Hogyan teljesítenek a Sandvik Silent Tools szerszámrendszerei Mazak gépeken?

2014_02_17-Sandvik_Mazak_bemutato_13_13Yamazaki Mazak Central Europe s.r.o. Magyarországi Fióktelepe és a Sandvik Coromant Hungary 2014. február 17-én tartotta egész napos szemináriumát a Mazak telephelyén. A rendezvény apropóját a Sandvik Coromant Silent Tools termékei adták, melyek képességeiről alapos forgácsolás demonstráción győződhettek meg az érdeklődők. A szerszámbefogó rendszert hagyományos szerszámokhoz viszonyított képességeivel mérték össze, valós forgácsolási körülmények között.

A Sandvik Coromant Silent Tools márkaneve azokat a szerszámtartókat jelöli, melyeket a forgácsolás során ébredő rezgések csillapítására fejlesztettek ki. Ezt a szerszám szárában található csillapítórendszerrel sikerült elérni, mely tömegből és gumi rugótagokból áll és a mozgást olajjal csillapítják. A Silent Tools szerszámszárakat a gyártó főként olyan problémás megmunkálásokhoz javasolja, ahol jellemzően nagy szerszámkinyúlásokkal kell megoldani a felületek forgácsolását, kiváló minőségben. Erre is láthattak példákat a bemutató résztvevői.

2014_02_17-Sandvik_Mazak_bemutato_34_34

A bemutató nap során Feminger Gábor, Yamazaki Mazak Magyarországi Fióktelepének ügyvezetője mutatta be röviden a Mazak vállalatot és a legújabb fejlesztéseket, majd Szabó Krisztián, termékszakértő beszélt a Sandvik Coromant szerszámozási rendszerekről. Rövid szünet után szerszámrezgések mibenlétéről és a konkrét problémák megjelenéséről valamint azok megoldásairól tartott előadást. A Silent Tools bemutató prezentáció és ebédszünet után már a gyakorlati szemléltetésen volt a hangsúly, ahol személyesen láthatták, de főleg hallhatták az érdeklődők, miért is érdemelte ki a Silent Tools nevet ez a szerszámbefogó család.

2014_02_17-Sandvik_Mazak_bemutato_15_kiemeltA meghirdetett programnak megfelelően elsőként esztergálás, majd marás során bizonyított a Silent Tools befogórendszer a hagyományos befogási megoldásokkal szemben. Az esztergálási megmunkálás alatt az összehasonlítások során sikerült ötszörös(!) anyagleválasztási sebességet elérni azonos vágósebesség mellett úgy, hogy az elkészült felület messze jobb volt, mint a hagyományos rendszerrel készült. A marási bemutató során szintén azonos vágósebesség mellett sikerült háromszoros(!) anyagleválasztási sebességet elérni.

A bemutatók alatt Orosz László, a Sandvik Coromant termékszakértője tartott előadást a multi-tasking szerszámgépek optimális kihasználásról, hatékony üzemeltetéséről.

Az előadások során rengeteg információt lehetett szerezni a problémás forgácsolási helyzetek kiküszöbölésére, javítására. A Sandvik Coromant magyar nyelvű Tudástárban további ismeretanyag találhatók a szerszám és szerszámgép rezgésekről, illetve sok hasznos tanács is segíti a szakembereket.

A Silent Tools Tudástár aloldala EZEN A LINKEN érhető el.

Forrás:sandvik.coromant.com [nggallery id=167]

További információ

A Sandvik Coromant magyar nyelvű honlapján.

A YAMAZAKI MAZAK Magyarországi Fióktelepének honlapján.

Megosztás
[
    ]