A NASA 3D nyomtatót küld a Nemzetközi Űrállomásra

Az első 3D nyomtató, amely sikeresen teljesítette a NASA utolsó tesztjeit is, zöld jelzést kapott az augusztusi fellövése a Nemzetközi Űrállomásra. Hivatalosan június 12-én jelentették be, hogy az alabamai Marshall Űrközpontban végzett tesztsorozatok alapján, a kaliforniai központú Made In Space és a NASA közös 3D Print névre hallgató projektjében kifejlesztett 3D nyomtató minden szempontból megfelelt az űrállomáson való használatra.

„A NASA kulcsfontosságú útmutatást nyújtott ahhoz, hogy a berendezés megfeleljen az űrbe történő telepítés szigorú előírásainak, mind biztonsági, mind használati szempontból, és a Made In Space kiválóan alkalmazta is a tanácsokat a tervezés során.” – jelentette ki Niki Werkheiser, a NASA 3D Print projektmenedzsere.

A Made In Space és a NASA közös 3D nyomtatója

A Made In Space és a NASA közös 3D nyomtatója

„Ennek eredményeképpen az eszköz az egyik próbát teljesítette a másik után, minden probléma nélkül.” – mondta Werkheiser. „A Made In Space most már első kézből szerzett tapasztalattal rendelkezik az űrrepülésre szánt eszközök tervezésének folyamatáról, az ötlettől egészen a megvalósításig.”

A 3D nyomtató tehát megkapta az engedélyt a felszállásra, és előreláthatóan a magánkézben lévő SpaceX következő szállítmányaként, egy Falcon 9-es rakéta és egy Dragon űrkapszula segítségével jut majd el az űrállomásra. A fellövés augusztusban várható, habár a végső időpontot még nem tűzték ki.

A tesztelések során a Marshall Űrközpontban számos szempontból vizsgálták a 3D nyomtatót. Többek között próbára tették a szerkezet ellenállóságát a fellövés során fellépő terhelésekkel, és ellenőrizték az űrállomás interfészeivel való kompatibilitást is, nyilatkozták a NASA szakemberei. A mérnökök számos tárgyat is nyomtattak a földön, amelyek kontrollcsoportként szolgálnak majd az űrben készített másaikkal való összehasonlításhoz.

[youtube]Jp1usHTkW6Y[/youtube]

Az additív gyártási technológia hozzájárulhat az űrkutatás olcsóbbá és hatékonyabbá tételéhez, mivel segítségével nem kell feltétlenül minden szükséges eszközt a Földön legyártani és fellőni az űrbe. „A lehetőség, hogy igény szerint gyártsanak eszközöket, alapjaiban változtatja majd meg az űrben történő kutatást és fejlesztést, valamint az űrkutatást magát is,” – mondta Michael Snyder, a Made In Space vezető mérnöke és kutatásfejlesztési igazgatója.

Amint a 3D nyomtató üzembe helyezésre kerül az űrállomás elzárt mikrogravitációs kesztyűs boxában (Microgravity Science Glovebox, MSG) egy 21 darabból álló mintasorozatot fog kinyomtatni, amit utána visszaküldenek a Földre tesztelés és vizsgálat céljából.

Egy korábbi mikrogravitációs tesztrepülés

Egy korábbi mikrogravitációs tesztrepülés

Habár az elsődleges cél az additív gyártás ellenőrzése mikrogravitációs környezetben, a 3D Print projekt ennél még egy lépéssel tovább megy, és a hivatalos tájékoztatás szerint bizonyos alkatrészek használhatóságát is hivatott bizonyítani. Miután véget ér a kísérlet, a Made In Space állandó használat céljára is telepítene egy 3D nyomtatót a Nemzetközi Űrállomásra.

„Az utolsó tesztek sikeres teljesítése, és az eszköz fellövése fontos mérföldkövek, amelyek végül egy még jelentősebb eredményhez vezetnek: ahhoz a lehetőséghez, hogy a Földről bármikor ki lehessen valamit nyomtatni a Nemzetközi Űrállomáson,” – mondta a Made In Space ügyvezetője, Aaron Kemmer. „Ez példátlan hozzáférés az űrhöz.”

Forrás www.madeinspace.us

Megosztás
[
    ]