Okuma Intelligens Technológiák

Az Okuma nagy figyelmet fordít arra, hogy szerszámgépeinek fejlesztésénél teljes körűen járjon el. Mivel a gépeiket és vezérlőiket is teljes egészében házon belül tervezik és gyártják, ezért képesek voltak számos olyan technológiai megoldás kidolgozására, melyekkel a gépek teljesítménye jelentősen növelhető. Ezt a négy területre fókuszáló technológiai fejlesztést együttesen Okuma Intelligens Technológiáknak nevezik.

1. Hőkompenzált koncepció

Az Okuma nem harcol a hőtágulás ellen, hanem számol vele. A hőkompenzált koncepció segítségével szabályozhatóvá tették ezt a véletlenszerű hatást, ezzel is növelve az alkatrészek minőségét és csökkentve a selejtszámot.

Az Okuma hőkompenzált koncepciója ötvözi a szabályzástechnikát a gépágy konstrukciós tervezésével, hogy egyrészt minimalizálja a keletkező hőt, másrészt kezelje a kiküszöbölhetetlen hőtermelést. A kiemelkedően pontos hőtágulás kompenzációnak köszönhetően a gyártott geometriák méretei még hosszú, folyamatos üzem esetén is azonosak lesznek. Nem kell időt pazarolni a szerszámgép bemelegítésére, és a beállítások manuális módosítására sincs szükség a hőmérséklet megváltozásakor.

Gépágy kialakítás – Egyszerű konstrukciós megoldásokkal a környezeti hőmérséklet kiegyenlíthető, a deformációk megjósolhatóak, az összetett elcsavarodások és elfordulások pedig szabályozhatóak.

Szabályzástechnika – Az Okuma Thermal Active Stabilizer hőtágulás szabályzási megoldása két összetevőből áll: Főorsó (TAS-S) és Konstrukció (TAS-C). A TAS-S azonban nem csak a főorsó hőmérsékletét veszi figyelembe, hanem a fordulatszámot, valamint a gyorsításokat és lassításokat is. Ennek köszönhetően a főorsó Z irányú deformációja teljes mértékben kézben tartható. A TAS-C a szerszámgép hőtani tulajdonságain alapul. Megfelelően elhelyezett hőmérséklet érzékelőivel és a tengelyek pozíció adataival képes pontosan szabályozni a gépágy hőtágulásából adódó eltéréseket.

2. Ütközéselkerülő rendszer

Ahogy a gépek egyre összetettebbé válnak, egyre több tengelyt és kiegészítő automatizálást kell kezelni, úgy nő az emberi hiba lehetősége. Az Okuma akár kézi vezérléssel is működtethető ütközéselkerülő rendszere ezt a veszélyt küszöböli ki. Ennek során felhasználja a szerszámgépek, a szerszámok és az alapanyagok 3D modelljét, amiből a THINC-OSP vezérlő előállítja a teljes rendszer virtuális megfelelőjét. Ezt követően a megmunkálások során a virtuális alkalmazás másodpercekkel a valós forgácsolás előtt fut, így bármilyen probléma előre felismerhető, és a rendszer még a költséges ütközés előtt meg tudja állítani a gépet. A rendszer előnye főleg egyedi gyártás esetén, illetve bonyolult daraboknál mutatkozik meg a megmunkálási idő jelentős csökkenésében, hiszen a kezelőnek nem kell mondatonként lefuttatnia a programot és figyelni az esetleges ütközésre, szerszámtörésre.

3. Megmunkálás felügyelő

Az Okuma Machining Navi névre hallgató megmunkálás felügyelő funkciója a forgácsolás során kialakuló rezgéseket küszöböli ki a sebességek megfelelő optimalizálásával. A Machining Navi a THINC-OSP vezérlőt és a gépen elhelyezett gyorsulásérzékelőket használja a rezgések detektálására. Ha a program nem kívánatos rezgéseket észlel, akkor javaslatot tesz a főorsó sebesség megváltoztatására (Machining Navi L-g és Machining Navi M-g), vagy automatikusan optimalizálja a főorsó sebességét (Machining Navi M-i).

4. 5-tengelyes automatikus kompenzáló rendszer

Az üzemelés során a szerszámgépek bizonyos alkatrészei idővel elkopnak, ami megváltoztatja a hajtáslánc paramétereit. Ezek a kialakuló apró kinematikai hibák pedig jelentősen befolyásolják az elkészült alkatrészek minőségét. A pontos 5-tengelyes megmunkálás biztosításának érdekében az Okuma kifejlesztett egy olyan helyben használható, hajtáslánc kompenzáló rendszert, amivel ezek a geometriai hibák kiküszöbölhetők.

A rendszer legfontosabb előnye a gyorsasága, amely akár 13 geometria korrekciójára is képes, nagyjából 10 perc alatt. Ez jelentős különbség a manuális eljárásokkal szemben, amelyek akár több órát is igénybe vehetnek. Ráadásul a kompenzáció nem igényel külön diagnosztikai szakembert, a gépkezelő is el tudja végezni a mérést.

Forrás www.okuma.com

További információ:

2015-től az Okuma gépek hazai forgalmazója a SMARTUS Zrt.

Megosztás
[
    ]