoknak megfelelő fájlformátumba is konvertálhassuk a munkánkat.

Ez a megoldás főként azoknak a cégeknek éri meg, ahol viszonylag ritkán vannak tervezési projektek, azok költsége jól tervezhető előre (belekalkulálható a konvertálás ára) és más feladatokra nem kell tervezőrendszer.  Ilyen esetekben a tervező szoftver teljes árának töredékéért el tudjuk végezni a munkát, viszont egy bizonyos munkamennyiség felett ez a megoldás nem gazdaságos.

PowerSHAPE-e

Powershape-eA Delcam plc. által fejlesztett (parasolid alapú) PowerSHAPE tervező rendszer ingyenes változata a PowerSHAPE-e, mely ingyenesen letölthető a fejlesztő oldaláról. A CAD rendszer egy saját, zárt formátumba menti a megtervezett 3Ds modellünket, mely más tervező rendszerrel nem megnyitható, így a megtervezett modell további felhasználása más rendszerekben nem lehetséges. A tervezőrendszer  sem használati időben sem funkcionalitásában nincsen korlátozva. Ha a megtervezett modellünket szeretnénk átkonvertálni ipari célú felhasználásra, akkor ezt 50GBP megfizetése mellett megtehetjük. Ekkor tetszőleges, más CAD/CAM rendszer által is ismert formátumba menthetjük le a megtervezett modellünket. A lenti videóban dióhéjban megnézhetjük a PowerSHAPE felhasználási lehetőségeit.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9r81yIspKkg[/youtube]

Delcam Exchange

delcam_ExchangeA Delcam plc. által fejlesztett konvertáló program egy speciális esetben lehet segítségünkre: 3Ds modellek alkalmi konverzióját végezhetjük el vele. Az ingyenesen letölthető verzió a legtöbb ismert CAD rendszer fájlformátumát meg tudja nyitni, melyet grafikusan is megtekinthetünk, ellenőrizhetünk. Amennyiben szeretnénk ezt lementeni más CAD/CAM rendszer által támogatott formába 34GBP alkalmi költség megfizetésével megtehetjük. Ez az alkalmazás azoknak a cégeknek lehet előnyös, akiknek ritkán kell valamilyen olyan CAD rendszerből adatot beolvasni, melyet a jelenlegi CAD/CAM rendszerük nem támogat. Amennyiben ilyen konverziókat viszonylag ritkán kell elvégezni, érdemes költségszámítást végezni az esetleges használatra.

A PowerSHAPE-e és a Delcam Exchange -el kapcsolatos további kérdéssel forduljunk a hazai viszonteladóhoz: Delcam Hungary Kft. honlapja

Cikksorozatunk következő részében folytatjuk a hazai CAD/CAM forgalmazók ingyenes megoldási lehetőségeinek bemutatását! A cikksorozatunk folytatásában pedig további lehetőségeket mutatunk be a CAD/CAM szoftverek legális beszerzési és használati lehetőségeire.

(Továbbá várjuk az olvasóink leveleit is, amennyiben olyan ingyenes CAD/CAM szoftvereket ismernek vagy használnak, melyről a cikksorozatban nem esett szó.)