7 tipp a főorsó karbantartások csökkentésére

Mazak_7Egy gyártó sem szeretné, hogy a szerszámgépe hosszú időre kiessen a termelésből a főorsó meghibásodása miatt, főleg akkor, ha elkerülhető lenne megfelelő karbantartási műveletek rendszeres elvégzésével. A Mazak amerikai, főorsó felújításokkal foglalkozó részlegének aligazgatója, Kevin Sekerak összegyűjtött néhány egyszerű, de hasznos tanácsot a hosszú gépleállások elkerülésére, melyek betartásával megnőhet a főorsók élettartama.

  1. A megfelelő kenés biztosítása a kulcs a főorsó minél hosszabb élettartamához, éppen ezért elengedhetetlen, hogy mindig törekedjünk a megfelelő mennyiségű és minőségű kenőanyag biztosítására. Érdemes a szerszámgépgyártó ajánlásait figyelembe venni a kenőanyag utántöltés és csere ütemezéséhez. Légcsapágyazású főorsók esetén gondoskodni kell a szűrők rendszeres ellenőrzéséről és cseréjéről is.
  2. A főorsó futáspontosságát érdemes hat havonta vagy ütközésgyanús esetek után ellenőrizni kalibrált mérőeszközzel. Ellenőrizni kell a főorsó szorítóerejét kalibrált szorítóerő mérővel, futás közben is. Magas fordulatszámon a szorítóerő jelentősen lecsökkenhet, minek hatására rezgések és pontatlan futás léphet fel, szélsőséges esetben a munkadarab vagy a szerszám kieshet a tokmányból, komoly károkat okozva.
  3. Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a főorsó rezgéseit. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a szerszámgépen található beépített rezgésmérő jelzéseit. A leggyakrabban a kopott csapágyak okozzák a megnövekedett rezgéseket, így gondoskodni kell azok rendszeres cseréjéről.
  4. Biztosítani kell a főorsócsapágyak kenését is. A legtöbb esetben a főorsócsapágyak élettartam kenésűek, de a nagy esztergákon, esztergaközpontokon található főorsók csapágyainak önállóan is biztosítani kell a megfelelő kenést.
  5. Nagy sebességű, önálló belső hűtéssel rendelkező főorsó esetén érdemes ellenőrizni a hűtőrendszer működését is. A hűtőrendszer kimenő hőmérsékletében bekövetkező változás akár komoly főorsó problémára is utalhat. Ilyen probléma esetén javasolt szerviz technológus segítségét kérni a hiba felderítésére.
  6. Mindig vissza kell helyezni a leszerelt burkolati elemeket. Ezek nem csak a környezetet védik a gép belsejével szemben, hanem megvédi a főorsót is a külső behatásoktól.
  7. Ha főorsó javításra vagy cserére van szükség, javasolt a szerszámgép gyártójával elvégeztetni a felújítást, hogy biztosítható legyen a teljes kompatibilitás.

Forrás: www.mazakusa.com

További információ

A YAMAZAKI MAZAK Magyarországi Fióktelepének honlapján.

Megosztás
[
    ]