Új, vizuális termelésirányító segédeszköz az IFS Applicationsben

Egy jól felépített gyártástámogató megoldásban elvileg minden adat rendelkezésre áll, amely a termelésirányítási döntések meghozatalához szükséges. A kérdés csak az, hogy elég gyorsan meg tudjuk-e határozni a temérdek adat közül a döntés szempontjából releváns adatok körét, a köztük lévő összefüggéseket, majd ezek alapján a teendőket ahhoz, hogy a megfelelő időben be tudjunk avatkozni, és ezáltal ne csak kövessük, hanem irányítsuk is az eseményeket.

01-600x

 

02-600X

A gyártás irányításához szükséges adatok, úgymint a rendelések, gyártási utasítások, erőforrások, anyagok rendelkezésre állása, a gyártóeszközök terheltsége stb. rendelkezésre állnak a gyártási folyamatokat is támogató ERP-rendszerben. Ezek az adatok alapesetben táblázatos formában, úgynevezett áttekintő képernyők segítségével elemezhetők, amelyek beépített vagy a felhasználó által készített lekérdezések eredményét mutatják. A kapacitástervezéshez, ütemezéshez rendelkezésre állnak grafikus eszközök, de ezek egy konkrét feladatra, magára a tervezésre koncentrálnak, nem adnak teljes képet egy komplex beavatkozáshoz szükséges döntéshez. Persze a gyártó vállalatoknál évek alatt számos jelentés is összegyűlik, amelyeket vagy a vállalat munkatársai maguk készítettek, vagy az ERP-szállítójuktól rendeltek meg, de általában csak egyszerre több ilyen jelentés áttekintésével lehet közelebb kerülni a problémákhoz, és ha változnak a folyamatok, a jelentések gyakran el is avulnak.

3pic.02-01-600X

Megoldásként a fent vázolt kihívásra, az IFS egy kifejezetten az operatív termelésirányítás területére fókuszáló beépített üzletiintelligencia-funkciót fejlesztett ki, amely az IFS Applications moduljaként érhető el az ügyfelek számára. Ahogy a neve is utal rá, az IFS Manufacturing Visualizer modul elsősorban intuitív megjelenítő eszköz, amely könnyedén értelmezhető, és nem utolsó sorban látványos grafikonok révén nyújt áttekintést a gyártási folyamatok fő jellemzőiről. A vizualizáción túl azonban a modul a beavatkozás kiindulópontja is, hiszen a grafikonok különböző területeire kattintva elérhetők azok az eszközök, amelyek segítségével a gyártási folyamatokban elvégezhetők a szükséges beavatkozások, átcsoportosítások, majd ezek hatása azonnal látható a grafikonokon. Az IFS Manufacturing Visualizer akár a gyártási folyamatok valós idejű követésére is alkalmas az automatikus frissítés funkció használatával.

4pic.02-02-600x

A modul kezelőfelülete műszerfalhoz hasonlít, amelyre a felhasználó egytől négyig terjedő számú grafikont helyezhet el a rendelkezésre állók közül. A megoldás jelenleg az anyagok és a gyártóeszközök rendelkezésre állásával kapcsolatos grafikonokat tartalmaz. Az előbbi területen hat, a gyártási rendelésekhez kapcsolódó különféle grafikon áll rendelkezésre, ezek a következők: anyag rendelkezésre állási összesítő, anyag rendelkezésre állása, anyagsorok rendelkezésre állása, anyagigény –, anyagigényfedezet, rendelési szükséglet, anyaghiány. A gyártóeszközök rendelkezésre állását háromféle grafikon segítségével elemezhetjük: gyártási rendelésterhelés, gyártóeszközterhelés, gyártóeszközterhelési összesítő. A grafikonok megjelenítése számos módon konfigurálható. Először is meghatározható a megjelenítés forrásaként szolgáló adatok köre, ami a gyakorlatban a gyártási rendelésekre vonatkozó dátum-intervallumot jelent. Beállítható, hogy a grafikonok napi vagy heti nézetet mutassanak, a jelmagyarázatban az egyes kategóriákra kattintva ezek megjeleníthetők vagy elrejthetők a grafikonban, különféle csoportosítási lehetőségek választhatók. A megjelenített grafikonok között kapcsolatok definiálhatók, például úgy, hogy az egyik grafikon egy meghatározott területére kattintva a többi grafikon a terület által reprezentált adatok részleteit mutassa. Az összesítő jellegű és a részletező grafikonok között lefúrások hajthatók végre.

5pic.02-03-600x

 

6pic.03-600x

Az IFS Manufacturing Visualizer érintőképernyő-optimalizált, így akár táblagépen is kényelmesen használható. A grafikonok különféle részeiről felugró paneleken hasznos információk vagy akár képek is megjeleníthetők, a környezetérzékeny menük segítségével pedig elérhetők azok az eszközök, amelyekkel elvégezhetők a gyártási folyamatban szükséges beavatkozások.

Végezetül a grafikonok kinyomtathatók és/vagy képként elmenthetők, pillanatképként megőrizve a gyártási folyamat állapotát egy adott időpontban.

 Forrás www.ifsworld.com

További információ: Az IFS honlapján.

Megosztás
[
    ]