TopSolid 7 magyarországi premier – Velence

„A jövő első számú, tudásalapú integrált CAD/CAM szoftvere” című szakmai napon vettünk részt, a CAD-CAM Solutions Kft. meghívásában.

Az idei évi cad/cam-es rendezvények közül rekord méretű érdeklődés mellett került megrendezésre, a Cad-Cam Solutions Kft által megtartott fél napos rendezvény, melyre közel 120 vendég látogatott el. A 2000-óta működő mérnökiroda számos partnerével közösen rendezte meg 2014. május 21-én újdonság bemutatóját.

A telt házas rendezvényt a gyönyörű elhelyezkedéssel rendelkező Velence hotel Resort és Spa adott otthont, melynek konferencia termét megtöltötték az ide látogató érdeklődők.

2014_05_TopSolid_Velence_001

A nagy számú érdeklődőket a szoftveres előadások mellett az is vonzhatta, hogy más területek előadóit is meghallgathatták a gyártás területéről, hiszen előadást tartott Rádl Péter a DMG Mori Seiki Hungary Kft-től, Godány Jenő a FRAISA HUNGÁRIA-tól és Bencsik László (BÜTTNER Kft.) mint a Topsolid felhasználója is ismertette eddigi tapasztalatait a szoftverről és a Cad-Cam Solutions Kft. technikai támogatásáról.

Schveighardt Zoltán köszöntője és program-ismertetője után, Emilie Soullard (Franciaországból), a Missler szoftver képviseletében mutatta be a Missler céget és jövőbeni fejlesztési terveit Tóth Péter tolmácsolásában. Az üzleti célok és az elmúlt évek gazdasági adatai mellett, a hallgatók többek között megtudhatták, hogy a partner kapcsolatok tekintetében mind a Missler mind a CadCam Solutions nagy hangsúlyt fektet a szabványos alkatrész könyvtár minél teljesebb elkészítéséhez. A legnagyobb szerszámgép és alkatrész gyártókkal együttműködve elérhető a programból azok szabványos alkatrész elemei. Az idei év egyik legfontosabb bevezetése a Volumill nevű új modul volt, amely segítségével a szerszámpályákat újra kalkulálva a szerszámokat teljes hosszában kihasználó pályákat tudunk készíteni a programmal.

A technikai előadások sorát Takács Imre prezentációja nyitotta meg, a TopSolid 7 design moduljának ismertetésével.

Egy konkrét, alkatrész-áthelyező célgép egyes alkatrészeinek készítéséről láthattunk bemutatót, mely már a megnyitás pillanatától a PDM rendszerből kezelte. A program modellező funkcióin felül megismerhettük a műhelyrajz készítési funkciókat és a rendszer gyorsaságát.

A TopSolid 7 már teljes értékű PDM (Product Data Management) rendszer, vagyis a tervezői funkciókon túl képes menedzselni egy termék előállításának komplex folyamatát, így a kisebb és közepes méretű vállalkozások számára ERP rendszerként is alkalmazható. Az előadást a hallgatók számos kérdése is tarkította, amelyekre a helyszínen meg is kapták a válaszokat.

A program teljes egészében magyar nyelven érhető el, melyet a magyarországi viszonteladó készített, és frissíti rendszeresen.

A rövid kávészünet után következő előadásban egy műanyag alkatrész előkészítésén keresztül mutatták be a TopSolid Mold fröccsöntéshez készített funkcióit. A szokásos falferdeségi vizsgálaton és a hibás felületek javításán felül az alámetszési vizsgálatok és a program különleges funkciói is mind bemutatásra kerültek. Mindezekkel az alkatrész megvalósíthatósági vizsgálatait végezhetjük el könnyedén, a szerszámtervezés előtti pre-processzálásként.2014_05_TopSolid_Velence_003

Modellezés során a szerszámház a szabványelemekből beemelődik. Minden egyes lap úgy van felépítve technológiailag mintha mi magunk modelleztük volna le. Tehát minden egyes technológiai információt is tartalmaz, minden tűréssel. Láthattuk még működés közben a  program működési szimulációját, amely automatikusan besorolja az egyes lapokat, hogy álló oldalon vagy mozgó oldalhoz tartozik, illetve akár animációval is segíti a tervezőt.

A délelőtti előadás sorozatot a BÜTTNER Kft. prezentációja zárta. Az 1992-ben alapított cég alapulásakor az akkor még Magyarországon hiánynak számító erősen ötvözött, jó minőségű szerszámacélok kereskedelme, és a szerszámgyártás erősítése volt. A normáliák kereskedelme mellett, mára hatalmas gyártókapacitással – több mint 240 fővel – dolgozik, rendkívül gyors kiszolgálást biztosítva ezzel ügyfeleinek. A gyártás három műszakban, 24/7 rendszerben zajlik. A cég gépparkja folyamatosan bővül és újul, a gépek beszerzése hatékonyság növelésének jegyében történik. Saját tervezőmérnökeik számos CAD illetve CAM program segítségével a gyártás előtti folyamatokba is be tudnak kapcsolódni.

A cég legújabb Cad-Cam rendszere a TopSolid 7, amelyre azért esett a választásuk, mert amellett, hogy integrált megoldást nyújt, kiválló hazai támogatással rendelkezik és Európában a közeljövő szoftvereként tartják számon, és “futótűzként” terjed, a cég piaci információja alapján.

Az ebédszünet után következett, a mindenki által izgatottan várt sorsolás.

A résztvevő cégek között összesen hat teljes, egyenként mintegy 25 000 euró értékű TopSolid 7 rendszert (cégenként kettő licencet) és éves szoftvertámogatást sorsoltak ki. Ezáltal három nyertes vállalkozás az idei évben már a gyakorlatban is megtapasztalhatja a TopSolid előnyeit. A nyeremény szoftverlicencek 1 éves ingyenes használatot és támogatást biztosítanak, illetve bizonyos termékekre félárú kedvezményt az egy év lejártát követően.

A szerencsés nyertesek:

2014_05_TopSolid_Velence_019

Albert Hackerodt Kft, Power Control Kft, DroidX Kft.

Az előadás sorozatot Rádl Péter folytatta a DMG Mori képviseletében, aki a DMC 650V gépcsaládot ismertette, melynek a TopSolid rendezvénnyel párhuzamosan épp ezen és a következő napon tartották a roadshow bemutatóját Magyarországon.

A függőleges megmunkálás 3. generációját képviselő DMC 650V fix asztalával és akár 700 kilós terhelhetőségével nagyfokú stabilitást és pontosságot biztosít. Ehhez az alapgéphez 24.000-es főorsó is kérhető és mind a megvezetés mind az orsó hűtve van, az alap gyári hőmérséklet kompenziáción felül. A magazin már nem a munkatérben van, és lehetőség van gyors szerszámbetárazásra is.

Rádl Péter előadásának második felében az oldalunkon korábban már részletesen ismertetett CELOS-ról szolt, melyet itthon először a roadshow keretében tekinthettek meg az érdeklődők.

A gépről, a CELOS vezérlésről és a DMG Mori házi kiállításáról részletesebben hamarosan oldalunkon is olvashatnak.

Az előadások sorát a 3D-s és 5D-s megmunkálások, azaz a TopSolid CAM zárta. Az egész napos program és a nagy meleg ellenére a közönség töretlenül kitartott. A délelőtti tervezési bemutatóhoz hasonlóan, itt is élő gyakorlati bemutatót láthattunk. Az új kezelőfelülettel ellátott TopSolid CAM-ről és az új funkcióiról egy kövekező cikkünkben, részletesen videókkal együtt beszámolunk.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon színvonalas és számos érdekes előadást felvonultató rendezvény résztvevői voltunk, és a nagyszámú érdeklődő tovább erősítette bennünk azt a képet, hogy a hazai CAD/CAM-es piac érdeklődése cseppet sem lankad az újdonságok és a szerszámokkal, szerszámgépekkel színesített előadások iránt.

 

[nggallery id=180]
Megosztás
[
    ]