Renishaw nyílt napok 2014

Május 8-9-én csapatunk a Renishaw nyílt napjain vehetett részt budaörsi telephelyén. A rendezvény a méréstechnika és a gyártás eszközeit mutatta be szóban majd a gyakorlatban is. A remekül szervezett rendezvényen igen magas érdeklődést tapasztaltunk, a két napon összesen közel nyolcvan résztvevő hallgatta és látta a bemutatókat.

A nap nagy részét a széles témakörben tartott szakmai előadások tették ki. A rendezvény házigazdája Kutnyánszky Tamás, a Renishaw PLC Kereskedelmi Képviseletének vezetője volt.

Köszöntőjében megemlékezett a második világháború befejezéséről, minthogy 1945. május 8-án kapitulált Németország és ért véget Európában a háború. Ezt követően röviden megosztotta külföldi tapasztalatait, melyeket ma a jól szervezettség, valamint a precíz és magas hozzáadott értékű gyártás szolgálatába igyekszik állítani.

A szakmai előadások sorozatát Bali Endre, a Renishaw magyar képviseletének kereskedelmi vezetője nyitotta a Renishaw egyik csúcstermékének, az Equator bemutatásával. Az Equator-ről korábban már többször írtunk.

Ez az eszköz a Renishaw egyik munkadarab összehasonlítására szolgáló eszköz, amely a koordináta mérőgépek és az idomszerek közötti piaci rést hivatott kitölteni.

A következő előadásban Tar Balázs, a Ge-Co Hungary Kft. értékesítési munkatársa ismertette cége termék- és szolgáltatási portfólióját, főként a Doosan szerszámgépeket.

Burján Tamás, az XYZ-Méréstechnika ec. ügyvezető igazgatója és a Renishaw hivatalos CMM Retrofitter partnere “Teljes körű koordináta-méréstechnikai megoldások a Renishaw-tól” címmel tartott előadást.
Szoftveres vizekre Marossy László az S&T Consulting Hungary Kft. PLM üzletágának kereskedője kalauzolta a résztvevőket, aki az Esprit CAM rendszerben történő alkatrészek visszamérésének és  korrekciózásának megoldásait mutatta be. Ezt követően Gyönyörű Attila, az Enterprise Group PLM üzletágának vezetője mutatta be a Solid Edge, az Edgecam programokat, valamint a VERO szoftvereit.

Az ebédszünet után, a délutáni előadás keretében Perényi Szabolcs, a Controlsystem Kft. ügyvezetője tartott lebilincselő előadást a szerszámgépek felújításáról, a szerszámgépek felépítéséről, hajtásláncáról, szoftveres hő- és mozgáskompenzációjáról, valamint arról, hogy használat közben mely paraméterek változását érdemes figyelemmel kísérni. Az előadás meglehetősen interaktív volt, rendkívül izgalmas kérdések és témafelvetések hangoztak el.

2014_05_08-09_Renishaw_nyilt_napok_09

A délután további részében a gyakorlati bemutatók következtek. Bali Endre közreműködésével, az Equator-rel történő különböző munkadarabok bemérését lehetett figyelemmel kísérni. Kutnyánszky Tamás egy FANUC Robodrill α-T21iFLa szerszámgépen tartott lézer interferométer (XL-80) bemutatót. A mérést követően fény derült arra, hogy milyen szoftveres megoldással nyílik lehetőség a kompenzáció elvégzésére (pl. pitch error kompenzációra).

Azt is megtudhattuk, hogy a Renishaw a szerszám és munkadarab bemérő rendszereihez saját fejlesztésű mérőciklusokat is kínál, ami nagyban megkönnyíti a szerszámgép munkaterén belül végzett mérési feladatokat és még automatikus korrekciózásra is lehetőséget kínál.

A vezérlőre telepíthető mérőprogramokon túl, PC-n is megírhatjuk a mérési alkalmazásokat a 3D-s model fájlok alapján működő Productivity Plus szoftver segítségével. A grafikus felületen elkészített mérőciklusok futását szimulálhatjuk, mielőtt még a szerszámgép vezérlőjére küldenénk megfelelő posztprocesszoron keresztül.

A kiállítói térben a fentieken felül számos más Renishaw termék is megtekinthető volt.

További információ:

A Renishaw plc magyarországi képviseletének honlapján.