A magasnyomású vízvágás előnyei

A vízsugaras technológia 1970-es évekre tehető kezdete óta, az üzemi nyomás folyamatosan növekszik. Ennek oka egyszerű: nagyobb nyomás egyet jelent a nagyobb termelékenységgel. A nyomás növelésének hatására a vízsugár gyorsabb és kisebb átmérőjű lesz, ennek következtében pedig kevesebb abrazív anyagot használ fel, ami a legdrágább összetevője a vízsugaras megmunkálásnak.

Gyorsabb vágás

A Flow HyperPressure családba tartozó szivattyúja, a HyperJet® 94i névleges nyomása 94.000 psi (414 MPa), üzem közben pedig képes akár 87.000 psi (600 MPa) folyamatos üzemi nyomás biztosítására, ami jelentős előrelépés a hagyományos 55.000-60.000 psi (379-414 MPa) névleges nyomású rendszerekhez képest. Csakúgy, ahogy a szén-dioxid lézerek esetén a teljesítmény növelése, a vízsugaras vágógépeknél a víznyomás növelése hat jótékonyan a vágási sebességre.

Ahogy a nyomás egyre nagyobb, növekszik az áramlási sebesség, ami nagyobb vágóerő sűrűséget jelent. A 94i HyperJet szivattyúval a vízsugár sebessége megközelíti Mach 4-et, ami a hang terjedési sebességének a négyszeresét jelenti.

Kőtől az alumíniumig, az acélon és a különleges kompozitokon át, a különféle nyersanyagok feldolgozásakor tapasztalható 30-50%-os vágási sebességnövekedés egyértelműen a vízsugár lehető legnagyobb sebességre való felgyorsításának az eredménye. Az anyagminőségtől és vastagságtól függetlenül, a vágási sebesség együtt növekszik a nyomással.

A termelékenység növelése

A nagyobb vágási sebesség közvetlen hatása, hogy egységnyi idő alatt több alkatrész vágható ki, így bármelyik műhely termelékenysége növelhető. A házon belüli gyártástól az egyedi termékek készítéséig és a beszállítók megbízásaiig, a 94i HyperPressure szivattyú alkalmazásával több munka végezhető el kevesebb idő alatt.

Flow HyperJet® 94i szivattyú

Flow HyperJet® 94i szivattyú

A vállalkozás növekedésével a műhelyben rendelkezésre álló hely egyre szűkösebbé válik, ekkor egy újabb berendezés vásárlása problémákba ütközhet. A Flow egyedülálló 94i HyperPressure szivattyúja azonban képes megfelelni a vállalkozás bármilyen mértékű növekedésének, anélkül, hogy több helyet foglalna el, vagy növekedne a szükséges karbantartási munkálatok mennyisége, illetve a karbantartó személyzet létszáma.

A költségek csökkentése

A nagyobb sebesség és a megnövelt termelékenység nem jelent nagyobb üzemeltetési költséget sem. Éppen ellenkezőleg, a 94i HyperJet működtetése kevesebbe kerül, mivel a rendszer kevesebb abrazív anyagot használ fel.

Az abrazív anyag pótlása a vízsugaras vágógépek üzemeltetési költségének közel kétharmadát teszi ki, azonban a nagyobb nyomás, a vízsugár sebességének növelése mellett annak átmérőjét is csökkenti. A kisebb átmérőjű vízsugár pedig kevesebb abrazív szemcsét szállít, azonban minden egyes szemcse mozgási energiája nagyobb, ami összességében nagyobb vágóteljesítményt jelent.

A HyperPressure családba tartozó szivattyúk akár több mint 45%-kal nagyobb nyomást képesek biztosítani a hagyományos szivattyúkhoz képest. Ráadásul mivel az abrazív anyag teszi ki a vízsugaras vágógép üzemeltetési költségének a jelentős hányadát, az üzemeltetés során elérhető 30-50%-kal kisebb fogyasztás jelentős megtakarítást is jelent. Összességében a HyperPressure szivattyúk használata kisebb üzemeltetési költséghez és nagyobb termelékenységhez vezet.

Egy 94.000 psi (6481 bar/648 MPa) névleges nyomású szivattyú előnyei egy 60.000 psi (4137 bar/414 MPa) névleges nyomású szivattyúval szemben:

  • 30-50%-kal gyorsabb vágási sebesség
  • 30-50%-kal kevesebb abrazív anyag felhasználása mellett
  • A gyártott alkatrészek darabonkénti ára 20-30%-kal csökkenthető
  • Rendkívül gyors és egyszerű karbantartás

 

Forrás www.flowwaterjet.com

 

 

Megosztás
[
    ]