Hogyan forgácsoljunk saját lábtartót a motorunkhoz?

Haas_labtarto_kiemeltAz alábbi videóban egy gépkezelő mutatja meg, amint egy Haas TM-1 szerszámgépen kiforgácsolja egy motorkerékpár egyedi lábtartójának prototípusát.

A videó sajnos fel lett gyorsítva, így nem kaphatunk pontos képet a forgácsolás és a paraméterek “jóságáról”, azonban talán túlzás is lenne elvárni egy prototípushoz készült CAM pályáitól az optimalizálást.

A megmunkált anyag 6061 T6 edzett és mesterségesen öregített alumínium, mely az egyik leggyakrabban használt alapanyag kerékpároknál. Az alkatrész modellje SolidWorks-szel, a CAM pályák HSMWorks-szel készültek.

A Haas TM-1 szerszámgép kifejezetten általános szerszámüzemi feladatok, egyedi, változatos méretű, egyszerűbb alkatrészek megmunkálására alkalmazható. Mind manuálisan, kézikerékkel, mind CNC üzemmódban használható, teljesen G-kód alapú programozással. A főorsó maximális fordulatszáma 4000 1/perc, teljesítménye 5.6 kW, legnagyobb nyomatéka 45 Nm 1200 1/perces fordulatszámon. A szánok mozgástartománya X: 762 mm, Y: 305 mm, Z: 406 mm. Az asztal maximálisan 454 kg tömegig terhelhető. Mint ahogy a videón is látszik, a tulajdonságai alapján teljesen alkalmas általános, mindennapi szerszámüzemi feladatok elvégzésére.