SAMSUNG szerszámgépek Magyarországon – interjú Vecseri Gáborral

Csapatunk interjút készített Vecseri Gáborral, a Smart Energy Kft. tulajdonosával, aki a Samsung szerszámgépek hivatalos forgalmazását kezdte el Magyarországon. Interjúnkban kérdeztük az anyacégről, a magyar vállalkozás létrejöttéről és arról is, hogy milyen út vezetett számára napjainkig mind személyes, mind üzleti területen.

Samsung gyár

 

CNCMedia: Mit lehet tudni a Samsung cégről, mióta foglalkozik szerszámgépek gyártásával is?

Vecseri Gábor: SMEC (Samsung Machine tools Engineering Company) meglehetősen régóta a szerszámgépipar szereplője, még Samsung Heavy Industry Ltd. néven kezdte meg működését 1988-ban, a Samsung Techwin Ltd.-ből kinőve magát. Már több mint húsz éve gyárt szerszámgépeket, félvezető eszközöket és robotokat. A különböző technológiákat Európába, Törökországba, Japánba és Kínába exportálja.
A SMEC történetét folyamatosan más nagy gyártókkal való együttműködés jellemezte. 1991-ben a Mori Seiki-vel kötött megállapodást, aminek köszönhetően beindult a megmunkáló központok gyártása, majd 1996-ban a Toshibával jött létre szerződés, amit az 5-tengelyes gépek előállítása követett. A folyamatos bővülésnek köszönhetően létrejött egy gyáregység Changwonban 2000-ben, ahol egy évvel később egy kutató-fejlesztő központ is beindult. Óriási innovatív erővel robotikai fejlesztések sorozata következett, 2011-ben pedig még egy 9-tengelyes megmunkáló központ (iMT 420ST – a szerk.) került gyártásba.
Tavaly ismét egy új telephelyet építettek kb. 100 millió dollárból. Ez a telephely duplája az előzőnek, vagyis egy 32.839 m2-es, 4 emeletes komplexumot jelent. A cég mára mintegy 50 országba exportál, folyamatosan fejleszti a minőséget és a termelés sebességét.

Samsung gyár

 

CNCMedia: Miért éppen a Samsung? 

V. G.: Fontos volt számomra, hogy olyan céggel dolgozzak együtt, akik pontos, korrekt munkát végeznek és megbízható gépeket gyártanak nagyon jó ár-érték arányban. Az új telephelyen a szerszámgépgyártáshoz szükséges egységek mind megtalálhatóak: a kutatás-fejlesztési részlegtől, a gépgyártáson át, a gép szállítmányozásáig mind egy helyen. Továbbá a gyáregység remek elosztó-szállító hálózatának köszönhetően a megrendeléstől, a gép gyártásán-szerelésen át, a gép átadásáig tartó időtartam is jelentősen csökkent. Más nagy cégek általában féléves, éves vagy akár több éves szállítási határidőt adnak – természetesen a gép bonyolultságától, méreteitől függően. Ehhez képest a Samsung akár két-három hónap alatt is képes szállítani számos gépéből. A németországi raktári gépekből két-három nap a szállítási határidő, németországi számlázással.

Samsung PL 45MC

Fontos volt az is, hogy ne csak egy szűk szegmenset tudjak kiszolgálni a gépekkel. A Samsung Machine Tools a közelmúltban is jelentősen bővítette gépválasztékát: köztük található az új többtengelyes PL 45Y. Emellett pl. olyan függőleges megmunkáló központokat is kínálnak, mint a LCV 500, melyet EMO 2013 kiállításon mutattak be. A nagy átmérőjű furatok kiesztergálására fejlesztették a PL 80; illetve az új 5-tengelyes FTV 630 típusú szerszámgépet. Tehát széles körben, sokféle terméket gyorsan és pontosan szállítanak. Ezek az érvek számomra elég meggyőzők voltak.

 

CNCMedia: Hogyan kerültél kapcsolatba a céggel?

A Samsung Werkzeugmaschinen Deutschland GmbH tulajdonosával, Hornyák Istvánnal való megismerkedésünk után jött ez a lehetőség. Mivel ő is magyar nemzetiségű, megfelelőnek láttam a magyar piac számára a terméktámogatást,a minőségi szerviz-szolgáltatásokat és az alkatrész-ellátást. A szervizfeladatokat most öten látják el, az alkatrészek pedig legfeljebb 72 órán belül házhoz érkeznek.
Már kész tervem volt arra vonatkozóan, hogy miként hasznosítsam a korábbiakban szerzett tapasztalatokat, javítsam ki hibákat és formáljam át a magyar piac igényeire a termék kereskedelmét, valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat.

A Samsung Machine Tools vezetősége és a SAMSUNG Werkzeugmaschinen Deutschland GmbH tulajdonosai: Hornyák István és a jobb szélen a német tulajdonos társa

A Samsung Machine Tools vezetősége és a SAMSUNG Werkzeugmaschinen Deutschland GmbH tulajdonosai: Hornyák István és a jobb szélen a német tulajdonos társa

CNCMedia: Mikor és milyen céllal alapítottad a céged?

2009-ben létrehoztam a Smart Energy Kft-t, hogy egyedi és célgépeket tervezzünk és gyártsunk. Valamivel később egy másik szerszámgép-kereskedelmi cégnél kezdtem dolgozni, ennek üzletpolitikája azonban tiltotta, hogy az ottani munkám mellett bármilyen más munkát is végezzek. Ennek köszönhetően a saját cégemben semmilyen tevékenységet nem végeztem, de megszűnni sem hagytam. A Samsung Werkzeugmaschinen Deutschland GmbH tulajdonosával kötött szerződés után elkezdtem a Samsung gépek hazai forgalmazását. Ezekből jelenleg olyan 45-50 db körül van az országban. Sok elégedett ügyfél van hazánkban, személyes érdeklődés esetén szívesen megmutatom az érdeklődőknek ezeket a termelésben levő gépeket.

Samsung épület

Azt, hogy a cégemmel milyen célokat valósítok és valósítottam meg a kereskedelemben, az ügyfelek számára az alábbi tíz pontban határoztam meg:

 • Kiemelkedő ár-érték arány biztosítása
 • Kedvező szervizelési- és alkatrész árak; tapasztalt 5 fős saját szerviz
 • Magas alapfelszereltség
 • Közvetlen számlázás Németországból
 • Ingyenes pályázatírás
 • Extra gyors fejlesztési hitelbírálat, ügyintézés, valamint teljes körű pénzügyi tanácsadás, bérlet, lízing, pályázat, innováció. (díjmentes)
 • Ingyenes oktatás szimulátoron a gép érkezése előtt +1 nap ingyenes oktatás a gépen
 • CAD/CAM szoftver bérlési lehetőség (3-5 év futamidő tartamra), tartalma lehet munkaállomás, posztprocesszor, gépmodell, szoftverkövetés, oktatás
 • Teljes technológia elkészítése, automatizálás, időtanulmány, készüléktervezés, felszerszámozás, programozás, gép megtérülési számítás szolgáltatások nyújtása
 • Illúziómentes, tényeken, technológián és műszaki tartalmon alapuló értékesítés
Vecseri Gábor, a Smart-Energy Kft. ügyvezetője

Vecseri Gábor, a Smart-Energy Kft. ügyvezetője

Vecseri Gáborról röviden: Budakeszin él feleségével. Korábban a szerszámgyártásban dolgozott, majd szerszámgép kereskedőként tevékenykedett két magyar képviseletnél. Szabadidejében nagyon szívesen horgászik, különösen vad vizeken. Elkötelezett híve a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek gyártásának. Egyik fő célja, hogy Magyarország a szerszámkészítés technológiai központjává váljon. Ezért a szerszámgép-értékesítést úgy végzi cégén, a Smart Energy Kft-n keresztül, hogy azzal a fent említett nemes célokra törekedjen, és a magyar ipari szereplőket támogassa.

További információ:

A Smart-Energy Kft. honlapja
A Samsung Machine Tools honlapja