Napenergia + Autodesk megoldások = 20% költségcsökkenés

Egy innovatív cég az Autodesk segítségével 20%-kal csökkentette a napenergia használatával járó költségeket.

Wasiq Bokhari, az amerikai QBotix cég alapítója és vezérigazgatója a napenergia segítségével szeretné megváltoztatni világunkat. Vállalatának célja, hogy csökkentse a napenergiával előállított elektromosság használatának költségeit, hogy az a hagyományos erőforrások teljes értékű versenytársa lehessen. „A napenergia ára az utóbbi időben csökkent, de további ösztönzőkre van szükség ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló energia egyenrangú versenytársa lehessen” – mondja Bokhari.

[youtube]WRJX25n6_A4[/youtube]

A költségek csökkentése érdekében a QBotix alapjaiban gondolta újra a kéttengelyű napkövető (a napelemtáblákat a Nap helyzetének megfelelően tájoló berendezés) koncepcióját. A hagyományos napkövető rendszerek masszívak, a kiépítésükhöz pedig nagy mennyiségű acélra és betonra van szükség, amelyek előállítása drága, és nagy széndioxid-kibocsátással jár. Ráadásul több száz, a meghibásodás kockázatát magában hordozó motort, áthajtóművet, kábelt és vezérlőegységet tartalmaznak. Könnyen megeshet, hogy egy viszonylag kicsi, 1 megawatt teljesítményű telep akár 600-nál is több motort tartalmaz. „Megbízhatósági és karbantartási szempontból ez egy potenciális rémálom” – mondja Lalo Ruiz, a QBotix technológiáért felelős elnökhelyettese.

Egy forradalmi robot

A költségek csökkentése és a rendszer megbízhatóságának növelése érdekében a QBotix kidolgozta az innovatív Robotic Tracking System™ (RTS) rendszert. Ebben a rendszerben a napelemtáblákat a QBotix által tervezett kéttengelyű követőkre szerelik, amelyeket anyaghasználat, tartósság és szerelés szempontjából is optimalizáltak, viszont nem kapcsolódik hozzájuk motor vagy áthajtómű. Ehelyett a QBotix autonóm működésű robotjai egy sínpályán haladva a beépített motorjukkal állítják be az egyes követőberendezéseket a napállásnak megfelelően. Egy pár ilyen nagy munkabírású robot képes vezérelni akár 340 kW előállítására elegendő mennyiségű napelemet, mindezt nagy pontosság, megbízhatóság és hatékonyság mellett.

A fenti példában szereplő teljes 1 megawatt teljesítményű telep vezérlésére elegendő lenne hat robot. Az RTS kialakítása olyan, hogy bármilyen típusú napelemhez vagy inverterhez használható legyen, gyakorlatilag bármilyen terepen, így képes akár 20%-kal csökkenteni a napenergia előállításának költségét. „Ez azzal egyenértékű, mintha megfeleznénk a napelemek árát” – mondja Bokhari.

napenergia_1

„Az elektromosság árának csökkentéséhez vagy az előzetes költségeket kell csökkenteni, vagy fokozni kell az energiatermelést” – mondja Bokhari. „A mi megoldásunk mindkettőt magába foglalja.” A moduláris rendszert a gyárban szerelik össze, így a telepítés gyors és egyszerű, az ára pedig nagyjából a fele a hagyományos kéttengelyes rendszerekének. A termelési oldalon a QBotix követőrendszer segítségével a rögzített alapra szerelt rendszerekhez képest 30-40%-kal növelhető az energiatermelés a teljes élettartam során. A végeredmény az elektromosság teljes árának 20%-os csökkenése.

A QBotix az RTS tervezésénél az Autodesk Clean Tech Partner Program keretében beszerzett szoftvereket használja, és kihasználja a digitális prototípus-készítés előnyeit a folyamat során. A belső részegységek megtervezéséhez a QBotix az Autodesk Product Design Suite Ultimate programcsomag részét képező Autodesk Inventor Professional szoftvert használta.

A robot sima, narancssárga-szürke külsejének megtervezéséhez a QBotix az Autodesk Alias ipariforma-tervezési szoftvert vette igénybe. Mivel maga a robot tartós, erős és gyakorlatilag minden időjárási körülménynek ellenáll, a külső kialakítás egy fontos marketingeszköz. „Az Alias segítségével olyan tervet tudtunk alkotni, ami ténylegesen megkülönböztet minket a versenytársainktól” – mondja Ruiz.

A tervezési és szerelési folyamatok során a QBotix számos egyéb Autodesk terméket is használ, például az Autodesk AutoCAD szoftvert, amellyel a napelemtelepek elrendezését az ügyfelek igényei szerint alakíthatják ki. Végül Ruiz tervezi az Autodesk Factory Design Suite használatát is, amellyel a vállalat követőrendszereinek 3D elrendezését alakíthatják ki.

[youtube]wng5xXJ_clE[/youtube]

A QBotix az Autodesk 360 felhőalapú platformot is bevezette, amely digitális munkatérként segíti a földrajzilag egymástól távol dolgozó csapattagok közös tervezőmunkáját és együttműködését. „Az Autodesk 360 különösen az olyan, az üzemeltetés területén dolgozó embereink számára hasznos, akik nem rendelkeznek hozzáféréssel az Inventor vagy az AutoCAD programhoz” – mondja Ruiz. „Az Autodesk 360 segítségével közvetlenül a böngészőjükből tekinthetik át a modelleket.” A robotok belsejéről készült Inventor modell szerkezeti és hőmérsékleti elemzéséhez a QBotix az Autodesk Sim 360 szoftvert vette igénybe. „Az elemzés elvégzését követően ténylegesen is ellenőriztük az eredményeket a robot fizikai modellje segítségével” – mondja Ruiz. A QBotix az Autodesk Simulation CFD programot is használta a szélterhelés kiszámítására.

A QBotix jelenleg három teleppel rendelkezik az Egyesült Államokban, kettővel Japánban, és több másik telep áll építés alatt; emellett világszerte tervezik további rendszerek építését. A vállalat a növekedéssel párhuzamosan tervezi a bővítést más környezetbarát technológiai termékcsaládok területére, amit a cég vállalatirányítási rendszerébe könnyen integrálható Autodesk PLM 360 segítségével terveznek megvalósítani.

Forrás Autodesk

Képek és videók A QBotix cég tulajdona

 

Az Autodesk Clean Tech Partner Program olyan mérnöki és tervezőszoftverekkel támogatja a környezetbarát technológia úttörőit, amelyek segítségével felgyorsíthatják a világ legsürgetőbb környezeti kihívásaira adott megoldások fejlesztését. További információ: autodesk.com/cleantech.

Tudta-e, hogy a különböző vásárlási lehetőségeknek köszönhetően minden eddiginél egyszerűbben tehet szert a kívánt Autodesk szoftverre, vállalkozása egyedi igényeinek megfelelően. Választhatja az ÖRÖKÖS LICENCET, mint korábban, vagy a BÉRLÉSI LEHETŐSÉGET, ahogy Önnek megfelelő. Az Autodesk szoftverbérleti konstrukciókkal a használat alapján fizethet negyedéves vagy éves hozzáférésért. Mielőtt licenc konstrukciót vásárolna, gondolja át, milyen típusú munkát végez. További információ ezen a linken érhető el.

További, az Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, események, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek és trükkök valamint események és pályázatok bemutatása és ismertetése az Autodesk közösségi portálján, a www.autodeskforum.hu weboldalon.

 

Megosztás
[
    ]