Sauer Lasertec 65 a pfronteni házi kiállításon

A DMG MORI pfronteni házi kiállításán végre nekünk is lehetőségünk nyílt testközelből megtekinteni a Sauer Lasertech 65 hibrid szerszámgépet. Várakozásainknak megfelelően a gép nagy érdeklődést keltett a nemzetközi látogatók körében, és több magyar résztvevő szerint is ez volt a DMG MORI legizgalmasabb új fejlesztése. Ez a szerszámgép egyelőre még koncepció fázisban van, és akár több évbe telhet, mire a piaci forgalomban is megjelenik, de a technológia életképességét már most élő gyártási bemutatókkal támasztották alá a nyílt napok során.

Az új technológiában rejlő lehetőségekről a Sauer GmbH értékesítési igazgatóját, Friedmann Lellt kérdeztük. Megtudhattuk, hogy a gép alapjául a DMG MORI egyik 5-tengelyes univerzális marógépe, a DMU 65 monoBLOCK szolgált, és ezt szerelték fel az anyag hozzáadásos eljárást megvalósító, lézeres porszóró fejjel. A technológia legnagyobb előnye, hogy az additív építési folyamat bármikor megszakítható marási műveletekkel, így olyan helyek is megmunkálhatóak, amik a folyamat végén már nem lennének elérhetőek.

Ezzel egy időben a lézeres porszóráson alapuló anyagfelhordás sokkal, akár 10-20-szor gyorsabb mint a korábbi additív eljárások, az 5-tengelyes mozgató mechanika pedig nagy geometriai szabadságot tesz lehetővé anélkül, hogy támaszanyagra lenne szükség.

A videóban látható bemutató alkatrész megmunkálási ideje összesen 5 óra, ami 4 óra additív építésből és további 1 óra megmunkálásból tevődik össze. A gépkezelők elmondása szerint azonban ez egy korántsem optimalizált folyamat, csak bemutató jelleggel dolgozták ki, így szükség esetén még lehetne javítani ezen a gyártási időn. Alapanyag tekintetében a rendszer nagyon sokoldalú. A bemutató darab például rozsdamentes acélból készült, de alumínium, vagy akár nikkel alapú ötvözetek, például Inconel, és számos egyéb anyag is probléma nélkül használható.

A lézerfej mellett a szerszámgép összesen 30 szerszám tárolására képes, ami igény szerint egészen 120 szerszámig kibővíthető. A megmunkálható munkadarab átmérője geometriától függően 5-600 mm lehet, míg a maximális alkatrész magasság 400 mm.

További információ

DMG/Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

A DMG / Mori Seiki Hungary Kft. kapcsolattartója:
Bartha-Biró Barna
Tel.: +36-1-371-2450
Fax: +36-1-371-2451
Mobil: +36-30-894-5898
E-Mail: barna.bartha-biro@dmgmoriseiki.com

Megosztás
[
    ]