Szabadformájú fémnyomtatás robottal

Tavalyi Mataerial 3D nyomató robotja után a holland Joris Laarman Studio idén egy fém alapanyagú megoldással rukkolt elő. Az új MX3D-Metal elnevezésű robotalkalmazás egy még jelenleg is fejlesztés alatt álló projekt. A fejlesztők célja, hogy egy mindenki számára elérhető, többtengelyes 3D nyomtató technológiát dolgozzanak ki.

MX3D-Metal

MX3D-Metal

A kiinduláshoz itt is egy a Mataerial esetében már bevált robotkarból indultak ki, és azt ötvözték egy fejlett hegesztő rendszerrel. A robot a hegesztő fej által megolvasztott fémet kis adagokban építi fel, így akár egy függőleges falra is lehet nyomtatni, ahogy az a bemutató videóban is látható. Az alapanyag lehet acél, rozsdamentes acél, alumínum, bronz vagy réz.

A robotmozgást és a hegesztés szabályozását több, szorosan összekapcsolódó szoftver vezérli. A vízszintes, függőleges vagy akár spirál alakú 3D-s vonalak merőben eltérő paramétereket igényelnek. Ezek összehangolása nem egyszerű folyamat, mivel egyszerre kell számba venni többek között az impulzus időt, a rétegvastagságot és a fej orientációját is. A projekten dolgozók most éppen ezeket a nyomtatási stratégiákat fejlesztik a különböző 3D geometriákhoz. Terveik szerint ezt a szoftver együttest a jövőben egyetlen kezelői felület alá fogják összevonni, amely már közvetlenül a CAD fájlból is képes lesz nyomtatni.

A 3D nyomtatásnak ez a területe még javarészt feltáratlan, így a jövőben számos izgalmas fejlesztésre lehet számítani. Egy ehhez hasonló, ám robot helyett CNC szerszámgép alapú megoldásról például már mi is írtunk az oldalunkon.

Source www.jorislaarman.com

További információ:

A Joris Laarman Studio hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]