Amikor egy szabványos rugó nem elég…

Az alapszintű CAD oktatásokon mindenki megtanulja, hogyan lehet egyszerű rugókat modellezni spirális görbék és a söprés parancs segítségével, de mi van akkor, ha ez nem elég. A SolidWorks technológiai blogján felmerült egy olyan kérdés, hogy hogyan lehet például négyzetes rugókat modellezni.

Nos, tudja valaki a választ? Aki nem, annak íme a megoldás:

Kiindulási kör megrajzolása

Kiindulási kör megrajzolása

Mint egy egyszerű rugó esetén, itt is egy körből indulunk ki, és a megszokott módon, a Spirál parancs segítségével létrehozunk egy spirális görbét. A kör átmérője ebben az esetben lényegtelen, de a spirál menetemelkedését és a körbefordulások számát a kívánt végső rugónak megfelelően kell megválasztani.

Spirál létrehozása

Spirál létrehozása

A következő lépésben egy új 3D vázlatot kell indítani, és az előzőekben létrehozott spirált az Elemek Konvertálása parancs segítségével át kell konvertálni. Ezután az eredi spirál elrejthető.

Egyetlen vonalból álló vázlat definiálása

Egyetlen vonalból álló vázlat definiálása

A következő vázlat geometria, amire szükség van, egy egyszerű vonal, aminek nagyobbnak kell lennie, mint a kívánt végső rugóprofil, és ugyanazon a síkon kell létrehozni, mint ahol az előbbi spirál definiálásához megrajzolt kör található. A vonal egyik végpontja egybe kell essen a kör középpontjával, és maga a vonal egybe kell essen a konvertált 3D vázlat végpontjával, ahogy az az alábbi ábrán is látható.

Rugóprofil megrajzolása

Rugóprofil megrajzolása

Végül az utolsó vázlat geometria, amit létre kell hozni, az a kívánt rugóprofil. Ebben a példában a profil egy lekerekített négyzet, de ehelyett bármi más is elképzelhető.

Söpört felület a vonal és a spirál alapján

Söpört felület a vonal és a spirál alapján

A vázlatok definiálása után következhet a rugó felépítése. Először is egy Söpört Felület-et kell létrehozni, melyben a profil az egyetlen vonalat tartalmazó vázlat, míg az útvonal a konvertált spirált tartalmazó 3D vázlat.

Kihúzott felület a rugóprofil alapján

Kihúzott felület a rugóprofil alapján

Ezt követően a kívánt rugóprofil vázlatából egy Kihúzott Felületet kell generálni. Ennek legalább olyan magasnak, vagy magasabbnak kell lennie, mint az előbbi spirál.

Metszeti görbe létrehozása

Metszeti görbe létrehozása

A két felület elkészülte után a munka lényegi része a SolidWorks Metszeti Görbe parancsával egyszerűen elvégezhető. Ez a parancs ugyanis egy új 3D vázlatot hoz létre a két felület metszésvonala alapján, ami ebben az esetben pontosan a kívánt, négyzetes profil mentén emelkedő spirális görbét adja.

Az eredményül kapott négyzetes profil mentén emelkedő spirális görbe

Az eredményül kapott, négyzetes profil mentén emelkedő spirális görbe

Innentől a feladat megegyezik az egyszerű rugók készítésének utolsó lépésével, ahol is egy megfelelő geometriájú vázlattal végig söpörve a 3D-s görbét, megkaphatjuk a végső testmodellt.

Testmodell létrehozása söprés segítségével

Testmodell létrehozása söprés segítségével

 

Forrás blogs.solidworks.com

További információ:

A SolidWorks hivatalos hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

Megosztás
[
    ]