Autodesk CAM 360 (béta) – az első benyomások

Néhány hónapja már írtunk az Autodesk CAM 360 megjelenésével kapcsolatban, mely az új felhő alapú CAM rendszer beharangozásakor a rendelkezésünkre álló információk alapján készült. Nemrégiben indult a CAM 360 nyilvános béta tesztje, melyre regisztráltunk és megvizsgáltuk testközelből is hogyan  teljesít az új elgondoláson alapuló rendszer.

 Az Autodesk CAM 360 néven futó felhő alapú CAM rendszer nem más, mint a korábban felvásárolt HSMWorks CAM rendszerének Fusion 360 integrációja. A HSMWorks által fejlesztett elosztott CAM számításokat integrálták elsőnek az Inventor alá (melynek ingyenesen elérhető 2.5D marópályákat támogató verziója az Inventor HSM Express). A felhő alapú Fusion 360 alá történő integráció eredménye az Autodesk CAM 360, melynek béta tesztjére bárki jelentkezhet(ett) és kipróbálhatta az első felhő alapú CAM rendszert. Mi is ezt tettük, és megvizsgáltuk milyen lehetőségeket biztosít nekünk ez az új megoldás.

A rendszerkörnyezet

Az installációs csomag letöltése után megkezdődött a telepítése a programnak. A telepítés időtartamából már lehetett következtetni, hogy nem kevés adat települ a gépre: a telepítés könyvtárának mérete több mint 1Gb. Ebből következi, hogy tulajdonképpen a gépünkre letöltődik a Fusion 360 és a CAM 360.

A felhasználói felület

5_CloudProjekt kezelés: Belépéskor egy adatkezelő rész fogad minket, melyben feltölthetjük a megmunkálni kívánt modellünk 3Ds modelljét, ekkor a 3Ds modell feltöltődik a felhőbe. Az egyes projektekről előképet, 3Ds előnézetet és verzió információt is kérhetünk. Ez utóbbi hasznos funkció lehet a munkamegosztáskor! A projekteket megoszthatjuk más felhasználókkal, megjegyzéseket fűzhetünk az aktuális állapothoz, határidőket és kérdőíveket is készíthetünk. Maga a projekt kezelés egészen kidolgozottnak tűnik a közös munkához.

3_GUICAM felület: A legnagyobb meglepetést a megmunkálás programozás kezelőfelülete okozza, mely nagyon szépre, átláthatóra és egyszerűen kezelhetőre sikerült! A HSMWorks kezelőfelületének előnyeit jól sikerült integrálni a Fusion 360 felületébe, így a szoftver hasonlóan jól kezelhető mint korábbi változatai. A felső menüsorból könnyen elérhető a megmunkálás konfigurálása, a szerszámpályák és a szimuláció/NC kód készítés/programlap utómunkálatok. A szerszámpályák kínálata, a program felépítése és menüszerkezete tulajdonképpen a HSMWorks megoldását követi mindenhol.

A szimuláción is fejlesztettek, így már különböző anyagminőségek is választhatóak a megmunkálandó darab szimulálásához. A szimuláció nagyon jó minőségű, pontos, gyors és látványos lett.

4_Simu

 

Működés, felhő, árak

A munka során kellemes érzés dolgozni a CAM 360-al, ezért valószínűleg mindenki tetszését el fogja nyerni amennyiben árazása/szolgáltatása megfelelően lesz beskálázva. Az egyetlen kérdés ami nem világos teljesen: mitől lesz felhő alapú ez a CAM rendszer?

1, Telepítéskor gyakorlatilag egy Fusion 360 települ a gépünkre, így a felhasználónál a megjelenítés lokálisan számítódik ki. Tesztelni nem tudtuk gyengébb gépen, de valószínűnek tartható, hogy emiatt gyengébb gépeken problémába ütközhet a megjelenítés.

2. A pályaszámítások során a lokális processzort teljes mértékben kihasználta, így nem igazán volt észrevehető, hogy a számítások a felhőben történtek volna. Ezért gyengébb gépeken ez is probléma lehet.

3. Ha a modellt a felhőbe feltöltjük, de a pályaszámítás és a használat tulajdonképpen a felhasználó gépén történik, akkor a felhő alapú CAM jelen esetben egy projektkezelő megoldást nyújt a felhasználóknak, mellyel a munka mentésében, megosztásában és a verziókezelésben nyújt segítséget.

A végleges rendszer megjelenése után természetesen ezek a funkciók megváltozhatnak, kibővülhetnek hiszen jelen esetben egy béta verziójú programot vizsgáltunk! Kíváncsian várjuk a végleges megjelenést, melynek ha árazása elfogadható lesz, lehetséges, hogy az Autodesk-nek sikerül befutnia a felhő alapú CAM rendszerek között.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]