Az uniós források a gépipari fejlesztések motorja

A gyártó és termelő cégek eszközfejlesztési, beruházási terveiben hatékonyan tudnak segíteni az Európai Unió által támogatott pályázati programok. Ha azonban formailag, vagy tartalmilag nem megfelelő a pályázat, akkor szinte biztos, hogy – önhibáján kívül – hátrányba kerül a vállalkozás a versenytársakkal szemben. Fix díj nélküli, kizárólag sikerdíjas konstrukcióban közreműködő pályázatírót érdemes választani, és megbízható, kellő referenciával rendelkező társaságra érdemes bízni a pályázatok kezelését.

melior2Alapos fejlesztési koncepció, alaptőke, piackutatás. Mindez elengedhetetlen a fejlesztési források elnyeréséhez, azonban ennél több kell a sikeres pályázathoz. „Profi pályázatíró cég bevonása nélkül csökkennek az esélyek a sikerre.” – mondja az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Tóth Ádám Ferenc figyelmeztetett arra is, alaposan meg kell vizsgálni, ki legyen a pályázatíró partner. Ezen a területen a tapasztalat és a referencia kiemelten sokat számít. Az elmúlt hetekben hívta fel a figyelmet a szakminisztérium, hogy csaló pályázatírók bukkantak fel, akik előre kértek megbízási díjat az ügyfelektől, majd nem teljesítették a feladataikat. Ha több éve stabilan, sikeresen működő céghez fordulnak a vállalkozók, akkor kizárhatják a csalás kockázatát.

Az ügyvezető szerint érdemes olyan konstrukciót választani, amelyben a pályázatíró cég tisztán csak sikerdíj fejében vállalja a munkát.

Ugyanilyen fontos szempont a vállalkozások számára, hogy a vissza nem térítendő támogatások mellett, a támogatott hitelek lehetőségeit is igénybe tudják venni. Így a megvalósítandó beruházás esetleges hiányzó önerejét is biztosíthatják – akár a teljes projekt előfinanszírozásával – előzetes költségek nélkül.

Ebben az esetben ugyanis a pályázónak nincs kockázata, csak a megnyert összeg után kell fizetnie.

„Intézetünk számára magas referenciákkal bíró partnerek szavaztak már bizalmat, akik a legkiemelkedőbb technológiák és megoldások alkalmazói, ezáltal sikerrel tudnak élni a piacon fellelhető támogatási lehetőségekkel.” – mondta Tóth Ádám Ferenc, aki példaként említette a Melior Laser Kft.-t, amely több alkalommal is sikerrel pályázott már európai uniós forrásokra.

Lendvai László, a társaság ügyvezetője elmondta, ők a nyereséget a fejlesztésbe forgatják vissza, amelyhez nagyon fontos kiegészítést nyújtanak az uniós források. Hosszú távon azok a cégek maradnak versenyképesek, amelyek a pályázati támogatások révén tartani tudják az állandó, magas színvonalat, és bővítik piacukat – hangoztatja a szakértő. A lemezalkatrészek gyártásával, lemezmegmunkálással, lézervágással foglalkozó cég jelenleg 90 százalékban a magyar piacra termel, megrendelői között jellemzően nagyvállalatok találhatók.

Melior Laser Kft.

Melior Laser Kft.

A legutóbbi pályázatokon sikerült beszerezniük egy 3D mérőkészüléket, amely kiemelt jelentőségű fejlesztés a társaság minőségbiztosításához. Szintén új beszerzés egy kötőelem besajtoló gép is, amelynek nagy előnye, hogy nem szükséges emberi erőforrás a csavarok, anyák, alátétek adagolásához.

A Melior Laser Kft. innovációval lábalt ki a válságból

A cég mintapéldája annak, hogyan lehet egy kis, négy fővel induló cégből évi egymilliárdos árbevétel fölötti vállalkozás. A 2002-es decemberi alapításkor Kőbányán, az Illatos úton működött a telephely, az első saját gépüket 2003-ban vásárolták, majd a következő években folyamatosan bővült lemezmegmunkáló eszközparkjuk. Telephelyüket időközben Biatorbágyra helyezték át. A 2009-es válság természetesen őket is érintette, a 2007-es szinthez képest ötödével esett vissza a termelés, de a munkaszervezés változtatásával sikerült elérni, hogy ne kelljen munkatársakat elbocsátani. 2010-től ismét innovációba fektettek. Ez meghozta az eredményt, jelenleg 41 fő dolgozik a cégnél és további fejlesztéseket terveznek.

Forrás European Conformity Check