Új technológiákkal érkezik az Inventor 2015

Az Inventor 2015 az egyik eddigi legjobb verziófrissítés, mivel ebben nem csak a korábbi eszközök továbbfejlesztésével foglalkoztak, hanem teljesen új technológiák is beágyazásra kerültek. A számos újdonság közül most a két legfontosabbat, a parametrikus közvetlen szerkesztést és a T-spline-ok segítségével történő felületmodellezést emelnénk ki.

Parametrikus közvetlen szerkesztés

CAD modellezéssel foglalkozó körökben jelenleg is vita folyik arról, hogy melyik a jobb: a parametrikus, vagy a közvetlen szerkesztés? De mi lenne, ha lehetőség nyílna egyszerre mindkettőt alkalmazni?

A komplex, egymásra épülő alaksajátosságokból álló alkatrészekben egy korábbi alaksajátosság megváltoztatása rendkívül nehézkes és lassú folyamat lehet, ugyanis a legkisebb változtatások hatására is, az adott alaksajátosságra épülő többi alaksajátosság újragenerálásakor a szoftver hibába ütközhet, ami a tervezőt a modell átvizsgálására és átdolgozására kényszerítheti. A parametrikus modellező rendszerekben a bonyolult alkatrészek szerkesztése különösen akkor nehéz, ha valaki másnak a munkájában vagy egy régi, már elfeledett struktúrájú modellen kell változtatni, és éppen emiatt sok CAD szoftver felhasználó inkább a közvetlen szerkesztést részesíti előnyben. A közvetlen szerkesztés esetén ugyanis nincs megkötve a mérnökök keze az adott alaksajátosságra épülő későbbiek miatt, azonban az ilyen rendszereknek is megvannak a maguk hátulütői.

Parametrikus direkt modellezés az Inventor 2015-ben

Parametrikus közvetlen modellezés az Inventor 2015-ben

Mi lenne, ha a modellt anélkül lehetne módosítani, hogy az az alaksajátosságok láncolatára hatással lenne? Mit lehet tenni, ha a változtatásokat minden nehézség nélkül akarjuk nyomon követni, vagy egy apró kis módosítást szeretnénk végrehajtani, anélkül hogy az egész alkatrészt utána át kellene dolgozni és a hibák hosszú listáját megoldani?

Az új közvetlen szerkesztő eszközzel az importált testeket vagy natív Inventor fájlokat parametrikusan lehet mozgatni, átméretezni és forgatni. A közvetlen szerkesztő eszközzel ki lehet választani egyes felületeket, vagy egész testeket és lehetséges azok közvetlen módosítása. Többek között lehetőség van a triéder megváltoztatására, a kiválasztás elforgatására és másik alakzatokkal való párhuzamosság megadására is. Az alakzatokat a kurzorral megragadva igény szerinti méretűre lehet nagyítani, zsugorítani, de lehetőség van pontos értékek beírására is. Habár a legtöbb alakzat esetében az átméretezés egy adott mérettel való növelést/csökkentést jelent, a furatok mérete történhet pontos átmérő vagy sugár beállításával, vagy az általánoshoz hasonlóan ofszettel is.

A közvetlen szerkesztés üzemmódban az Inventor egy előnézetet hoz létre, amelyen látható, hogy miként fog a modell a módosítás után kinézni. Miután a közvetlen módosítás megtörtént, egy ikon jelenik meg a modellező térben a módosított alaksajátosság mellet és a modellfában is. Bármelyikre kétszer kattintva lehetőség nyílik a módosítás újrakonfigurálására. Egy másik hasznos tulajdonsága a szoftvernek, hogy a numerikus adatok bevitelekor a program felkínál előre beállított paramétereket és az adott modellben gyakran használt értékeket is, valamint egyenleteket is képes feldolgozni. A közvetlenül szerkesztett jellemző törölhető a modellfából, ami visszaállítja a modellt az eredeti állapotába.

Szabadformájú eszközök (N.U.R.B.S felületek T-Spline-ok segítségével)

Azok a CAD szoftver felhasználók, akik olyan felületeket vagy bonyolult geometriákat hoznak létre, amelyek esetében fontos szerepet kap az esztétikum, a T-Spline-nal találkozva megkérdőjelezik a jelenlegi CAD szoftverük hatékonyságát, és kénytelenek elgondolkozni azon, hogy tulajdonképpen mennyi időt vesztegettek el a kevésbé hatékony módszerekkel dolgozva az elmúlt évek során.

Mi is tulajdonképpen a T-Spline?

A T-Spline technológiát az Autodesk 2012-ben vásárolta meg és építette be a Fusion 360 szoftverbe, de népszerű a Rhino felhasználók körében is. A T-Spline egy szilárdtest felületmodellező eszköz, amely lenyűgöző mértékben leegyszerűsíti a felületmodellezést, miközben megtartja a G2 görbületfolytonos illesztést.

Felületmodellezés T-spline-ok segítségével

Felületmodellezés T-spline-ok segítségével

Egyszerűbbé teszi a NURBS modellezést, ugyanis lehetővé teszi az egyes felületek, vagy akár egyszerre több felület, pontok, csúcsok és élek kiválasztását és módosítását, vagy a kurzorral való megragadással vagy numerikus érték megadásával.

  • A NURBS és T-Spline-ok kombinációja megtartja a G2 görbületfolytonos illesztést
  • Leegyszerűsíti a felületmodellezést és jó minőségű eredményt biztosít

A T-Spline-ok lehetővé teszik a tervezők számára, hogy:

  • csak ott adjanak meg részleteket, ahol feltétlenül szükséges
  • ne csak téglalap topológiával dolgozhassanak
  • könnyedén módosítsák a bonyolult szabadformájú modelleket
  • megtartsák a NURBS kompatibilitást

Ha valakinek az elérhető legjobb A-osztályú felületekre van szüksége, akkor használja az Alias vagy ICEM Surf felületmodellező szoftvereket, ugyanakkor az átlagos felhasználók, akik egy 3D-s műszaki CAD szoftvert keresnek, kifinomult és egyszerűen használható felületmodellező funkciókkal, azok számára az Inventor 2015 tökéletes választás.

Forrás autodesk.com

Megosztás
[
    ]