Makino T1, az alapanyagok széles skálájához

Nagy alkatrészek széles skálájának megmunkálásához mutatta be a Makino a legújabb T1 5-tengelyes vízszintes megmunkáló központot. A szerszámgép merev felépítése, sokoldalú forgácsolási képessége és méretes munkatér teszi ezt a szerszámgépet ideális választássá ipari alkatrészek gyártásához, ahol egyszerre kell puha és kemény fémeket is megmunkálni.

t1_1

“A T1 5-tengelyes megmunkáló központ bármilyen geometriával és bármilyen anyaggal megbirkózik.” – jelentette ki David Ward, a vízszintes megmunkáló központok termékmenedzsere. “A T1 egyedi öntvény- és kinematikai szerkezete könnyű hozzáférhetőséget biztosít még a nagyméretű alkatrészekhez. A szerszámgép rendelkezik egy -110° és +45° tartományon elfordulni képes A-tengellyel is, amely lehetővé teszi akár az 1 méteres négyzet alapú, 500-800 mm magas alkatrészek ötoldalas megmunkálását is egyetlen befogásban. Az 5-tengelyes lehetőségeken felül a főorsó képességei is kiemelkedőek. A maximálisan 12.000 ford/perc-es fordulatszámra képes főorsó teljesítményének és nyomatékának köszönhetően nem-vas fémek, vasfémek és keményfémek is nagy termelékenységgel munkálhatók meg.”

A T1 elsősorban az olyan nagy alkatrészek megmunkálásához ideális, amilyenekre például az energia– vagy a repülőgépiparban van szükség. Mozgástartománya az X/Y/Z tengelyek mentén rendre 1.500/1.300/2.000 mm. A munkadarabok felső korlátja az 1.000 mm-es palettán, 1.500 mm maximális átmérő és 1.500 mm maximális magasság. A paletta maximális terhelhetősége 3.000 kg.

Nagyteljesítményű forgó tengely és A/B konfigurációt1_2

A szerszámgép körasztala 360 fokos elfordulást biztosít a B-tengelyen, percenként 3.600 fokos forgási sebességgel és 10.000 Nm-es folyamatos (29.000 Nm csúcs) nyomatékkal. A főorsót elforgató A-tengely 6.300 Nm folyamatos (20.000 Nm csúcs) nyomatékkal rendelkezik, a pivot távolsága pedig mindössze 400 mm, ami javítja a főorsó és a munkadarab hozzáférhetőségét.

A hagyományos 5-tengelyes megoldások trunnion asztalokat használnak a forgómozgásokhoz. Ezzel szemben a T1 egy egyedi A/B tengelyes konfigurációt használ, ahol az A-tengely a főorsóra került. Ez az egyszerű változtatás az 5-tengelyes kinematikában jelentős előnyöket biztosít a trunnion megoldásokkal szemben. A gépkezelők ráadásul a forgácsoló zónát is akadálytalanul szemmel tudják tartani, valamint a padló és a paletta közötti kisebb távolság miatt a munkadarabok rögzítése és kezelése is egyszerűbb.

Kiemelkedő pontosság és mereveség

Nagytömegű alkatrészek megmunkálásakor a hagyományos trunnion asztalok tartószerkezete elhajolhat, ami csökkenti az alkatrész pozicionálási pontosságát. A T1 nem rendelkezik ezzel a problémával, mivel a munkadarab alátámasztásáról egy robusztus öntvény ágy és a B-tengelyes körasztal gondoskodik. Az egyedi A/B forgó tengely konfigurációnak köszönhetően pedig az alkatrész döntéséből eredő alakváltozásokat is kiküszöbölték, így a folyamatos pontosság a forgó tengelyek helyzetétől függetlenül biztosított.

A több részben kihasznált szerszámgép, vagy a teljesítmény csökkentésével vállalt kompromisszum nem lehet megoldás a csúcstechnológiás repülőgépipari műhelyek számára, hogy minden felmerülő alapanyagtípust meg tudjanak munkálni. A Makino T1 tervezésénél külön figyelmet fordítottak arra, hogy az egyedi közvetlen hajtású főorsó alkalmas legyen az alapanyagok széles skálájának hatékony megmunkálására. 20 ford/perc és 1.000 ford/perc között elérhető 1.000 Nm-es nyomatékával a T1 megfelel a titán és a nikkel alapú ötvözetek kihívásainak, az 1.000 ford/perc-es kiterjesztett felső határ pedig biztosítja, hogy a T1 a keményfém marás minden jövőbeli szerszámozási fejlesztését ki tudja majd használni. Az alumínium megmunkálás sem jelent kivételt, maximális 12.000 ford/perc-es fordulatszámával a T1 ezen a területen is tökéletesen megállja a helyét. Az 56 kW-os teljesítmény 1.000 ford/perc-től egészen 12.000 ford/perc-ig folytonosan biztosított. A kiemelkedő merevség és pontosság érdekében a főorsót HSK-A100 befogó kúppal szerelik.

Forgácskezelés és hűtést1_3

Az alumínium megmunkálásánál keletkező nagy mennyiségű forgács és a titán marás során kialakuló magas hőmérséklet nagy kihívást jelentett a forgácskezelő- és a hűtőrendszerek kialakításánál. Az alkalmazott megoldás kulcseleme a magasnyomású, nagy térfogatáramú, főorsón át történő hűtés, ami 68,9 bar nyomáson, percenként 98 liter hűtőfolyadékot juttat közvetlenül a szerszámra. Ez a rendszer hatékonyan elvezet minden hőt a forgácsolási zónából, meghosszabbítja a szerszámok élettartamát és optimalizálja a keletkező forgács eltávolítását. A nagyolási műveletek során leválasztott nagy mennyiségű forgácsot dupla belső forgácselvezető szalag segítségével távolítja el a rendszer, hogy az a folyamat során semmiféle korlátozó tényezőt ne jelenthessen.

Automatizálási lehetőségek

A megszakítás nélküli üzemet egy 60 férőhelyes automatikus szerszámcserélő és egy automatikus palettacserélő rendszer biztosítja. Ezenfelül a T1 kiegészíthető a Makino MMC2, rugalmas automatikus paletta szállító és tároló rendszerével is, amivel még hosszabb idejű felügyelet nélküli üzem valósítható meg. Mivel a T1 is ugyanazt az 1.000 mm-es palettát használja, mint a 4-tengelyes Makino A100E, ezért a két gép akár azonos MMC2 rendszerben is elhelyezhető.

Forrás www.makino.com

Megosztás
[
    ]