10 érv a 7 mellett

Miért érdemes a TopSolid 7-est választani?

A TopSolid 7 olyan integrált CAD/CAM/ERP rendszer, amely számos figyelemreméltó új képességgel rendelkezik a különböző tervezési és analízis, illetve megmunkálás-tervezési feladatok hatékony megoldásához.

A TopSolid a tudásalapú, integrált mérnöki tervező és megmunkálástervező (CAD/CAM) szoftverek elitjéhez tartozik. Magyarországi felhasználói köre már 10 éve folyamatosan bővül: globális gyártók éppen úgy megbíznak a TopSolid tudásában, képességeiben, mint azok a magyar üzemek, amelyek közül sokan éppen e szoftver révén lettek igazán ütőképesek, és válhattak itthon vagy akár Európa-szerte is elismert beszállítóvá.

Tudják, hogy miről beszélnek

Azok, akik figyelemmel kísérték a TopSolidot fejlesztő francia Missler Software híreit, tudhatják, hogy a szoftver hetedik generációja, a Top Solid 7 a „hazai pályán”, vagyis Franciaországban jelent meg elsőként 2010-ben, ezt követte a nemzetközi bevezetés. Magyarországi premierje idén május 21-én lesz a hazai forgalmazó, a CAD-CAM SOLUTIONS Kft. által szervezett szakmai nap keretében. A cég már közel egy évtizede képviseli a Missler Software-t hazánkban, gyakorló tervezőmérnökből álló csapata pedig nem csak értékesítője, hanem aktív felhasználója is a Top Solidnak. A napi rutinból és az ipari vállalkozásokkal való szoros együttműködésből eredő tapasztalatok révén pontosan ismeri a felhasználói igényeket, továbbá azokat a sokszor aprónak tűnő, de valós problémákat, amelyekre a tervezés és gyártás során szinte azonnal megoldást kell találni.

Mire képes a 7-es?

A magyar piacon a franciaországi premiert követően csak 3-4 évvel később jelent meg a TopSolid hetedik generációs változata. Ennek két alapvető oka volt. Az egyik a korábbi, vagyis a 6-os változat népszerűsége, amelyet a különböző feladatokra szabott moduloknak köszönhető sokoldalúság, valamint a gyorsaság és egyszerű kezelhetőség teremtett meg. A hazai piaci bevezetés bevárta azt, amíg a 7-es változat is kiegészül azokkal a képességekkel, amelyeket a felhasználók a korábbi verzió esetében már megszoktak és megszerettek. A másik ok az volt, hogy a forgalmazó 100%-os magyar nyelvű felhasználói felületet, magyar oktatási segédleteket és a szoftverbe integrált „súgót” (HELP) dolgozott ki. A szoftver tehát mindezekkel rendelkezik az alkatrésztervezés, az összeállítások kezelése, illetve a CAM területén bevezetett újdonságok mellett. Gyökeres változás, hogy a TopSolid 7 már nem „csak” CAD/CAM szoftver, hanem teljes értékű PDM (Product Data Management) rendszer is, vagyis a tervezői funkciókon túl képes menedzselni egy termék előállításának komplex folyamatát. Így a kisebb és közepes méretű vállalkozások számára – a partnerek hasonló (például SAP) alkalmazásaival kommunikálni képes – ERP rendszerként is alkalmazható. A TopSolid 7 újdonságait és képességeit a fejlesztők 10 pontban foglalták össze.

ts_1 Megnövelt teljesítmény
A TopSolid 7-es több mint 30%-os időmegtakarítást tesz lehetővé a régebbi CAD technológiákhoz képest, és kiválóan alkalmas nagy összeállítások kezelésére. Az alkatrészeket, illetve az összeállításokat gyorsan tölti be, és nagy sebességű 2D vetítésre is képes.
ts_2 Könnyen használható felhasználói felület
A szoftver az új felhasználói felületnek is köszönhetően könnyen tanulható, illetve kezelhető (50%-kal csökken a betanulási idő), és a felhasználó drag & drop, Másolás/Beillesztés, Előre-/Visszalépés technológiákkal dolgozhat a tervezésben. Emellett a TopSolid 7-ben megjelent az interaktív dokumentumkezelés, továbbá az in-situ tervezés lehetősége.
ts_3 Integrált PDM
A TopSolid 7 egyik meghatározó tulajdonsága, hogy a korábbi változatokhoz képest már PDM (Product Data Management), vagyis termékadat kezelő rendszerként is funkcionál. Az itthon jobban elterjedt kifejezéssel élve egy ERP rendszerről van szó. A PDM funkciók az alapszoftver kezelőfelületébe integráltak, tehát nem pluszköltségért, és nem kiegészítő modulként kínálják. A PDM funkciók lehetővé teszik a termékinformációk gyors keresését, a könnyű verziókezelést, a tervezési felületen történő közvetlen adatkezelést (átnevezés stb.), valamint az összes kapcsolódó dokumentáció kezelését (PDF, e-mail stb.).
ts_4 Kooperatív tervezés
A 7-es generáció előnyei közé tartozik, hogy minden munkatárs ugyanazzal az adatbázissal dolgozhat az előre beállítható felhasználói jogosultságok mellett. A jogosított felhasználók bárhonnan (helyi vagy távoli hálózatról) csatlakozhatnak, a rendszer összehangolja a kommunikációt.
ts_5 Parametrikus fa rendszer
A TopSolid 7 parametrikus fa rendszere lehetővé teszi az információk igény szerinti rendszerezését (vázlatok, módosítások stb.), a tervezés szabványosítását, az együttműködés könnyű kialakítását. Gyorsan elemezhető és módosítható egy meglévő alkatrész, továbbá rendkívül hatékonyan dolgozhatnak a felhasználók az egyszerű és logikus grafikus felületen (drag & drop stb.)
ts_6 Kevert összeállítások alkalmazása a tervezés során
A 7-es generációban lehetőség van az úgynevezett „Top-Down és Bottom-Up” tervezésre időrendi alapon, továbbá egyedülálló, nagy teljesítményű „In-Place” tervezésre. Az alkatrészek az összeállítás kontextusában szinkronizálhatók, a teljesítmény pedig az egyszerűsített vagy részletes nézet választásával optimalizálható.
ts_7 Kinematika
A TopSolid 7-ben nincs korlátozva, hogy a felhasználó milyen összeszerelési eljárást választ (In-Place stb.), kinematikai párok (rendszerek) hozhatók létre, illetve animálhatók (tengely, fogaskerék, állvány), továbbá meghatározhatók a dinamikai feltételek (gravitáció, felületi terhelés), kiszámíthatók a kinematikai pároknál fellépő terhelések, a kapott eredmények pedig beágyazott grafikonokkal is vizualizálhatók.
ts_8 Tökéletes eszköz a gépipar számára
Mind a gépészeti tervezők, mind a CAM programozók számára jelentős segítség, hogy a szoftver tartalmazza a mechanikai jellemzőket (furat, menet, kontúr stb.), a lemezalkatrész jellemzőket (hajlítások, perem stb.), hegesztési jellemzőket (profilok, vágás, hegesztés), és gyors rajzgenerálásra és felületmodellezésre (felületek nyújtása, átméretezése) képes.
ts_9 Tárolja és használja a cége know-how-ját
A szoftver új generációja tökéletes megoldás a szabványelem-létrehozásra és alkalmazásra. Az elemcsaládokat és verzióikat könnyen lehet kezelni, ahogy a részösszeállításokat szintén gyorsan be lehet építeni, továbbá egyszerű az importált alkatrészek újradefiniálása is.
ts_10 Teljesen újraírt nyílt alapok
A TopSolid 7-estC-Sharpban (C#) programnyelvben és a .net keretrendszerben fejlesztették. Lényeges, hogy a szoftver támogatja a legújabb hardvertechnológiákat (Multi-core, Render Engine). A szoftver megjelenítése nagy teljesítményű, realisztikus (Redway 3D). Adott az automatikus frissítések (kapcsolódás és frissítés) lehetősége, valamint CAD fájlok közvetlen importálása:

  • Parasolid, AutoCAD (*.dwg, *.dxf) ACIS, IGES, Step
  • Catia v4, v5, Pro/E, UG,SW, SE, Inventor

További információ

A CAD-CAM Solutions honlapján.