Átadták az új Lego gyárat Nyíregyházán

Átadták a dán Lego-csoport új, mintegy 200 millió euró (60 milliárd forint) értékű, zöldmezős beruházás keretében felépített új gyárát kedden Nyíregyházán.
Az avatáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója, Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke és Jorgen Vig Knudstorp, a Lego-csoport elnök-vezérigazgatója.

A legkorszerűbb technológiákkal ellátott, modern rendszerekkel felszerelt új komplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, az egy év alatt felépített gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter.

A fejlesztés révén 250 új munkahely jött létre, ezzel a Lego összesen 1500 munkavállalót foglalkoztat. Az új üzem a nyíregyházi ipari parkban 2008 óta működő gyárat váltja ki.
Orbán Viktor az ünnepélyes átadáson arról beszélt, minden termelő beruházás kedves az országnak, mert hozzásegíti ahhoz, hogy termelési központtá váljon. A kormányfő méltatta, hogy az új, óriási méretű üzem példátlan gyorsasággal, egy év alatt épült meg, annak ellenére, hogy a világ egyik legmodernebb csarnoka. Megemlítette azt is, hogy a Lego-gyár mind a mai napig egy családi vállalkozás.

A miniszterelnök kijelentette: Dánia Magyarország barátja, “mindig támogatott minket, és ehhez a beruházáshoz is kellett egy hagyományosan jó dán-magyar barátság”.

A gyár jelképes beindítása az átadó ünnepség során. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A gyár jelképes beindítása az átadó ünnepség során. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. igazgatója az eseményen arról beszélt, a Lego-csoport világszerte működő gyárai között hosszú távon épít a nyíregyházi gyártóbázisra, ahol már 1500 embernek adnak munkát.

Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke óriási beruházásnak nevezte az új nyíregyházi gyár építését, amely háromszorosa a jelenlegi, a város ipari parkjában működő üzemnek. Az új “zöld” komplexumot úgy építették meg, hogy az működése során is a lehető legkisebb káros hatással legyen a környezetére – tette hozzá.

Az építés során keletkezett hulladékot 75 százalékban újrahasznosították, valamint a termelés is minimális környezeti terheléssel jár, ezzel a Lego-csoport legzöldebb és legfejlettebb gyára lett a nyíregyházi egység – közölte Bali Padda, megemlítve, hogy az új gyárban a dolgozók biztonságára is fokozottan figyelnek.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere méltatta azt a munkát, amely a régió, a város, és a vállalat érdekeit összehangolva vezetett el az új gyár elkészüléséig. A város új utakon jár és igyekszik többet adni az itt élő embereknek, valamint a vállalkozásoknak – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy folyamatban van a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út építése, amely közvetlen autópálya-kapcsolatot biztosít majd az új Lego-gyárnak.

A beruházás teljes költségét a Lego saját erőből finanszírozta. Az új gyár 122 ezer négyzetméteres alapterületéből 53 ezer négyzetméteren végeznek fröccsöntési munkálatokat 672 fröccsöntő géppel. A megépített raktárak összesen 82 ezer raklap befogadására alkalmasak.

Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően évente 60 ezer köbméter ivóvíz takarítható meg, és a hagyományos gyárakhoz képest az üzemnek 500 tonnával kedvezőbb a szén-dioxid-kibocsátása.

Az új komplexumban 16 csomagoló sor működik, a gyár mellett kialakítottak egy 26 hektáros ökoparkot, fitnesztermeket és sportpályákat létesítettek, és megépült egy 600 férőhelyes autóparkoló, valamint további parkoló kerékpárok és a motorkerékpárok tárolására.

A nyírségi város új gyárában készül a világ összes Duplo játéka, a társaság emellett Lego System készterméket is előállít majd. Tavaly 18 millió doboz játékot gyártottak Nyíregyházán, a tervezett kapacitás a beruházást követően eléri a 30 millió dobozt.

Forrás MTI

mti_hirfelhasznalo

Megosztás
[
    ]