Sugárhajtómű fúvókák additív gyártására létesít új üzemet a GE

A General Electric hamarosan új szintre emeli az alkatrészek tömeggyártását. A cég elérkezettnek látja az időt, hogy kiemelje a 3D nyomtatást az elzárt laborkörnyezetből, és egy tömeggyártásra alkalmas üzemet építsen a technológia köré. Az új gyár elsődleges célja a repülőgép sugárhajtóművek következő generációs tüzelőanyag befecskendezőinek additív elven történő előállítása lesz.

leap_1

A GE már több éve foglalkozik olyan technológiák fejlesztésével, mint az adatfeldolgozás, a szerszámgép felügyelet és a megelőző karbantartás, hogy a 3D nyomtatást fel tudják készíteni a valós tömeggyártásra. “Olyan rendszerekre van szükségünk, amik előre tudják jelezni a hibákat, még mielőtt azok bekövetkeztek volna.” – mondta Steve Rengers, a GE Aviation additív gyártásért felelős vezető mérnöke.

leap_2

2015-ös megnyitását követően az alabamai Auburn városában létesített gyár a következő generációs LEAP sugárhajtóművek tüzelőanyag befecskendezőit fogja gyártani, melyeket a GE Aviation és a francia Snecma közös vállalata, a CFM International fejlesztett ki. A világ 20 országából, több mint 6700 darabos megrendeléssel a LEAP a GE legnépszerűbb sugárhajtóműjének számít.

Az új fúvókák élettartama a tesztek szerint ötször magasabb mint a korábbi modellé, ráadásul a 3D nyomtatás lehetővé tette, hogy ezeket egyetlen darabból készítsék el. Korábban egy ilyen fúvókát közel 20 különálló alkatrészből kellett legyártani majd összeszerelni.

https://www.youtube.com/watch?v=l0SXlkrmzyw

Mindeközben a GE további 3D nyomtatott alkatrészeket is tervez, többek között a világ legnagyobb sugárhajtóműjének számító GE9X motorba is, amelyek a következő generációs Boeing 777X utasszállító gépekbe kerülnek majd.

Az új gyárban úgynevezett Direct Metal Laser Melting (DMLM) technológiájú 3D nyomtatókat fognak üzemeltetni, melyek fémpor alapanyagból, nagyteljesítményű lézerek segítségével építik fel az alkatrészeket. A fejlesztők elmondása szerint ezekkel a gépekkel akár 20 mikron vastag rétegek is elérhetők. Ilyen felbontásnál azonban egy sorozat legyártása több napot is igénybe vehet, így elengedhetetlen a folyamat és a gyártásban lévő alkatrészek minőségének megfelelő felügyelete.

Az új, 50 millió dolláros üzembe több 3D nyomtatót is telepíteni fognak megrendelések hatékony kielégítéséhez, melyeket teljes termelékenység mellett egy nagyjából 300 fős személyzet fog kiszolgálni.

Forrás www.gereports.com

Megosztás
[
    ]