Az egyik leghatékonyabb AMADA CO2 lézer: FO Mark 2 Rotary Index 3015

2014_02_11-13_AMADA_FO_3015_RI_01_1

A lengyelországi gépbemutató alkalmával Matt Wood, az AMADA Európai Központjának vezető termékfelelőse beszélt kameránk előtt az AMADA egyik leghatékonyabb CO2 lézergépéről, az FO M2 RI 3015 kombinált síkágyas és csőlézeréről. A bemutatott gép a korábbi FO 3015 CO2 lézer második, továbbfejlesztett változatára épül. Matt Wood elmondta, hogy a fejlesztés fő szempontja az egy gépen elvégezhető megmunkálások számának és lehetőségeinek bővítése volt. Ezzel a géppel a felhasználók tovább léphetnek a síklemez vágásról a cső megmunkálások irányába.

A szerszámgép a FO 3015 M2 minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, mint a 4 kW-os lézer oszcillátor, mely kiváló minőséget garantál nagy lemezvastagság és nagy sebesség esetén is. Az eddig elérhető változattól a csőforgató egység különbözteti meg. Ezzel a megoldással a felhasználók kevesebb, mint egy perc alatt válthatnak lemezvágásról cső megmunkálásra, majd akár rögtön újra visszaválthatnak síklemez alapanyag vágására. A gép automatikusan végzi a forgató tokmány és az egész csőmegmunkáló egység cseréjét, így nem igényel manuális beavatkozást az átállás.

30_BER11052005A gép jelenlegi konstrukciója továbbra is két lemezágyat tartalmaz, illetve rendelkezik az előbb említett, csőmegmunkáláshoz szükséges forgató tokmánnyal. Az elvégezhető megmunkálások sokfélesége, illetve az átállás könnyedsége miatt jogosan nevezhető rugalmas megmunkáló rendszernek a gép. A felhasználók keze nincs megkötve az alapanyag alakjának kiválasztásakor, hiszen mind kör, mind négyzet, mind pedig téglalap szelvényű lehet az alapanyag. A vágható legnagyobb alapanyag átmérő 220 mm, 9 mm-es anyagvastagság mellett. A gépágy 3 méter hosszú és 1,5 méter széles, mely a legelterjedtebb méret Európában.

Matt Wood kiemelte, hogy a gép azon vállalkozásoknak jelenthet nagy előrelépést, ahol a teljes lézervágási feladatok kisebb hányadát teszik ki a cső előgyártmányból készülők és nem akarnak külön gépet fenntartani az ilyen jellegű feladatok elvégzéséhez. Egy gép beszerzésével elérhetik, hogy mind a síklemez vágási feladataikat – akár 20 mm-es anyavastagságig -, mind a cső vágási feladataikat nagyon rövid átállási idő mellett tudják elvégezni.

30_RI_img_7415aAz elérhető csőhossz 6 méter, melyet az automatikus előtolásnak köszönhetően teljes hosszon meg tud munkálni a gép. A vezérlés és programozás az AMADA teljesen offline Dr ABE TUBE szoftverével történik, mely a 3D modellt használja a vágások leprogramozására, akár automatikusan is. Matt Wood elmondta, hogy a gép kifejezetten alkalmas olaj- és gázipari, valamint hajózási beszállítók igényeinek kielégítésére.

A repülő optikás CO2 lézergép tengelyeinek pozícionálási sebessége az X és Y tengelyen 80 m/perc, a Z tengelyen 60 m/perc, szimultán sebességük 113 m/perc. A tengelyek helyzetpontossága ± 0,01 mm, ismétlési pontossága ± 0,005 mm. 15″-os AMNC érintőképernyőn érhető el a magyar nyelvű menürendszer.

2014_02_11-13_AMADA_FO_3015_RI_06_6

Az alapkivitelben automatikus palettacserélő, elszívó és hűtő kombi egység, automatikus gáznyomás szabályozás, aktív vágásfelügyelet, CleanCut és AluCut vágás, HS vágófej kapacitív szenzorral, diódalézer a pozicionáláshoz, adaptív optika, sugárút tisztítás, WACS: CoolingCut (hűtés vastag anyagokhoz), Oil Shot (olaj szórás pirceléshez), Power piercing (gyors pircelés), Fine edge (lézer teljesítmény optimalizálás), fúvóka tisztítás és gyors cserélős, kazettás lencse és fúvóka cserélés érhető el.

A géphez opcionálisan rendelhető OVS IV optikai felismerő rendszer előstancolt lemezekhez, automata fúvóka cserélő, szállítószalag a salak és a lehulló kis méretű alkatrészek és hulladékok részére, görgős alátámasztó a külső palettához a lemezek pozicionálására, AMADA tervező szoftverek, valamint Nano Joint funkció a kis alkatrészek rögzítésére.

 FO-MII-3015 NT
Lézerteljesítmény (W)2500 / 4000
Megmunkálási tartomány (X,Y,Z) (mm)3070 x 1550 x 200
Pozicionálási sebesség (m/perc)X/Y 80, Z 60
Tengely szimultán sebesség (m/perc)113
Legnagyobb anyagvastagság (acél) (mm)16 / 20
Helyzetpontosság (mm)0,01
LézerrendszerRepülő optikás

További információ:

Az AMADA lézervágó gépeinek magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

Megosztás
[
    ]