Mikron alatti pontosság a Makino UPN-01 huzalos szikraforgácsolójával

A Makino bejelentette a mikron tartományba eső tűrések betartását és finom felületminőséget igénylő alkalmazások számára kifejlesztett UPN-01 ultra precíziós huzalos szikraforgácsoló gépét. A mikron alatti pontosságra képes huzalos szikraforgácsoló gép egy egyedi, vízszintes huzalvezető rendszerrel van felszerelve és megbízhatóan dolgozik felügyelet nélkül, akár 0,02 mm átmérőjű huzallal is. A dielektrikumként olajat használó konfigurációja ideális megoldássá teszi a keményfém és egyéb nehezen megmunkálható anyagok nagy pontosságú forgácsolásához is.

„Az UPN-01 célja a megmunkálási pontosság határainak kitolása és a 0,1 µm-es pontosság megközelítése.” mondta Brian Pflunge, a Makino szikraforgácsoló gépeiért felelős termékmenedzsere. „A gép finom felületminőséget hoz létre és kimagasló pontossággal dolgozik minden alkalommal, ami maximálisan elérhető 0,17 µm-es Rz felületminőséget és ±0,5 µm-es pontosságot jelent. Ezek a tulajdonságok ideális választássá teszik a gépet a száloptikával, elektronikai csatlakozókkal, orvosi eszközökkel, mikro öntvényekkel és egyéb nagy pontosságot igénylő megmunkálási alkalmazásokkal foglalkozó gyártók számára.”

Az UPN-01 lökethosszai X, Y és Z irányban rendre 160, 160 és 50 mm, kiegészítve az U és V tengely menti 7-7 mm-es lökethosszokkal. Az UPN-01 maximum 150 x 150 x 40 mm-es munkadarabokkal képes dolgozni, amelyek maximális tömege 8 kg lehet, ami magában foglalja a munkadarab befogó tömegét.

upn_1

A szerszámgép egy ultraprecíziós C tengellyel felszerelt konfigurációban is elérhető, amely a munkadarab rögzítésére és indexált forgatására alkalmas, maximális pozícionálási pontossága ±2 ívmásodperc. A szerszámgép a vízszintes kialakítása miatt a hagyományos munkaasztal helyett keretes vagy szorítós munkadarab rögzítő rendszerrel van felszerelve, amely akár automatikusan is cserélhető az opcionálisan választható, 16 férőhelyes munkadarab cserélő rendszerrel.

Az UPN-01 0,02 és 0,1 mm közötti átmérőjű huzallal dolgozik, a kezdőfurat minimális átmérője 0,03 mm. A megbízható automatikus huzalbefűzést egy levegő befúvó és szívó rendszer biztosítja. A legnagyobb elérhető kúposság ±6° 0,1 mm-es huzalt használva 40 mm vastag lemezen.

Az UPN-01 hőmérséklet szabályzó rendszere állandó szinten tartja a dielektrikum és a gép hőmérsékletét. A jól szigetelt gépburkolat és a nagy teljesítményű légkondicionáló felel a gépen belüli és a munkaterületen uralkodó hőmérsékletért, melynek ingadozását ±0.5 °C-os határok között tartja. Ez kiküszöböli a légáramlatok okozta hőmérséklet-változásokat munka közben, és biztosítja a nagy pontosságú megmunkálást a gép paramétereinek állandó szinten tartása révén, akár több órára nyúló folyamatos üzem esetén is.

upn_2

Az UPN-01 mozgásszabályzó rendszere a legújabb, állandó nyomású pneumatikus csúszóvezetékeket és lineáris motorokat ötvöző technológián alapul. A pneumatikus csúszóvezeték rendszer, amelyekhez hasonlót rendszerint a nagy pontosságú koordináta mérőgépeken alkalmaznak, minimalizálja a súrlódást, és biztosítja az egyenletes, nagy pontosságú mozgást, miközben megszünteti az olajkenés szükségességét. A Makino egy egyedi lineáris motor rendszert tervezett az UPN-01 számára, amely tovább csökkenti a mozgásból eredő súrlódást és a rendszer tehetetlenségét, a mikron alatti pozicionálás megvalósításának érdekében. Ezt a lineáris hajtásrendszert nem a gyors mozgások végrehajtására tervezték, hanem a lehető legnagyobb felbontás elérésére, miközben igyekeztek megszabadulni a hagyományos lineáris motorok olyan problémáitól mint a melegedés és a rángató fognyomaték.

A szerszámgép pozícionálási és ismétlési pontossága névlegesen ±0.5 µm. A szerszámgép mérőrendszerének pontossága 0,01 µm azaz 10 nm, amely 0,1 µm-es minimális programozható elmozdulást tesz lehetővé. Ebből adódóan az UPN-01képes akár 0,2 µm-es pontosságú lekerekítések kialakítására is.

Az UPN-01 olaj alapú dielektrikumot használó kialakítása megnöveli a megmunkálás közbeni szikratávolság kézben tarthatóságát, ezzel növeli a pontosságot és javítja a felület minőségét. A szerszámgép a Makino újonnan kifejlesztett MGW-V1 NC tápegységével van felszerelve, amely rendkívül kicsi elektromos kisüléseket generál 50 nanoszekundumos ciklusokban. Együttesen, e két tényező olyan pontosságot tesz lehetővé, amivel akár 32 μm széles alakzatok is kialakíthatók, 0,02 mm átmérőjű huzalt használva.

Az UPN-01 nem egy hagyományos munkaasztalt használ, hanem speciális, palettás munkadarab befogó rendszert. A munkadarab betöltése és kiemelése a gépből egy pneumatikus tokmány segítségével történik. Az UPN-01számos olyan választható kiegészítővel is felszerelhető a felügyelet nélküli megmunkálás hatékonyságának javítására, mint például a 16 állomású automatikus munkadarab cserélő rendszer.

Forrás Makino

További információ:

A Makino hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]