Vezető tintát nyomtat az új Rabbit Proto

Az otthon, 3D nyomtatással elkészíthető áramkörök ötlete a legtöbb barkácsolót lázba hozza. A koncepció számos fejlesztésen esett át az utóbbi egy évben, melyekkel az álom még közelebb került a megvalósításhoz. A legutóbbi fejlesztés ezen a területen a Rabbit Proto, egy 3D nyomtatóhoz csatlakoztatható nyomtatófej kiegészítés, amivel akár komplex vezető rétegek is készíthetők. A projekt számos neves vállalat összefogásával jött létre, a RepRappers-től egészen a Microsoft-ig. A projekt forráskódja, dokumentációja, valamint a minta tervek nyíltan hozzáférhetőek mindenki számára.

A 2009-ben elkészített első rendszerek óta a 3D nyomtatással elkészíthető áramkörök ötlete egyre több fejlesztő fantáziáját mozgatta meg az open source közösségen belül. Az ipari additív gyártás területén az Optomec, a Xerox és még sokan mások is szabadalmaztattak innovatív és működőképes eljárásokat vezető anyagok 3D nyomtatására. Jennifer Lewis, a Harvard Egyetem anyagtechnológusa pedig kifejlesztett egy olyan lítium-ion „tintát”, amely akár akkumulátorok 3D nyomtatását is lehetővé teszi.

Rabbit Proto CAD modell

Rabbit Proto CAD modell

Az elmúlt hónapban továbbá az IBM is létrehozott egy eszközt, amelyről némelyek 3D nyomtatóként beszélnek, habár a folyamat inkább mikroszkopikus anyagleválasztás területére esik. Ez a berendezés akár áramköri chip-ek gyártására is alkalmas lehet. A 3D nyomtatás tehát egy gyorsan fejlődő terület, ahol számos irányba folynak kutatások és nap mint nap lehet hallani új előrelépésekről.

Az újonnan bemutatott Rabbit Proto legfontosabb előnye, hogy könnyedén képes az áramkört a műanyag alkatrészbe belenyomtatni a folyamat megszakítása nélkül. A felhasználónak arra is van lehetősége, hogy háromdimenziós felületeken hozzon létre, akár viszonylag bonyolult vezetési mintázatokat is.

[youtube]mS6-Tzjeths[/youtube]

A Rabbit Proto kompatibilis az összes dupla extruderes RepRap nyomtatóval. A csapat a Rabbit Proto-t egy Rostock Max-szal és egy Mendel Prusa V2-vel tesztelte sikeresen. Vannak beszámolók arról is, hogy kisebb módosításokat követően az eszközt más 3D nyomtatókhoz is sikeresen illesztették. A Rabbit Proto szlogenje, hogy „mindent kinyomtat, ami egy 10 köbcentiméteres fecskendőben elfér”, de a legfontosabb alkalmazás mégis az elektromosan vezető tinták nyomtatása. A csapat jelenleg a kelet-londoni székhelyű Bare Conductive tervező és fejlesztő vállalat által gyártott, úgynevezett Electric Paint tintát használja. A festék víz alapú, nagy viszkozitású és nyírásérzékeny. Sűrűsége 1,16 g/cm3, a felszíni ellenállása pedig 55 Ω/négyzet 50 mikronos vastagság esetén.

Forrás 3dprintingindustry.com

Nézze meg a témához kapcsolódóan egy kedves olvasónk angol nyelvű cikkét a 3D-nyomtatásról!

További információ:

A Rabbit Proto hivatalos oldalán.

A Bare Conductive hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]