Akár 2 méteres fém alkatrészek is nyomtathatók az EFESTO legújabb rendszerével

Egy michigani cég nagy port kavart az idei RAPID 2014 kiállításon a legújabb fejlesztésű 3D nyomtató rendszerével, amikor egy több mint 2 méter magas és közel 1 méter átmérőjű, egy darabból készült fém bemutató alkatrészt gyártott le a géppel.

EFESTO 557

EFESTO 557

Az EFESTO kifejezetten a nagy méretű, fém alapanyaggal történő 3D nyomtatásra koncentrál, így ennek köszönhető, hogy a legnagyobb, EFESTO 557 jelzésű gépük is páratlan munkaterülettel rendelkezik. Ez az X és Y irányokban egészen pontosan 1.500 x 1.500 mm, a Z irányban pedig 2.100 mm.

A lézeres fém addíció (LMD – Laser Metal Deposition) elvén működő gép technológiáját az EFESTO és az RPM Innovations egy közös partneri kapcsolat során fejlesztette ki. A rendszer a fém alapanyagok széles skálájával képes dolgozni, köztük akár a különféle kobalt, nikkel, acél, alumínium és titán ötvözetekkel is.

[youtube]d2foaRi4nxM[/youtube]
Több mint 2 méter magas bemutató alkatrész

Több mint 2 méter magas bemutató alkatrész

A cég elmondása szerint jelenleg ez a legnagyobb argon védőgázos építő kamrával rendelkező 3D nyomtató rendszer a piacon, amely a hagyományos technológiákkal összehasonlítva sokkal kevesebb alapanyag veszteség mellett képes a pehelykönnyű, ugyanakkor összetett geometriájú alkatrészek legyártására. Ennek köszönhetően a gép kifejezetten alkalmas például repülőgép-, energia-, építő- és hadiipari funkcionális alkatrészek gyártására.

A kiállításon az EFESTO és az RPM Innovations egy hosszú távú, nemzetközi stratégiai együttműködést is bejelentett, amivel az elsődleges céljuk, hogy a lézeres fém addíció elvén működő professzionális, ipari fém nyomtató rendszerek széles skáláját tegyék elérhetővé a piac számára.

A lézeres addíció működési elve

A lézeres addíció működési elve

A lézeres addíció az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező technológia a fém alkatrészek gyártásában, amit mára számos fejlesztő cég prototípusa és első szériás terméke is alátámasztott. Ennek során a por állagú fém alapanyagot vékony csöveken keresztül közvetlenül a lézer nyaláb fókuszpontjához vezetik, ahol a nagy teljesítményű lézer hatására a porszemcsék összeolvadnak, és kerülnek fel az épülő alkatrész megfelelő pontjára. Az optimális építési folyamathoz elengedhetetlen a megfelelően szabályzott, argon védőgázos környezet. A fejlesztők elmondása szerint az építés során akár mindössze 0,125-1 mm magas és 1-4 mm széles ömledék film létrehozása is lehetséges.

Az alkalmazási példáknál megemlítették, hogy az új alkatrészek gyártása mellett ezek a rendszerek a nagy értékű alkatrészek javítására is tökéletesen alkalmasak.

 

Forrás 3dprinterworld.com

További információ:

Az EFESTO hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]