Hexagon HP-O érintésmentes mérőfej, érzékeny alkatrészek vizsgálatához

A Hexagon Metrology bejelentette a legújabb HP-O érintésmentes mérőfej debütálását a piacon, amelyet nagy pontosságú mérő és vizsgáló alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Ez az érintésmentes szenzor a hagyományos analóg mérőtapintók egy igen vonzó alternatívája. Az innovatív eszköz nincs fizikai hatással a munkadarabra, így lehetővé teszi a turbinalapátok, pengék, fogaskerék profilok, fogfelületek és egyéb érzékeny alkatrészek mérését a pontosság romlása nélkül. A HP-O mérőfej 3 mm-es átmérőjének és maximális 20 mm-es érzékelési távolságának köszönhetően olyan pontok helye is meghatározható, amelyek a mérőtapintók számára hozzáférhetetlenek. Az optikai mérések történhetnek egy-egy diszkrét pontban vagy folyamatos pásztázó üzemmódban.

Hexagon HP-O érintésmentes mérőfej

Hexagon HP-O érintésmentes mérőfej

A Hexagon Metrology Leitz PMM-C típusú koordináta mérőgépével használva a HP-O szenzor elsőrangú, 0,3 µm alatti ismétlési pontosságra képes. Mivel rendkívüli pontosságú vizsgáló alkalmazásokhoz fejlesztették ki, a HP-O szenzorban alkalmazott technológia tükrös vagy polírozott felületű fémes vagy érzékeny alkatrészek vizsgálatára is alkalmas anélkül, hogy azok felületét bevonattal kéne ellátni. A szenzor belépési szöge ±30°, így a nehezen hozzáférhető alaksajátosságok mérése is lehetséges. A mérendő alkatrészek gyorsabb feldolgozásának érdekében a HP-O akár másodpercenként 1.000 pontos mérési sebességre is képes.

„Az egyedi HP-O szenzor új területet nyit meg a piacon. Történelmileg az analóg mérőtapintók voltak a mérés legpontosabb eszközei. Ezek azonban korlátokba ütköznek az érzékeny vagy könnyen deformálódó alkatrészek esetében. Az új optikai megoldásunk pontossága és megbízhatósága vetekszik az analóg mérőtapintókéval, azonban mentes azok hátrányaitól.” – jelentette ki Ingo Lindner, a Hexagon Metrology termékvonal menedzsere. „A HP-O szenzor kompatibilis a már meglévő mérőprogramokkal, és rugalmas konfigurációi lehetővé teszik a létező legbonyolultabb alkatrészek vizsgálatát is.”

A HP-O mérési technológiáját nem befolyásolja a szórt fény, ugyanis frekvencia modulált, interferometrikus optikai távolságmérésen alapul. A szenzor adatgyűjtésének minőségét nem rontja le a nagyobb sebesség sem. A HP-O nagy teljesítménye ideálissá teszi nagyméretű vagy tengelyszimmetrikus alkatrészek vizsgálatára. Többszenzoros mérés során is alkalmazható egyetlen mérési programon belül egy hagyományos szerszámcserélő használatával.

Forrás www.hexagonmetrology.us

Megosztás
[
    ]