Új lehetőségek a SERS szenzorokban

A Renishaw Diagnotics Limited (RDL) kulcsfontosságú szerepet játszott egy Európai Uniós projektben, mely nemrég jelentette be egy új technológia kifejlesztését, mely jelentős hatással lehet a jövő fotonszenzor alkalmazásaira. A kilenc tagú konzorcium, melyet a VTT Technical Research Centre of Finland vezetett, kifejlesztette a PHOTOSENS projekt keretében azt a tömeggyártásra alkalmas, polimer alapú nanofotonikus szenzort, melyet a levegő összetevőinek meghatározásától a tej melamin tartalmának kimutatásáig számos területen lehet alkalmazni.

Renishaw_SERS_kiemelt

Az RDL volt a Klarite® beszállítója, mely a világ vezető, kereskedelmi forgalomban kapható, erősített Raman-szórású (SERS) szubsztrátja, melyet számos vegyi és biológia alkalmazásban használnak különböző anyagok nyomainak kimutatására. A Klarite® szubsztrátot jelenleg fotonszenzor technológián alapuló, polilitográfiás szilikon maratással gyártják. A polimer alapú szubsztrát fejlesztésnek köszönhetően, a nano-lenyomat készítést felhasználva, roll-to-roll rendszerben (R2R – tekercsről tekercsre) lehet szubsztrát gyártást megvalósítani, mellyel jelentős gyártási idő és költség takarítható meg, különösen tömeggyártás esetén.

Dr David Eustace, az RDL kereskedelmi üzletág vezetője elmondta: “A PHOTOSENS projekt kifejlesztett egy új és nagyon költséghatékony gyártási eljárást ismétlődő nanostruktúrák létrehozásához, mely a legtöbb SERS szubsztrát alapját jelenti. További fejlesztések elérése a célunk, hogy új alkalmazási területeket találjunk ennek a nagyon érzékeny és szelektív elemzési eljárásnak”.

 

Forráswww.renishaw.com

Megosztás
[
    ]