Szerszámgép választási trendek a repülőgépiparban

Az űr- és repülőgépipar napjaink gyártási tevékenységeinek és szerszámgép fejlesztéseinek melegágya. A Mazak azt a tendenciát látja, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az öttengelyes szerszámgépekre ebben az iparágban. A kialakult helyzet nagyon hasonlít az eszterga-marók első éveire, amikor a gyártók elkezdték felfedezni, milyen előnyökkel jár a hagyományos kéttengelyes esztergák maró és fúró képességekkel történő kiegészítése.

A legfontosabb közrejátszó tényező az öttengelyes technológia elterjedésében a szerszámgépek árának csökkenése. Ezen kívül ma már az öttengelyes megmunkálást támogató szoftverek is barátságosabbak, mind árban, mind kezelhetőségben. Az öttengelyes technológiával a gyártók legyárthatják a korábban három vagy akár öt művelettel legyártható alkatrészeket egyetlen vagy legfeljebb két művelettel. Így ezek a szerszámgépek időt takarítanak meg és biztosítják a megmunkálás pontosságát azzal, hogy megszüntetik az alkatrész újra befogásából adódó hibák kialakulásának lehetőségét.

A megmunkálandó anyag szempontjából az űr- és repülőgépiparban működő gyártóknak merev felépítésű és nagy nyomaték kifejtésére képes szerszámgépekre van szüksége, az iparágban gyakran előforduló nagy ötvöző anyag tartalmú acélok és titán ötvözetek megmunkálásához. E két alapvető követelményen túl az iparágban gyártott alkatrészek méretbeli változatossága és sokfélesége miatt nincs egyetlen másik széles körben alkalmazható szerszámgéptípus sem.

Mazak e-670H

Mazak e-670H

Mára már több száz szerszámgép konfiguráció közül lehet válogatni. Többek között léteznek külön a kisebb és a közepes méretű szerkezeti elemek gyártására alkalmas gépek, mint például a Mazak legkisebb 11 KW-os Nexus vertikális szerszámgépei, amelyek 889x406x559 mm-es munkadarabokat képesek megmunkálni. A méret és teljesítmény skála másik felén az INTEGREX e-HORIZONTAL sorozat szerszámgépei állnak, amelyek egy CNC esztergaközpont és egy teljes értékű öttengelyes megmunkáló központ összeolvasztásából születtek. Két, egyenként 45 KW-os főorsóval és egy 37 KW-os maróorsóval felszerelve a sorozat tagjai 1295 mm átmérőjű és 8128 mm hosszú munkadarabokkal is képesek megbirkózni és a legnagyobb méretű, komplex geometriájú munkadarabokat is egyetlen lépésben munkálják meg.

A különleges szerszámgépektől eltekintve is általános trendnek mondható a szerszámgépgyártók és ügyfeleik egyre szorosabb együttműködése. A nagyméretű megmunkáló rendszerek fejlesztése érthető módon egy rendkívül aprólékos és hosszadalmas munka. Általában úgy kezdődik, hogy a szerszámgépgyártó vállalat egy értékesítője felveszi a kapcsolatot egy gyártóval és felsorolja az elérhető gépeket és azok képességeit, amelyek várhatóan megfelelnek a gyártó igényeinek. Ezt követően a szerszámgépgyártó mérnökei az ügyfél mérnökeivel közösen meghatározzák, hogy milyen szerszámgépre van szükség az ügyfél adott projektjének kivitelezéséhez.

Például, egy létező termék esetén, a cél lehet a szerszámgép pontosságának növelése, az elérhető legjobb felületminőség és összességében az alkatrész minőségének javítása érdekében. Más esetben a gyártó azzal számol, hogy a következő években egyre nagyobb tételszámban kell majd gyártani az adott alkatrészt, tehát inkább egy nagyobb termelékenységű szerszámgépek vásárlásában érdekelt. Természetesen, igény esetén, a fejlesztés indulhat egészen az alapoktól, így a kezdettől fogva szoros együttműködés eredményeképpen, az adott feladatra leginkább alkalmas szerszámgép alakítható ki, amely egyaránt képes a maximális termelékenységet, költséghatékonyságot és megtakarítást is biztosítani.

A Mazak alkalmazástechnikai mérnökei rengeteg kérdést tesznek fel az ügyfélnek, áttanulmányozzák a gyártandó alkatrész dokumentációját, hogy megfelelő képet kapjanak a valós igényekről. Ezután segítenek kiválasztani a szerszámgépet, amely a lehető legkevesebb lépésben képes legyártani az alkatrészt. A végső tervezet tartalmazhat továbbá automatizálási, szoftveres és oktatási javaslatokat is a szerszámgép részletes leírásán felül.

Egy nagyobb volumenű projekt esetében a kapcsolatfelvételtől a kész szerszámgép üzembe helyezéséig akár egy vagy több év is eltelhet. Másrészről például egy másod vagy harmadrendű beszállító olyan utasítást kaphat, hogy a Boeing 747-es hidraulikus vezetékeinek csatlakozóiból jövőre kétszer annyit fognak rendelni. Ekkor felhívja a szerszámgépgyártót, hogy szeretne egy új gépet vásárolni. Ebben az esetben a gép kiválasztásának művelete sokkal egyszerűbb és természetesen a folyamat átfutási ideje is sokkal rövidebb.

Minden esetben kulcsszerepet játszanak a kivitelezést végző mérnökök. A Mazak mérnökei elhivatottak, nagy szakértelemmel rendelkeznek, és élvezik a munkájukat. A Mazaknak összesen hat regionális Technológiai Központja van, melyek mindegyike foglalkozik kivitelezéssel, valamint nyílt napok és képzések szervezésével a lehető legközelebb az ügyfelekhez.

Forrás www.mazakusa.com

További információ:

A Yamazaki Mazak S.R.O. Magyarországi Fióktelepének honlapja

Megosztás
[
    ]