Werth Magyarország Kft. az Ipar napjai 2014 kiállításon

2014_05_27-30_Werth_cikkbe_03

A 2014. május 27-30. között megtartott Ipar Napjai 2014 kiállítás ideje alatt interjút készítettünk Csontos Tamással, a Werth Magyarország Kft. ügyvezetőjével és Szántó Gáborral, a Werth Magyarország Kft. műszaki értékesítőjével.

A cég standján kiemelt figyelmet szenteltek a Creaform HandySCAN hordozható 3D szkennelő termékének, mellyel a Werth Magyarország Kft. elnyerte a kiállítás Nagydíját.

Csontos Tamás röviden bemutatta a vállalatot és kiemelte, hogy a cég elsősorban méréstechnikai alkalmazásokkal foglalkozik. Elmondta, hogy a Werth német anyavállalata 2010-ben alapította magyarországi képviseletét és alapításuk óta igyekeznek az ipar minden területén felmerülő méréstechnikai igényeket kiszolgálni, legyen szó akár koordináta vagy profilmérésről egészen a legbonyolultabb CT és multiszenzoros mérőgépekig.

A kiállított HandySCAN hordozható 3D szkennelőt Szántó Gábor mutatta be kameránk előtt, alkalmazás közben. Elmondta, hogy a most bemutatott verzió már lényegesen kisebb és könnyebb a korábbi változatoktól, ezért jelentős megkönnyíti az eszköz – különösen hosszabb ideig – használóinak munkáját.

2014_05_27-30_Werth_kiemelt

Működése, az eddigi típusokhoz hasonlóan háromszögelési elvre épül. A használathoz a szkennelni kívánt tárgyra külső, passzív target-eket, jelölőket kell helyezni, melyek nem igényelnek semmilyen külső energiaforrást. A karos megoldásokkal ellentétben itt nem a csuklók pozíciói szolgáltatják a fej helyzetéről az információkat, hanem a jelölők végzik a szkenner tájolását, így a tárgy körül tetszőlegesen mozgatható a szkennelő fej és a beolvasni kívánt tárgy is. Szántó Gábor kiemelte, hogy ennek köszönhetően a szkennelés alatt rendkívül nagy szabadságot és egyúttal jelentős könnyebbséget is jelent.

A fejen két, 60 kép/másodperc sebességgel rögzítő optika található, valamint két fő lézerforrás, melyek összesen 7 szálkeresztet állítanak elő. A fejen található még egy extra lézernyaláb is, mely a mélyebben fekvő, erősen tagolt felületek beolvasását segíti elő.

2014_05_27-30_Werth_cikkbe_01

Szántó Gábor kihangsúlyozta, hogy a szkennelési sebesség az eddigi 25.000 pont/másodperces sebességről 480.000 pont/másodperces sebességre növekedett, így a folyamat a korábbihoz képest rendkívüli módon felgyorsult. A beolvasás eredményeként létrejött sztenderd STL pontfelhő bármely, pontfelhőt olvasni tudó szoftverben felhasználható és alkalmas további feldolgozásra. A szkenner gyártója is kínál ilyen szoftvert, a VXelements programot, melynek további előnye, hogy a pontfelhő tovább finomítható, javítható és “CAD ready”, illetve “3D print ready” állapotra hozható.

Természetesen számos más termék is megtekinthető volt a Werth Magyarország Kft. standján, melyek közül Csontos Tamás a ScopeCheck FB, álló portálos koordináta géppel kombinált optikai szenzorral is rendelkező multiszenzoros mérőgépről beszélt kameránk előtt. Ezen a terméken is számos újdonságot mutattak be, de itt volt megtekinthető a 2011-es év Nagydíjas terméke is, az OnTheFly.

2014_05_27-30_Werth_cikkbe_02

Elmondta, hogy a Werth kifejlesztett egy olyan speciális tapintó szenzort, mely egy mágneses kinematikai egység segítségével az optika fókuszútjába fel tud venni és így a gép multiszenzoros méréstartománya megegyezik a gép valós mérési tartományával.

A géphez tartozó intelligens képfeldolgozó rendszerhez különböző matematikai és optikai szűrési lehetőségek állnak rendelkezésre, ennek köszönhetően nincs olyan mérési feladat, amihez ne tudnának megfelelő mérési stratégiát kialakítani vagy megfelelő szenzor összeállítást választani.

További információ

A Werth Magyarország Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]