Egy izraeli farmer újra feltalálta a kereket

Valamilyen feladat kapcsán gondolom mindenkinek mondták már, hogy “ne akard újra feltalálni a kereket”. Nos, úgy látszik, hogy az izraeli Gilad Wolf-ot sosem látták el ezzel a jó tanáccsal. Wolf eredetileg farmerkedéssel foglalkozott, 2008-ban azonban tolószékbe kényszerült egy medencecsont törést követően. Munkáját nem akarta feladni, és mivel a hagyományos tolószékek nem éppen alkalmasak az egyenetlen földeken való közlekedésre, úgy döntött, hogy épít magának egy saját verziót.

Softwheel kerékkel szerelt tolószék

Softwheel kerékkel szerelt tolószék

Munkájának eredménye egy olyan forradalmi kerék lett, ami teljesen újraértelmezi a lengéscsillapítás koncepcióját, és már a keréken belül, a tengely elérése előtt elnyeli a rezgéseket. A fejlesztés során Wolf támogatókra is talált, így az izraeli RAD BioMed Accelerator segítségével a Softwheel névre keresztelt kerék hamarosan a kereskedelmi forgalomban is megjelenik.

A Softwheel kerék

A Softwheel kerék

A koncepció lényege, hogy a tengely nem merev kapcsolaton keresztül kapcsolódik a kerékhez, hanem három rezgéselnyelő munkahengeren keresztül. Egyenetlen terepen haladva a munkahengerek mozgása folyamatosan változtatja a tengely és a kerék középpontjának relatív helyzetét, ezzel jelentős mértékben csökkentve a tengelyre jutó rezgések nagyságát. A felhasználó így sokkal könnyebben meg tud bírkózni például a lépcsők és a járdaszegélyek jelentette kihívással. Sima terepen haladva a tengely visszakerül a kerék középpontjába, és a Softwheel pontosan úgy viselkedik, mint egy hagyományos kerék.

Természetesen az új kerék alkalmazási területe nem korlátozódik a tolószékekre. A fejlesztők szerint a mechanizmus könnyedén illeszthető biciklik, autók, vonatok vagy éppen repülők kerekeihez is. Ennek demonstrálására már egy gyorszáras bicikli konstrukciót is kidolgoztak.

Softwheel kerék alkalmazása kerékpáron

Softwheel kerék alkalmazása kerékpáron

 Forrás www.softwheel.co.il

Képek Softwheel

További információ:

A Softwheel hivatalos oldalán.