HYPERTURN 65 Powermill – nagyobb termelékenység a komplex munkadarabok megmunkálásában

HT65_Powermill_1_1Nagyobb hozzáférhetőség, nagyobb teljesítmény, még több lehetőség: az 1300 mm-es orsótávolság, a nagyteljesítményű ellenorsó, melyen szintén végezhető 4 tengelyes megmunkálás, közvetlen hajtású B-tengely komplex, szimultán 5-tengelyes marási feladatokhoz, további Y-tengely az alsó revolveren és a már bizonyított, csúcsminőségű Hyperturn funkciók. A Hyperturn 65 Powermill a Hyperturn széria nagyteljesítményű tagja.

A Hyperturn szériát a szériagyártásban jelentkező nagyobb termelékenység iránti igény szülte. Egyszerre komplex és költséges megmunkálások, mint az esztergálás, fúrás, marás és fogazás egy műveletben elvégezhetők. Több megfogás tervezésére, illetve folyamatközi félkész gyártmány tárolására nincs szükség, továbbá a munkadarab pontossága is javul. A teljes megmunkálási idő, készülékezési és munkabér költségek, de még a gyártás helyigénye is jelentősen csökkenthető a Hyperturn alkalmazásával.

Az 1300 mm-es orsótávolsággal a Hyperturn 65 Powermill számottevően több helyet biztosít a fő- és az ellenorsóban szimultán végzett megmunkálásokhoz, mint a piacon található többi típus. A 29 kW teljesítményű, 250 Nm nyomaték leadására képes ellenorsó már elegendő teljesítménnyel rendelkezik egyszerre két szerszámmal végzett megmunkálásokhoz is. A „4 tengelyes megmunkálás” további távlatokat nyit a termelékenység fejlesztésére. Ilyen további előnyt jelent a maróorsó, mely 29 kW teljesítménnyel, 79 Nm nyomatékkal és 12.000 1/perc fordulatszámmal áll rendelkezésre a komplex munkadarabok gyártásához. A közvetlen hajtású B-tengely jó dinamikai tulajdonságokat és kontúr megmunkálási képességet biztosít a Hyperturn 65 Powermill-nek, rövidebb szerszámcserélési idő mellett. Az alsó revolverfej Y-tengelyének köszönhetően egyszerre lehet marási feladatokat végezni a maróorsóval és a revolverbe fogott hajtott szerszámmal.

HT65_Powermill_2_2Bonyolult munkadarabok egy megfogásban való elkészítését hivatott segíteni a 20, 40 vagy 80 férőhelyes, HSK-T63 szerszámtár is, így a szimultán végzett egyedi gyártás követelményeinek is megfelel a rövid beállítási időnek köszönhetően. Egyszerű és ergonomikus feladat a szerszámtárban található szerszámok cseréje, mely a gép munkatér ajtója mellett közvetlenül található.

A VDI30-as és VDI40-es, 12 férőhelyes revolverfej alternatívájaként az EMCO BMT csatlakozós, közvetlen hajtású revolvert is kínál. Ezzel a rendszerrel nagyobb stabilitást és pontosságot lehet elérni, a marógépekkel megegyező teljesítmény mellett.

A szerszámgép revolverfejes SMBY és SMBY2 verzióiban található 12 radiális szerszámférőhellyel, melyek mindegyike lehet hajtott szerszám, akár 5000 1/ perces fordulatszám is elérhető.

Az automatikus rúd megmunkáláshoz hozzá tartozik az automatikus adagolás is, melyet az EMCO saját, felsőpályás gantry robottal biztosít.

A mechanikai és elektronikai teljesítményen túl a vezérlés és a szoftveres képességek is jelentősen befolyásolják a szerszámgépekből kinyerhető termelékenységet. Az EMCO ezért a Siemens SINUMERIK 840D-sl vezérlésével szereli a Hyperturn 65 Powermill-t. Az új felhasználói felület intuitív és jelentősen egyszerűbb programozást tesz lehetővé.

HT65_Powermill_4_kiemelt

A gép rendelkezésre álló képességeinek maradéktalan kihasználása elengedhetetlen a termelékenység fokozásához – az EMCO CPS Pilot programmal idő és költség takarítható meg a megmunkálás során. A felhasználók ezzel a programmal még PC-n, a szerszámgép 3D-s modelljét felhasználva tervezhetik, programozhatják, szimulálhatják és optimalizálhatják a megmunkálást. A Hyperturn és az EMCO CPS Pilot együttesen alkalmazva jelentős előnyöket nyújt a mindennapi gyártásban.

A Hyperturn 65 Powermill különösen szériagyártásban alkalmazható előnyösen, például autóipari, repülőgépipari beszállítóknál.

A technológia részletesen

Tervezés

A gépágy a szerszámgép központi eleme. A kiemelkedően merev és kompakt hegesztett szerkezet speciális rezgéscsillapító anyaggal van kitöltve. A terhelésnek jobban kitett kritikus helyeken beépített erősítő anyagok még tovább növelik a merevséget. A szerszámgép fő-, ellen- és maróorsójának teljesítménye minden korlátozás nélkül változtatható, így mindig megfelelő felületi minőség, jobb méretpontosság és hosszabb szerszám élettartam érhető el.

Főorsó és hajtástechnológia

Az orsók nagy teljesítménye, valamint az optimális nyomaték görbékkel rendelkező motor nagyfokú hatékonyságot nyújt mind normál acél, mind pedig alumínium nagysebességű megmunkálásakor. A nagy dinamikájú integrált orsó motorok (ISM), nagyméretű csapágyakkal szerelve széles sebességtartományokat tesznek lehetővé kivételes futáspontosság mellett. A beépített hőmérséklet érzékelőkkel és integrált hűtéssel szerelt csapágyazású szimmetrikus orsóház garantálja a hőstabilitást.

Minden lineáris elmozdulást elő-feszített, nagy precizitású görgős vezetékek végeznek, melyekkel biztosítható a nagy előtolás, holtjáték mentesség, hosszú élettartam, hatékony kenőanyag felhasználás és pozícionálási pontosság.

A görgős papucsok egyedi tömítéseknek hála már egyáltalán nem okoz problémát a koszos munkatér. További biztonságot nyújtanak a rugóacélból készült, vezetékre rögzített burkoló lemezek.

HT65_Powermill_3_3

C-tengely

Technikailag minden orsó egy további tengely. Bármely szöghelyzetbe beállíthatók, illetve megadott előtolással forgathatók, tehát bármilyen komplex kontúr egyszerűen létrehozható a paláston vagy a homlokfelületen. Az ilyen elmozdulások (henger interpoláció) programozásához szükséges szoftver a gép tartozéka. A szinkronizált menetvágás illetve a poligon esztergálás szintén a gép alaptartozéka.

A “Powermill” eszterga/maró orsó

A nagyteljesítményű, HSK-T63 szerszám csatlakozású maróorsó egyaránt használható esztergálási, illetve fúrási/marási feladatokra. A maróorsó osztásmentesen mozgatható és pozícionálható a +/- 120°mozgástartományon. Az Y-tengely +120/-100 mm-es mozgástartományának köszönhetően a legbonyolultabb forgácsolási feladatok is megvalósíthatók, például fogaskerékmarás, forgattyúcsap marás és fúrás, 5-tengelyes megmunkálás. A szerszámgép a megrendelésnek megfelelően 20 férőhelyes szerszámtárral, illetve 40 vagy 80 férőhelyes lánctár.

Revolverfej Y-tengely

A revolver Y-tengelye két szán elmozdulásának interpolációja. Emiatt a forgácsoló erő két szánt terhel, nagyobb stabilitást biztosítva a nehezebb megmunkálásokhoz. Ennek köszönhetően az alsó revolverfej 12 pozíciójának bármely szerszámférőhelyén lévő hajtott marószerszámmal végezhető bonyolult forgácsolás a teljes +/-50 mm-es úthosszon.

Szegnyereg

A Hyperturn szegnyergét elsősorban tengely jellegű gyártmányok tömeggyártására lehet használni. A szegnyereg teljes mértékben NC vezérelt és egy visszavezetett golyós golyósorsóval mozgatható. Ezzel a megoldással más tengelyek mozgásával egyszerre mozgatható, időt takarítva meg.

Munkatér

A gép munkatere nagyszerű ergonómia tulajdonságokkal rendelkezik, az egyes részegységek könnyedén elérhetőek. A bőséges szabad tér könnyű forgács elvezetést tesz lehetővé még erre érzékeny anyagok esetén is.

Gépburkolat – új dizájn

Az EMCO Linearmill 600 és MMV 2000 gépeken már megszokott kialakításnak megfelelően a süllyesztett hozzáférési oldalon nagy ablakok segítik a megmunkálások nyomon követését és felügyeletét.

HT65_Powermill_5_5

A Hyperturn 65 PM szerszámgép burkolata teljes körű védelmet nyújt a forgács és hűtőfolyadék ellen. Nagy biztonsági üveg ablakok segítik a gépkezelőt, illetve ergonomikusan beállítható kezelőfelület áll rendelkezésre, melyet vízszintesen a munkatér ajtó közepéig lehet mozgatni, illetve 90°-ban függőlegesen, 10°-ban vízszintesen dönteni.

Vezérlés

A Sinumerik 840D-sl-nek köszönhetően a Hyperturn a világ egyik legjobb vezérlésével rendelkezik. A hajtás és vezérlés csomag összesen 10 csatornát és 31 tengelyt képes vezérelni. A vezérlésben található megmunkálási ciklusok leegyszerűsítik mind az esztergálási, mind a marási feladatokat. A koordináta transzformációknak köszönhetően (TRANS, RED, SCALE, MIRROR) bármilyen számú megmunkálás végezhető a gépen. Komplex forgácsolás végezhető gyorsan és egyszerűen. A Sinumerik 840D-sl kiváló minősége biztosítja a munkadarabok precíz megmunkálását. A teljes alfanumerikus billentyűzettel a programozás tovább egyszerűsödik.

További információ

Az EMCO szerszámgépek magyarországi forgalmazója a Büll & Strunz Kft.

Megosztás
[
    ]