Makino D800Z – nagy alkatrészek 5-tengelyes megmunkálásához

A Makino bemutatta az 5-tengelyes függőleges megmunkáló központ családjának legújabb modelljét, a D800Z-t. A Makino D-sorozatához csatlakozva, a korábbi D300 és D500 mellett az új D800Z is a nagy teljesítményt igénylő, precíziós megmunkálásokhoz, öntőformagyártáshoz és repülőgépipari alkalmazásokhoz lett kifejlesztve. A másik két D-sorozatú géphez hasonlóan a D800Z is könnyű hozzáférhetőséget biztosít a munkaterülethez, miközben a merev felépítés garantálja az optimális forgácsolási körülményeket és ezáltal a kiemelkedő minőséget. A maximálisan megmunkálható alkatrész átmérő 1.000 mm, míg az asztal terhelhetősége 1.200 kg.

“A nagy alkatrészek 5-tengelyes megmunkálása számos problémát vet fel, kezdve a mérettel és a tömeggel, egészen a megmunkálandó alaksajátosságok széles skálájáig.” – jelentette ki Bill Howard, a Makino VMC termékmenedzsere. “A D800Z 5-tengelyes megmunkáló központ új mércét állít a hosszútávú dinamikus pontosság területén, köszönhetően egy sor olyan innovatív technológiának, melyek a termelékenység mellett csökkentik a hőtani hatásokat, és növelik a térfogati pontosságot is.”

Makino D800Z

Makino D800Z

A D800Z öttengelyes képességei ötoldalas marási üzemmódban is kihasználhatók, ezáltal minimalizálva a beállítási időket, és maximalizálva az összetett, többoldalas alkatrészekhez való hozzáférést. Ebben az üzemmódban az öntőformaipar nagy igényeket támasztó 3D pontossági követelményei is probléma nélkül kielégíthetők.

Kiemelkedő pontosság.

A negyedik és ötödik tengelyeken elhelyezett beépített, közvetlen motorhajtásnak, és a merev szerkezeti felépítésnek köszönhetően nagy sebességek és sima mozgások valósíthatók meg nagy pontossággal, akár a legnagyobb 1.200 kg-os terhelés mellett is. További extra, hogy a maghűtéssel ellátott golyósorsók és a közvetlen hajtású motorok bizonyított hőtani stabilitása hosszú távon is képesek garantálni a pontosságot.

Az egyedi kialakítással rendelkező, “Z” formájú trunnion asztal biztosítja, hogy az asztal és a munkadarab súlypontja mindig a B és C elforduló tengelyek vonalába essen. A nagyméretű csapágyak minimalizálják az asztal alakváltozását, így az minden helyzetben, az elfordulási szögektől függetlenül megőrzi merevségét. A szűk tűrésekkel rendelkező alkatrészek termelékeny gyártásához a közvetlen motoros hajtás biztosítja a megfelelő sebességet.

Egyedi kialakítású, Z formájú trunnion asztal

Egyedi kialakítású, Z formájú trunnion asztal

Merev főorsó

A D800Z két főorsó változattal érhető el: D800Z (#40) és D800Z (#50). A D800Z (#40) alapfelszereltségben Cat #40 (opcionálisan HSK-A63) főorsókúppal rendelkezik, maximális fordulatszáma pedig 14.000 ford/perc. Opcionálisan a D800Z (#40) egy 20.000 ford/perc-re képes, HSK-A63 kúppal rendelkező főorsóval is rendelhető. A D800Z (#40) szerszámtára 40 férőhelyes.

A D800Z (#50) ennek analógiájára alapfelszereltségben Cat #50 (opcionálisan HSK-A100) főorsókúppal, és 12.000 ford/perc maximális fordulatszámmal rendelkezik. Ez a verzió opcionálisan egy 18.000 ford/perc-es, HSK-A100 kúppal rendelkező főorsóval is rendelhető. A D800Z (#50) szerszámtára 48 férőhelyes.

A főorsók széles választékának köszönhetően minden felhasználó a saját igényeinek leginkább megfelelő konfigurációt állíthatja össze.

Intelligens szoftver

A D800Z a Makino szabadalmaztatott, következő generációs Super Geometric Intelligence (SGI.4) szoftveres megoldásával is rendelkezik, amit kifejezetten a szűk tűréseket megkövetelő, komplex 3D-s alkatrészek nagy előtolású megmunkálásához fejlesztettek ki, ahol a kontúrokat leíró apró NC blokkok folytonos sorozatát kell feldolgozni. Az SGI.4 akár 40%-os ciklusidő csökkenést is képes elérni a legtöbb rivális vezérlő technológiával szemben.

A D800Z számos 5-tengelyes funkcióval is rendelkezik. Ilyen például a Tool Center Point (TCP) vezérlés, amely lehetővé teszi a szerszámcsúcs alapú programozást, és a különböző kompenzáló funkciók alkalmazását.

Forrás www.makino.com

 

 

Megosztás
[
    ]