Lézer enkóderes pozicionálás 40 méteres alkatrészekhez

Napjaink legnagyobb repülőgépipari alkatrészeinek megmunkálásához a szerszámgépgyártóknak néha alapvető gépösszetevőket kell újragondolniuk. Ez volt a helyzet a Flow International Corporation kompozit megmunkáló központjánál is, amely vízvágási és hagyományos marási és fúrási képességeket ötvöz egyetlen szerszámgépben, akár 40 méter hosszú, kompozit szárny borítások gyártásához. Egy ekkora alkatrészek gyártására alkalmas szerszámgépen a hagyományos mérőlécek már nem voltak megfelelőek a tengelyek, főként az igen hosszú X-tengely elmozdulásának mérésére. Egy ilyen alkatrész megmunkálásához ugyanis rengeteg idő kell, és az ezalatt fellépő hőmérsékleti alakváltozások túl magasak lennének az alkatrész tűréseinek betartásához. A Flow a hagyományos megoldások helyett Renishaw lézer enkódereket használt probléma leküzdéséhez, amelyek a lézeres interferometira elvén működve, érintkezés mentesen képes nagy távolságok esetén is biztosítani a precíz pozicionálást.

Kompzit megmunkáló központ repülőgépipari alkatrészekhez

Kompzit megmunkáló központ repülőgépipari alkatrészekhez

“A szárnyak borításának tűrései manapság jóval szigorúbbak mint pár évvel ezelőtt” – jelentette ki Mark Saberton, a Flow repülőgépipari ügyvezetője. A repülőgépgyártók ki akarják küszöbölni az összeszerelés során fellépő illesztési problémákat. ” A súly csökkentése egy másik fontos tényező. “Ha az alkatrészek varianciája alacsony, akkor jobban kézben lehet tartani a repülőgép végső össztömegét. Lényegében egy jobb pozicionálási képességgel rendelkező szerszámgéppel jobb képességű repülőgépeket lehet építeni.”

Renishaw lézer enkóder a pozíciószabályzáshoz

Renishaw lézer enkóder a pozíciószabályzáshoz

Azonban nem alkatrészek hossza az egyetlen kihívás a szűk tűrések betartása során. A megmunkálási ciklus ideje is fontos tényező. Egy 40 méter hosszú szárny burkolat megmunkálása akár 130 óráig is eltarthat. Egy ekkora rögzített alkatrész hőtágulásának kompenzálása pedig ilyen időtartományban, még egy légkondicionált üzemben sem kis feladat. A szerszámgép ágy, a hajtáslánc és a mérőrendszer relatív hőtágulásának számítása igen összetetté válik. Ezért az időben is egyenletes pontosság biztosításához a lézer enkóder rendszeren felül a szerszámgép szerkezetének hőtágulását és a levegő fénytörési tulajdonságainak változását is szenzorok figyelik, és az így kapott komplex szabályzó rendszer végzi a tengely pozicionálását.

Forrás MMS Online

További információ:

A Flow hivatalos oldalán.

A Renishaw hivatalos oldalán.

 

Megosztás
[
    ]