CAM rendszerek megoszlása 2014 első félévében a CIMData friss jelentése szerint

Egy friss kimutatás jelent meg a CAM rendszerek 2014 első félévi piaci megoszlásáról, melyet a CIMData, mint az egyik legelismertebb, független piackutató intézménye, tett közzé. A teljes kimutatáshoz természetesen most sem férhetünk hozzá, de a VERO Software oldalán közzétett adatok alapján néhány érdekes változásra lehetünk figyelmesek a korábbi állapothoz képest.

Fél évvel ezelőtt egy korábbi cikkünkben már írtunk a CAM rendszerek 2013-as megoszlásáról, mely hasonlóan a VERO Software oldaláról származó adatok alapján készült. Most kicsivel több adatot tettek közzé az oldalon, ezért pár érdekességet is észrevehetünk ezek alapján a CAM piac alakulásában.

A CAM piac megoszlása az eladott munkaállomások szerint

CAM-CIMData-2014-1Látható, hogy a nagyok – VERO, CNC Software, DELCAM – néhány százalékkal tudták növelni a részesedésüket. A VERO, mivel idén még nem vásárolt fel semmilyen CAM rendszert, a többiekhez hasonlóan csak kismértékű növekedést produkált. ( VERO Software -> Alphacam, Edgecam, PEPS, Visi, Machining Strategist, SURFCAM, WorkNC ; CNC Software -> MasterCAM ; DELCAM -> PowerMILL, FeatureCAM, PartMaker, DentMILL )

A PTC és a Siemens néhány százalékos csökkenést mutat, míg a többiek azonos szeletet birtokolnak a piacból. Gyakorlatilag nincsen szembeötlő változás a piacon az eladott munkaállomások számát nézve.

A CAM piac megoszlása a bevételek alapján

Ha a bevételeket is megnézzük és összevetjük az eladott licencek számával, akkor néhány érdekességet vehetünk észre:

CAM-CIMData-2014-21. A Siemens és a Dassault Systémes a CAM piac bevételének több mint 30%-át teszik zsebre (13% + 19%) miközben az eladott licencek alapján a CAM piacnak alig több mint 10% át (6% + 5%) birtokolják. Tehát ez a két fejlesztő cég készíti a CAM piac legdrágább szoftvereit.

2. A VERO software a licencek alapján a CAM piac több mint 20%-át birtokolja, de ez csak az összbevétel 10%-ára elegendő. Ez viszont azt jelenti, hogy átlagosan a VERO software termékei a legolcsóbbak a piacon.

3. A “Többiek” szekció (akik nincsenek megnevezve) A licenceket nézve a piac majdnem 30%-át uralják mellyel majdnem a bevételek 30%-a jut hozzájuk. Ez alapján azt mondható, hogy ezek a résztvevők nagyjából azonos piaci szeletet birtokolnak a szeletnek megfelelő értékben.

A legnagyobb bevételnövekedést elkönyvelők 2012-2013-ban

CAM-CIMData-2014-3Még egy érdekes táblázatot figyelhetünk meg az oldalon, mely a bevételek alapján 2012 és 2013-ban a legnagyobb növekedést elkönyvelők listája. A lista élén a SPRUT Technology áll, mely összbevételét tekintve a “Többiek” kategóriába tartozik, de relatíve mégis a legnagyobb fejlődést mutatta. A második helyen a VERO Software, melynek összbevétele több mint 50-szer nagyobb mint az első helyezettnek. A harmadik helyet pedig a SolidCAM hozza el, melynek bevétele körülbelül harmada a VERO Software bevételének.

Az eredeti cikket a VERO Software hírei között találhatjuk meg : VERO Software News.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]