Schunk interjú a robotika jövőjéről és lehetőségeiről

Henrik A. Schunk

Henrik A. Schunk

Henrik A. Schunk, a német Lauffen-i székhelyű SCHUNK GmbH & Co KG ügyvezetője a 2014-es AUTOMATICA kiállítás alkalmából a modern robotika lehetőségeiről, kilátásairól és kihívásairól beszélt.

A SCHUNK az idei AUTOMATICA kiállításra minden eddiginél több robottal érkezett. Ez pusztán véletlen vagy üzleti fogás?

Mint a robot összetevők vezető, teljes körű szolgáltatói, meg akartuk mutatni a felhasználóinknak, az üzemek és az integrált rendszerek tervezésével foglalkozó szakembereknek a lehetőségeket a modern robotika termelési potenciáljának egészében történő fejlesztésére. Egyetlen másik iparágat sem ismerek, amely a robotikánál több összetett megoldást kínálna. Habár az innovatív autóipar már elsősorban mobil és egymással együttműködő robotok használatára koncentrál, a közepes méretű vállalatok továbbra is csak a gyártás robotokon alapuló automatizálásának kezdeti szakaszában vannak, így még mindig rengeteg hely van a piacon. Különösen a szerszámgépgyártásban, a fogyasztási cikkek, műanyagok és elektronikák gyártásában, valamint a gyógyszer- és az optikaiparban a robotok alkalmazásának borzasztóan nagy kiaknázatlan előnye lehet a termelékenység szempontjából, aminek a felfedezése még mindig várat magára. Ezeket a lehetőségeket igyekeztünk bemutatni az AUTOMATICA kiállításon.

Mely területekre koncentrál a vállalat?

A SCHUNK három fő területre koncentrál. Az első az „intelligens mechatronika” területe, amely választ kínál az intelligens gyárak rugalmassági követelményeire és az alapja a biztonsági megfogó rendszereknek. A második a „nagy sebesség”, amely az összeszerelő rendszerek automatizálásánál felmerülő termelékenységi igények kielégítését jelenti, és végül, de nem utolsó sorban a „hálózatba kapcsolt rendszerek” területe, amely új gyártási módszerek kidolgozására ad lehetőséget. Néhány éven belül az intuitív vezérlőegységek, és a webes technológián alapuló kommunikáció általánosnak lesz mondható a modern automatizálásban, mint amilyen a zavarmentes kooperáció az emberek és a robotok között. Ebben az összefüggésben a világ első minősített biztonsági megfogó rendszere, amivel a SCHUNK standjánál meg is ismerkedhettek az AUTOMATICA kiállításon, minden szempontonból mérföldkőnek tekinthető.

Ez magában foglalja a kiszolgáló robotok aspektusainak az ipari robotikába történő átültetését?

A minősített SCHUNK biztonsági megfogó rendszer kulcsfontosságú a biztonságos ipari anyagmozgatási folyamatok emberi környezeten belüli végzéséhez, mindegy, hogy hagyományos ipari robotokról, vagy könnyűszerkezetű kiszolgáló robotokról van szó. Ez teljesen új opciókat fed fel a folyamattervezésben, és mindkét területen új lehetőségeket teremt a fejlődés dinamikájában rejlő potenciálok kiaknázására is.

Előreláthatóan mikor bírnak majd a kiszolgáló robotok valós gazdasági súllyal?

Hamarosan! Az Amazaon, a Google, a Bosch, és az összes nagyobb autóipari, valamint robotgyártó vállalat napirendjén szerepelnek a kiszolgáló robotok, és elképesztő összegeket fektetnek az új megoldások kifejlesztésébe és a piac bővítésébe. Az AUTOMATICA kiállításon is fel lehetett ismerni a tendenciákat: egyre több és több vállalat ismeri fel a lehetőségeit, valamint a piaci irányultságú megoldások és potenciális alkalmazások száma is rohamosan nő.

Mik a közeli jövő kihívásai, milyen akadályokat kell leküzdeni?

A legnagyobb kihívás, és egyúttal a legnagyobb lehetőség a rendszerintegrációban rejlik. Számos szabványosított alkatrész áll rendelkezésre: megfogók, könnyűszerkezetű karok, hajtások, érzékelők, mobil platformok, térképező rendszerek, rendszerszoftverek, amelyek mind csak a megfelelő, piacorientált kombináció megszületésére várnak. Több vállalkozó szellemű emberre van szükség, akik felismerik, hogy minden körülmény adott, és fel is vannak készülve az új megoldásokra. Ez magában foglalja az új üzleti modellek kidolgozását is, mint például a kiszolgáló robotok lízingelése. A felhasználók szempontjából pedig az is rendkívül fontos, hogy a jövő kiszolgáló robotjainak használata éppen olyan könnyű és intuitív legyen, mint egy okostelefoné.

Forrás www.schunk.com

További információ

A SCHUNK honlapján