Aktív felharmonikus szűrő – a KRL Kontrol Ipar napjai Nagydíjas terméke

Csapatunk interjút készített a 2014-es Ipar Napjai kiállítás nagydíjas termékeit bemutató cégekkel, köztük a KRL Kontrol Kft-vel. A KRL Kontrol Kft. a megtisztelő kitüntetést a Schaffner Ecosine aktív felharmonikus szűrőjével nyerte el, ami a villamos hálózatok minőségi üzemeltetésében és használatában nyújt nagy segítséget.

Kropkó László, a KRL Kontrol Kft. ügyvezető igazgatója elmondta csapatunknak, hogy cégük már több mint 20 éve foglalkozik fázisjavító berendezések és kondenzátorok tervezésével, gyártásával valamint országos szervizelésével, emellett azonban felharmonikus szűréssel, villamos hálózatok mérésével, energiagazdálkodással és a fentiekhez kapcsolódó teljes körű szolgáltatással is az ügyfelek rendelkezésére állnak. Elégedett ügyfeleik között olyan nevek szerepelnek, mint a Flansch Tech Kft., a VÁV UNION Kft., a Magyar Energiafogysztók Szövetsége, a Schrack Kft. vagy a Siemens Zrt.

Kitüntetett termékük a villamos hálózatok javítását teszi lehetővé. A villamos hálózat egyik fontos paramétere a fázisszög, amit φ-vel jelölnek. Ez a tényező az áram és a feszültség egymáshoz képesti időbeni eltolását jellemzi. Ez minél nagyobb, a hálózat annál kedvezőtlenebb a fogyasztók számára. A szinuszos változás közben az áram a feszültséghez képest siet (kapacitív tag esetén), vagy késik (induktív tag esetén). A nagy eltérések tulajdonképpen a hálózat ellátását nehezítik, teszik instabillá. Ezt az áramszolgáltatók nem nézik jó szemmel, folyamatosan mérik is. Ha egy felhasználó fáziseltérése túl magas, ez a villanyszámlában forintosított tételként is megjelenik, így érdemes erre odafigyelni, különösen olyan ipari szereplőknek, akik nagy teljesítményű gépeikkel, magas fogyasztásukkal jelentősen befolyásolják a hálózatot.

A fázisszög azonban sokszor nehezen szabályozható konstans tagokkal, hiszen az adott gépeket be-ki kapcsolgatják, vagy a működésnek megfelelően változik a villamos teljesítmény felvétele. Ilyen esetben nyújt kiemelkedően nagy segítséget a Schaffner Ecosine aktív felharmonikus szűrő. Ez a berendezés a meddő teljesítmény kompenzálására is alkalmas.

További információ:

A KRL Kontrol Kft. honlapján.