Új robotikai részleget hozott létre a SCHUNK

A következő interjúban Dr. Roko Tschakarow, a SCHUNK GmbH Mobile Gripping Systems (Mobil Megfogó Rendszerek) részlegének vezetője beszél a kiszolgáló robotok jelenlegi fejlesztéseiről és a várható trendekről.

Dr. Tschakarow, az idei SCHUNK Expert Days on Service Robotics robottechnikai rendezvény mottója „Robotok hatása a mindennapokra”. Hogyan értékelné a piac jelenlegi állapotát?

schunk_1

Dr. Roko Tschakarow

Az Amazon és a DHL bemutatták az első repülő robotokat, amelyek a csomagokat légi úton szállítják a címzettek ajtajáig. A Google egyre több pénzt fektet előremutató fejlesztésekkel foglalkozó robotikai cégekbe. A kiszolgáló robotok fejlesztése pedig az elmúlt tizenkét hónapban új magasságokba emelkedett. Különösen nagy lehetőségek rejlenek az intelligens, mobil alkalmazásokban.

Milyen szerepet játszik a SCHUNK a kiszolgáló robottechnikában?

A SCHUNK évek óta úttörő munkát folytat a mobil megfogó rendszerek területén. A szabványosított SCHUNK megfogók és a SCHUNK könnyűszerkezetű karok alkalmasak mobil használatra is, így jelentős szerepet kapnak a kiszolgáló robottechnikában. Ezen a területen a legújabb lépésünk egy leányvállalat létrehozása volt a “SCHUNK Mobile Greifsysteme” (SCHUNK Mobil Megfogó Rendszerek) üzleti egység számára. Ők saját csapattal dolgoznak olyan célokért, mint az új automatizálási módszerek felismerése, az azokban rejlő lehetőségek mérlegelése és a sorozatkész megoldások fejlesztése során átfogó támogatás biztosítása a korai felhasználóknak.

Mire fókuszál az új üzleti egység?

Öt lényeges alkalmazási területre helyeztük a hangsúlyt. Az egyik a „Veszélyes Környezetek”, mint a robbanásveszélyes, radioaktív, forró, mérgező és erősen szennyezet környezetek. Robbanószerkezetek hatástalanítása, a nukleáris reaktorok anyagának sérülésmentes vizsgálata, acélszerkezetek homokfúvása mind ilyen feladatok. A SCHUNK moduljait sikeresen alkalmazzák ezeken a területeken és segítségükkel elkerülhető az emberi élet vagy a végtagok veszélyeztetése.

schunk_2

A második fókuszpont a „Laboratóriumi Automatizálás” területe, ami laboratóriumi rendszerek intelligens automatizálását jelenti. Ebben az esetben a cél az, hogy kiszűrjük az emberi tényezőt, mint hibaforrást a folyamatokból, hogy a magasan képzett személyzetet felszabadítsuk a rutinfeladatok terhe alól, valamint, hogy biztosítsuk az elemzési folyamatok folyamatos dokumentálását, a minták nyomon követhető továbbításával a vizsgáló állomások között. Az ügyfeleink betontesztelő laboratóriumokat automatizálnak SCHUNK Powerball könnyűszerkezetű karokkal a világ minden táján. Kiszolgáló robotok veszik át az anyagok mozgatásának munkáját a félvezetőgyártásban, így csökkentik a szennyező részecskék tisztaszobákba kerülésének veszélyét.

A harmadik alkalmazási terület az „Anyagmozgatás”. Az ipari termelésben a termékek szállításának automatizálva kell történnie, oly módon hogy minden állomást a többitől függetlenül, egyenként lehet vezérelni.

schunk_3A negyedik terület az „Egészségügy”, ami az akut orvoslástól a rehabilitációs és ápolási feladatokig terjed. A jövőben kiszolgáló robotok fogják segíteni az orvosok munkáját az olyan különösen nagy pontosságot igénylő képalkotási vizsgálatokban, mint az MRI és a CT. De az ismétlődő tevékenységeket, amelyeket kontrollált körülmények között kell lefolytatni, vagy a műtőszobai kisegítő feladatokat is elláthatják robotok.

Végül a „Különleges” kategóriába soroltuk azokat a speciális alkalmazásokat, mint például a robotok filmipari alkalmazása, vagy az ipari takarítás.

Milyen szerepet vállal magára a SCHUNK egy ilyen sokoldalú piacon?

A SCHUNK következesen a fő szakterületére, azaz a megfogásra, manipulálásra és kezelésre szolgáló modulok fejlesztésére koncentrál. Kezdetben elkötelezett vállalkozókra és mérnökökre van szükség, akiknek vannak ötleteik és új alkalmazásokat fejlesztenek ki. Különösen Németország ipari régióiban látunk remek lehetőségeket, mivel ott számos olyan nagy fizikai terhelést jelentő feladattal lehet találkozni, amit jelenleg csak emberek tudnak elvégezni. A jövőben kiszolgáló robotok fogják átvenni ezeket a feladatokat vagy legalábbis segítséget fognak nyújtani. Ebben a témában a SCHUNK Expert Days on Service Robotics robottechnikai rendezvény egy ösztönző és ideális kommunikációs platform a felhasználók és a rendszerintegrátorok számára egyaránt.

Forrás www.schunk.com

További információ

A SCHUNK honlapján

Megosztás
[
    ]