Mérjen akár 480.000 pontot másodpercenként!

Az új generáció

A kanadai székhelyű Creaform a 2002-es alapítását követően a folyamatos és sikeres fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt években a világ élvonalába küzdötte fel magát a hordozható mérőeszközök piacán. Az ipar igényeit folyamatosan követő és kiszolgáló megoldásoknak köszönhetően immáron több mint 10.000 eladott termékkel és számos óriásprojektben való részvétellel büszkélkedhet a vállalat.

Portfóliójukban megtalálható termékek közt alapvetőn két irány különíthető el. A hordozható koordináta mérőgépek, melyek esetében tapintással (vagyis fizikai kontaktussal) történik a mérési pontok felvétele (Creaform HandyProbe). A másik csoportba a hordozható lézerszkennereket (Creaform HandyScan család) soroljuk. Az eszközök ugyanakkor nem nélkülözik összekapcsolás lehetőségét sem (Creaform Metrascan), tovább szélesítve ezzel a felhasználási területeket.

3D_Environment_Go!SCAN3D_Non_Industrial_cikkbe

A fejlesztések során mindig is kiemelt figyelmet fordítottak a hordozhatóságra és az egyszerű kezelhetőségre. A HandyProbe tervezése során nem titkolt cél volt a mérőkarok hiányosságainak és gyengeségeinek, mint a fizikai kapcsolat és a működési környezetre való érzékenység kiküszöbölése.

Go!SCAN-50

Go!SCAN-50

A legelső és legfontosabb lépés a fizikai kapcsolat (a mérőkar csuklói) és korlátainak a megszűntetése volt. A mérőkaros rendszerek a rendszert felépítő csuklók és karok szögelfordulásából, valamint a karok hosszából határozzák meg a kar végén található tapintó gömbnek a középpontját. Egyszerű belátni, hogy a mikronos méréstartományban történő méréshez milyen rendkívül finom illesztésekre van szükség a csuklóknál. Ez rávilágít a mérőkarok első két nagy hiányosságára, melyet a hőmérséklet-ingadozás és a levegőben megtalálható finom por jelentik, különös tekintettel a termelési környezetre. Ez a veszélyforrás a HandyProbe esetében a mozgó alkatrészek hiánya miatt nem áll fent.

Az eszközök a működési elvüket tekintve a háromszögelésre épülnek, melyet az úgynevezett folyamatos referencia felvétel (dynamic referential) egészít ki, így lehetővé válik a munkadarab tetszőleges mozgatása a mérési folyamat alatt, a specifikált pontosság romlása nélkül.

2014 májusában azonban a Creaform forradalminak is nevezhető újításokkal állt elő, melyet itthon először az Ipar napjai kiállításon, a Creaform kizárólagos képviseletét ellátó Werth Magyarország Kft. standján tekinthetnek meg a látogatók.

HandySCAN3D

HandySCAN3D

Az egyik termék a – tavalyi MACH –TECH kiállításon elismerő oklevéllel kitüntetett – fehér fényű szkenner a Go!Scan 3D színes változata, valamint az idei év szenzációja a HandyScan 700 nagysebességű lézerszkenner, mely az Ipar Napjai kiállítás Nagydíjas terméke.

A HandyScan 700 fejlesztése során a kezelhetőség további könnyítése és a sebesség növelése volt az abszolút prioritás. A tömeg 40%-kal, a méret 25%-kal csökkent az előző modellhez képest.

A legnagyobb változás azonban a szkennelési sebesség területén történt. A korábbi 25.000 mérési pont/másodperc sebesség 480.000 mérési pont/másodpercre emelkedett! A korábbi egy lézer szálkereszt helyett immáron 7 szálkereszttel dolgozik a HandyScan700, ezt további +1 extra lézer nyaláb egészíti ki, mellyel a mélyebben fekvő, tagolt felületek is könnyedén szkennelhetők. További könnyítést jelentenek az eszközbe integrált multifunkcionális gombok, melyekkel nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük a modellt, valamint „kimerevíthetjük” a képet, mindezt a munkafolyamat közben. További újdonság a beépített „acceleration sensor” ami szkenner tetszőleges forgatását teszi lehetővé, tehát a könnyebb hozzáférés végett akár fejjel lefelé is kifogástalanul használható.

3D_Environment_HandySCAN3D_cikkbe

A 2014-es év további újdonsága a Creaform saját fejlesztésű interfész programja a VXElements legfrissebb verziója, amit a nagymennyiségű adat feldolgozásához igazítottak, optimalizáltak. A VXModel szoftveropció segítségével a beszkennelt pontfelhő percek alatt úgynevezett „CAD ready” illetve „3D print ready” minőségűre formázható, ezáltal a reverse engineering tevékenység maximálisan kiszolgálható, hatékonysága számottevően növelhető.

A leginkább elterjedt .stl formátum mellett a pontfelhő a kövező formátumokban nyerhető ki: (.dae, .fbx, .ma, .obj, .ply, .txt, .wrl, .x3d, .x3dz, .zpr) ezáltal majd minden mérő- és reverse engineering szoftver számára kompatibilitást biztosít.

Amennyiben a fentiek felkeltették érdeklődésüket, várjuk Önöket standunkon az Ipar napjai kiállításon, ahol személyesen is meggyőződhetnek az eszközök egyszerű használatáról és lenyűgöző sebességéről.

Ipar napjai; 2014. május 27-30.
Hungexpo A pavilon 105Y

További információ:

Werth Magyarország Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]