Beszámoló az M+E házi kiállításról

Április 24-25-én csapatunk is részt vett az M+E nyílt napok alkalmából rendezett szerszámgép kiállításon. A rendezvény igen sok újdonsággal és érdekes bemutatóval szolgált, amit a már majdnem telt házasnak mondható látogatói létszám is teljes mértékben alátámasztott. A délelőtt során számos előadást hallgathattunk meg, ahol többek között a Mitsubishi szikraforgácsoló gépeivel, az Okuma és a Brother legújabb fejlesztéseivel és a Romi szerszámgépgyártó vállalattal ismerkedhettünk meg.

Az előadások után összesen 14 kiállított szerszámgép várta az érdeklődőket a bemutatóteremben. Itt több gépen valós alkalmazási példákhoz köthető, élő forgácsolás is zajlott. Így ismerkedhettünk meg az Okuma esztergák egyik új funkciójával, ami a főorsó fordulatszámának periodikus változtatásával szünteti meg a fellépő rezgéseket. Ezzel a megoldással közvetlenül csökkenthető a szerszámot érő terhelés és javítható a felületi érdesség. A Brother megmunkáló központokon futó bemutató megmunkálások főként a sebességre és a hatékonyságra helyezték a hangsúlyt, miközben egy Spanntop Mini tokmánnyal ellátott, második Okuma esztergán kinyúló alkatrészek rezgésmentes megmunkálására láthattunk példát.

A nap második felében a szerviz és a diagnosztika vette át a főszerepet. Először elméletben, majd a kiállított gépeken, a gyakorlatban is megismerhettük azokat a diagnosztikai megoldásokat, amelyek elérhetőek az M+E partnerei számára. Ilyen mérőeszköz volt például az SKF rezgésanalizátor, a Renishaw Ballbar QC20-W körteszt rendszer, a Hewlett Packard HP5529A lézeres interferométer rendszer és az Ott Jakob Power Check II digitális behúzó erő mérő, melyekkel a gépek széleskörű állapot és képességfelmérése elvégezhető.

A kiállított szerszámgépek listája:

 1. OKUMA MILLAC 33-TU: Kisméretű 5 tengelyes CNC megmunkálóközpont, esztergáló funkcióval.
 2. OKUMA LT-2000 3T3M: 3 revoverfejes ellenorsós CNC eszterga. Minden revolver fej 16 férőhelyes és forgó szerszámos.
 3. OKUMA Genos L200EM + OGL robot: Felsőpályásrobottal egybeépített  forgószerszámos CNC eszterga. Legtöbb alkatrész nagyszériás gyártásához. Egyedülállóan kedvező áron!
 4. OKUMA GENOS L300EM: Forgószerszámos 1000 mm csúcstávú CNC eszterga, kedvező áron.
 5. OKUMA LU-S1600x500: Legújabb fejlesztésű 2 revolverfejes CNC eszterga.
 6. OKUMA MU-400V II: 5 tengelyes megmunkálóközpont
 7. ROMI C420: Vízszintes ágyú vegyesüzemű CNC eszterga
 8. MITSUBISHI MV2400S: Nagyteljesítményű CNC huzalos szikraforgácsoló gép.
 9. OKAMOTO ACC-42SAIQ: Nagypontosságú NC síkköszörű.
 10. Brother M140X1: Legújabb fejlesztésű 5 irányban forgácsoló, nagysebességű CNC marógép, esztergáló funkcióval.
 11. Brother R450X1: Legújabb fejlesztésű palettacserélős nagysebességű CNC marógép.
 12. Hartford Sumo VMC-3100: Nagyméretű, jól felszerelt függőleges CNC megmunkálóközpont.
 13. Hartford F1 LG-800: Gyors, kedvező árú függőleges CNC megmunkálóközpont.
 14. ROMI D600: Kis méretű, kedvező árú függőleges CNC megmunkálóközpont.

 

A szakmai előadások közül számunkra leginkább a brazil Romi szerszámgépgyártó bemutatója és a délutáni diagnosztikai összefoglaló tetszett leginkább. Ez utóbbi annyira, hogy terveink szerint a jövőben egy különálló cikkben, részletesen is be fogunk számolni ezekről a megoldásokról.

Az M+E által képviselt szerszámgép márkákon felül több társkiállító is részt vett a kétnapos rendezvényen. A befogástechnika témakörében a GIMEX-Hidraulika tartott élő bemutatókat, míg a szerszámos vonalról a Sandvik Coromant, a méréstechnika területéről pedig a Renishaw volt jelen.

További információ:

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. hivatalos oldalán.