EMCOTURN E45: új belső és külső „értékekkel”

EMCOTURN_E45Hajtott szerszámok, nagy teljesítményű digitális hajtások és teljesen felszerelt Siemens vagy Fanuc vezérlés – az ügyfelek minden igényét teljesítették, beleértve az elfogadható árat is. Ez az, amit a „Költségre tervezés” jelent – az ügyfeleknek a legnagyobb hasznot nyújtani, minimális áron.

Minden komponens optimalizált, mely a gép teljesítményét, pontosságát és a várható élettartamát befolyásolja, emellett nagy figyelmet fordítottak minden felhasználói követelmény kielégítésére. Ez az, amit a „Költségre tervezés” jelent. Ezt az EMCO elvet az EMCOTURN E45 maradéktalanul teljesíti.

E45 – közepes mérettartományú munkadarabok megmunkálása felsőkategóriás európai technológiával

Akár 6300 1/perc fordulatszámmal, 13 kW teljesítményű főorsó motorral, 12 férőhelyes VDI 30 revolverrel, melyből 6 hajtott ez a kompakt univerzális eszterga, melynek főorsó áteresztése 45, illetve 51 mm lehet, ideális munkadarabok, mint a tömítések, dugattyúk, dugattyúrudak vagy csatlakozó tengelyek dinamikus megmunkálására.

Kompromisszumok nélküli minőség egészen az utolsó részletig

A gépek fejlesztése és gyártása is Közép-Európában történik, hűen az EMCO „Európa szívében készül” jelmondatához, együttműködésben más európai gyártókkal, akik biztosítani tudják a legmagasabb szintű minőséget, termelékenységet és hatékonyságot.

EMCOTURN_E45_kiemelt2

A technológia részletesen

A széleskörű felszereltség ellenére az EMCOTURN E45 kis helyigényű, szilárd gépágy, hő szimmetrikus orsóház nagy pontosságú orsócsapágyazással, előfeszített görgős vezetékek minden tengelyen és gyors indexelésű SAUTER revolverfej biztosítja a dinamikus és precíz megmunkálást. Az ügyfelek Sinumerik 828D és Fanuc 0iTD vezérlések közül választhatnak, beleértve a dialóg programozást ShopTurn vagy ManualGuide i segítségével.

Az Y tengely a gép sztenderd felépítésének része. Ez garantálja a maximális stabilitást és a magas fokú precizitást minden munkadarabon. Az Y tengelyen a kiemelkedően széles vezeték távolság biztosítja a stabil esztergálást és a felhasználónak még több lehetőséget nyújt az egy oldalon elvégezhető megmunkálásokhoz.

Személyre szabott automatizálás

A lengő adagoló az automatikus munkadarab adagolás és az elkészült alkatrészek eltávolítását szolgálja. Ezt a kiemelkedően kompakt integrált adagolót a szerszámgép vezérlése irányítja. A szervomotorok által megvalósított lengő, illetve lineáris mozgás kombinációjaként gyors és egyszerű a munkadarabok automatizált befogása. A rendszer működése eredményeképpen előgyártmányok orientált megfogása is egyszerűen megvalósítható. Az elkészült munkadarabokat munkadarab elkapó juttatja ki a munkatérből.

A megmunkálásokhoz az EMCO COMPACT LOAD rövid rúd munkadarab adagoló, munkadarab elkapó, riasztó lámpa és beviteli felület vagy az EMCO TOP LOAD 8-42 vagy 8-50 érhető el, mellyel 8-tól 50 mm-ig, akár 3,2 méter hosszú rúd alapanyag automatikus adagolása valósítható meg.

Technikai adatok / gépkoncepció

Gépágy

A 72°-os ferde gépágy a szerszámgép központi eleme. A nagyon merev és kompakt hegesztett acél konstrukció rendkívül szilárd alapot biztosít mind a pontos, mind a gazdaságos gyártáshoz. Az acél gépágy előnye a magasabb merevség és a jó termikus viselkedés üzemi hőmérsékletre melegedéskor. A rezgések optimális csillapítására, mely a megmunkálások természetes velejárója, az EMCOTURN E45 gépágya speciális rezgéscsillapító anyaggal van kitöltve, melynek eredménye hibátlan simítás és pontos futás. A terhelésnek jobban kitett kritikus helyeken beépített erősítő anyagok még tovább növelik a merevséget.

Az EMCOTURN E45 görgős vezetékei kopásmentesen és játék nélkül mozognak. A lehető legnagyobb előfeszítéssel kerülnek beépítésre nagy pontosságú alapzatra. A vezeték akadás mentes elmozdulásának köszönhetően kiváló minőségű felületet garantál minden alkatrészen. A vezetékek rozsdamentes acélból készült teleszkópos burkolata biztosítja a megfelelő biztonságot és tartósságot.

Főorsó

A főorsó nagyteljesítményű, optimális nyomaték görbékkel rendelkező motorja nagyfokú hatékonyságot nyújt mind normál acél, mind pedig alumínium nagysebességű megmunkálásakor. A főorsóra a háromfázisú motorról a hajtást V-szíjjal vezetik át. A főorsó legnagyobb áteresztése 45-től 51 mm-ig terjed. Az orsóházon szimmetrikusan helyezkednek el a hűtőbordák az optimális hőstabilitás elérése érdekében.

Szegnyereg

Az EMCOTURN E45 esztergán lineáris vezetéken helyezkedik el és automatikusan mozgatható 510 mm-es úthosszon. Az MK 4 tengely a szegnyeregbe közvetlenül került beépítésre és egy ékkel eltávolítható.

Szerszámtartó

A szerszámtartó 12 férőhelyes VDI 30 axiális revolverfej, mely irányítási logikájának köszönhetően szerszámváltáskor mindig a rövidebb úton váltja a szerszámokat. Hat férőhelyen hajtott szerszámok használhatók. A hajtás holtjátékmentes és szinkronizált menetfúrásra, valamint poligonesztergálásra is egyaránt alkalmazható.

EMCOTURN_E45_3_3C-tengely/főorsó

A C-tengely a gép alaptartozéka, mely 0,001° osztáspontosságot biztosít. A közvetlenül szerelt, szíj hajtás nélküli fordulatszám jeladó garantálja a C-tengely pontosságát és biztosítja a precíz kontúrmarást. Továbbá a főorsó féknek köszönhetően a az orsó fúráskor, illetve maráskor rögzíthető.

Y-tengely (típustól függően)

Az Y-tengely a gép sztenderd tartozéka, az X-tengelyre 90°-ra van beállítva. A kiemelkedően rövid, elméleti Y-tengelyre vetített elmozdulások jelentik a pontos esztergálási és fúrási alapját, valamint a szabadon létrehozható marási kontúrok megmunkálását.

Előtoló hajtások

A minden tengely nagyon dinamikus, három fázisú hajtásokkal és előfeszített vezetékekkel szerelt, melyek nagy előtoló erőt és nagy ismétlési pontosságot biztosítanak.

Mérőrendszer

Az előtoló motorba építet növekményes mérőrendszer található a gépben. A VDI 3441-nek megfelelően az X/Z pozícionálási pontosság 0.003/0.003 mm.

Befogó rendszer

A befogást üreges hidraulikus befogórendszer adja, mely 45-től 51 mm-ig terjedő rúdméretig alkalmazható. Beépített programozható megfogó löket felügyelettel és közvetlen mérőrendszerrel rendelkezik. Ezzel az időrabló szerszám újrabeállítás egy egyszerű betanítási feladatra egyszerűsödik.

EMCOTURN_E45_4_4Kenés

Az EMCOTURN E45 kenését egy automatikus központi kenőegység végzi, mely felhasználás-optimalizált impulzus kenőrendszer, köszönhetően a beépített nyomás és mennyiség szenzoroknak.

Hűtőrendszer

A VDI befogókon és szerszámbefogókon keresztülvezetett központi hűtő egység biztosítja a forgácsolási folyamatok megfelelő hűtését és kenését. További hűtőfolyadék kör szolgálja a befogás, illetve a munkatér tisztítását.

Hidraulikus rendszer

A hidraulikus rendszer egy kompakt, nagynyomású egység egy szivattyúval és finomszűrővel a tápláló ágban, melyen keresztül pontosan állítható a befogás mértéke. Ez alapvető fontosságú kényes munkadarabok megfogásakor. a kompakt dizájnnak köszönhetően igen kis helyet igényel.

Burkolat

A szerszámgép burkolata teljesen zárt, a forgács ellen védő, helyzetfelügyelt ajtóval, melyen laminált biztonsági üveg is található.

Munkadarab elkapó (opcionális)

Egy pneumatikusan működtetett elkapó szolgálja az elkészült alkatrészek eltávolítását mind a fő-, mind pedig az ellenorsóból. Az alkatrészeket az elkapás után a munkatéren kívül található külső alkatrésztárolóba szállítja. A legnagyobb elkészült munkadarab hossz 120 mm, legnagyobb átmérő 45-től 51 mm-ig, legnagyobb tömeg 2 kg.

EMCOTURN E45
Legnagyobb munkadarab átmérő [mm]45 (51)
Legnagyobb tokmány160 (200)
Legnagyobb fordulatszám [1/perc] 
Főorsó6300 (5000)
Hajtott szerszám5000
Legnagyobb teljesítmény [kW] 
Főorsó 100/40%8/13
Hajtott szerszám4
Legnagyobb löket X/Y/Z [mm]160 / +40/-30 / 510
Gyorsjárat X/Y/Z [m/min]24 / 10 / 30
Szerszámférőhelyek száma12 x VDI 30
Hajtott szerszámférőhelyek száma6

További információ

Az EMCO szerszámgépek magyarországi forgalmazója a Büll & Strunz Kft.

Megosztás
[
    ]