Moduleworks – CAM rendszerek motorja, avagy mi van a motorháztető alatt

A CAD rendszerek esetében közismertebb tény, hogy a számításokat végző algoritmusokat – úgynevezett kernel-t – licencelni szokás, és erre építeni az egész CAD rendszert. A CAM rendszereknél sincsen ez másképpen: számos CAM rendszer számítási “motorja” vagy épp szimulációja vásárolt algoritmus, melyet sok esetben egy kevésbé ismert, erre a területre specializálódott fejlesztő készít. Az egyik ilyen fejlesztő a Moduleworks Gmbh., melynek marketing menedzserét – Jens Beissel-t kérdeztük néhány érdekes exkluzív részletről!

Az ipar legtöbb területén teljesen elfogadott tény a meglévő fejlesztések licencelése és használata. Ez néha annyira egyértelmű, hogy fel sem tűnik számunkra. A CAD rendszerek esetében ez elfogadott és mondhatni közismert tény, de nincs ez máshogy a CAM rendszerek világában sem. Egyértelműen adódik a módszer: tételezzünk fel egy fejlesztőt, aki régóta fejleszt pályaszámítási algoritmusokat és ehhez készít egy jól használható, jól dokumentált és támogatott API felületet. Ezt licencelve egy CAM rendszer elkészítéséhez “”már csak”” egy megfelelő megjelenítő felület szükséges, és máris kész a megmunkáló szoftver. (Természetesen a helyzet a valóságban ennél jóval összetettebb.)

Moduleworks-1Az egyik ilyen 3-5 tengelyes pályaszámító megoldást szállító cég a Moduleworks Gmbh., mely cégnek a gyökerei a ’90-es évekbe nyúlik vissza, amikor a Mastercam-hez készítettek kiegészítő modult. A cég megoldásait mára már számos elismert CAM rendszer használja, melyek között olyan nevek szerepelnek, mint a Mastercam, Cimatron, SolidCAM vagy az Edgecam.
A Moduleworks céget megkeresve kérdéseinkre egy exkluzív interjú keretében Jens Beissel marketing igazgató válaszolt, melyből néhány érdekes dolog is kiderül:

 

1. Milyen modulok fejlesztésével foglalkoznak? A palettában csak szerszámpálya számító algoritmusok vannak, vagy egyéb, például szimulációs modul is?

Jens Beissel: Cégünk alapvetően szerszámpálya számító modul – 2-5 tengelyig, speciális esetben ennél több is – és szimulációs modul fejlesztésével foglalkozik. A szimulációs modul két fő irányra osztható: a Gépi szimuláció, ahol a teljes gép szimulációja elvégezhető valós gépadatokkal, illetve Anyagleválasztás szimuláció, amely inkább a darabra fókuszál és az anyageltávolítás vizsgálható vele sokkal részletesebben. Mindkét modul megvásárolható függetlenül egymástól. Mindkét modulban megtalálható számos innovatív fejlesztés, mint például az ütközésvizsgálat, mely segítségével vizsgálható az ütközés vagy egy biztonságos távolság a gép komponensei/előgyártmány között. Jó néhány analízisre is lehetőség van a szimulációs modulokban, mint például a megmunkálandó és a szimulált modell összehasonlítása, a maradékok keresése céljából.

Moduleworks-3

Megoldásaink az ipar számos területén megtalálhatóak. Az egyik legnagyobb terület az autóipar, repülőgépipar, alakító-szerszám megmunkálás, vagy akár a fogászat. Például fejlesztésein közé tartozik egy nagyon jó fogászati modul, mely nagyon könnyen kezelhető. Jelen vagyunk olyan területeken is mint a faipar, ékszer készítés és  kő megmunkálás.

Ezek csúcsán a fejlesztési projektek állnak, melyekkel egy-egy új ipar területére lépünk be. Ilyenkor a partner elvárásainak megfelelő szoftvert komponenst fejlesztünk. ezzel a módszerrel a partner a céljainak megfelelő szoftvert kapja, mi pedig szakértelmet szerzünk a szakterületben. Az ékszerkészítés egy jó példa: a gyűrűket CNC gépekkel készítik manapság. Egy cég megkeresett minket, hogy képesek vagyunk-e gyűrűk megmunkálására. Ennek eleget téve mi fejlesztettünk egy modult, mely képes gyűrűk megmunkálás tervezésére az elvárt minőségben. E fejlesztés során sok tapasztalatot szereztünk ebben az iparágban, és a újabb lépést tettünk a termékünk fejlődésében.

A szoftverkomponensek mellett tanácsadással is foglalkozunk, és örömmel segítünk cégek CAD/CAM problémáik megoldásában a széles tudástárunkra támaszkodva.

2. Hogyan képzeljük el egy cég munkáját aki sok CAM szoftver számítási magját fejleszti.
A fejlesztések CAM rendszerektől függetlenül történnek, vagy minden “felhasználó” CAM szoftverhez külön fejlesztőcsapat tartozik?  

Jens Beissel: A szerszámpálya számító modul fejlesztések teljesen függetlenül történek ezzel biztosítva, hogy nem függünk egyik “gazda” rendszertől sem. A számító modul integrálása egy meglévő rendszerbe szó szerint szabványos DLL könyvtárakkal történik, ezért mindegyik integrációs folyamat egyedi, és a partnereink végzik el. Természetesen mindegyik felhasználó/partner/projekt külön személyekhez van rendelve, így biztosított a megfelelő támogatás részünkről.

3. Szükség van a számító modul testreszabására vagy módosítására az egyes CAM rendszerekhez?
Jens Beissel: Igen, különböző szintű testreszabásokra szükség van annak ellenére, hogy független, szabványos modult használunk. Ezek a testreszabások túlnyomó többségében a gazdarendszerbe történő integrációtól és a licencelt moduloktól függenek.
4. A gazda CAM rendszerek különböző pályaszámítási algoritmusokat integrálnak?

Jens: Nem, az összes gazda CAM rendszer ugyan azt a számítási algoritmust használja.

5. Ha egy CAM rendszert szeretnék készíteni, milyen interfész áll rendelkezésemre, ha a Moduleworks megoldását szeretném használni? Van valamilyen API könyvtár a fejlesztők részére?

Jens: Jól dokumentált könyvtárakat biztosítunk a fejlesztők részére. Az integrálás részleteiről oktatást biztosítunk a partnereink részére. Természetesen teljes értékű támogatás biztosított a partnerek részére, akik megvásárolták a teljes vagy próba verzióját a szoftver modulunknak.

Köszönjük a válaszokat Jens Beissel-nek aki a Modulworks Gmbh. céget képviselve válaszolt kérdéseinkre!

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]