A víz-újrahasznosító zuhany: a tiszta és környezetkímélő megoldás

Aki környezettudatosan éli életét az nagyon örülni fog az alábbi cikkünknek, aki pedig még csak gondolkodik rajta, hogy hogyan tudna például az ivóvízzel takarékoskodni, annak ajánljuk figyelmébe a víz-újrahasznosító zuhanyt.

Ön váltana, ha létezne olyan zuhanyzórendszer, amely 70%-kal kevesebb vizet és energiát használ, de ugyanannyi vizet tud biztosítani ugyanakkora nyomás mellet, mint a hagyományos zuhanyok, ugyanolyan hőmérsékleten, és zuhanyozni sem kell vele rövidebb ideig?

Nos, a problémára létezik már környezettudatos megoldás. Peter Brewin, a londoni Royal College of Art ipariforma-tervező hallgatója és Nick Christy, a két kreatív elme összeállt és megalapította a CINEP vállalatot.

Látványkép egy víz-újrahasznosítót használó zuhanyról

Látványkép egy víz-újrahasznosítót használó zuhanyról

Az egyszerűnek tűnő zuhanyozás több vizet emészt fel, mint bármely más tevékenység a háztartásban, és csak a fűtés vagy hűtés igényel több energiát. „Amikor legközelebb megérkezik a hatalmas víz- vagy áramszámla, kárhoztassa a rosszul megtervezett zuhanyt” – mondta a cég egyik apalítója Nick Christy. A CINTEP víz-újrahasznosító zuhanya egy átlagos háztartásban évi 37,5-75 ezer liter vizet takarít meg. Ráadásul a zuhany 40-70%-kal kevesebb energiát igényel, amivel évi 1900-6000 kWh áramot lehet megspórolni.

A CINTEP víz-újrahasznosító zuhany

A zuhanyozás 3 liter tiszta ivóvíz felvételével kezdődik, amit a termék már használat közben felfog, megszűr, és felmelegít – ez ugyanaz az eljárás, mint amit a tej megtisztításához használnak. Az egész folyamat kevesebb mint fél perc alatt lezajlik, és az előírásoknak megfelelő, biztonságos vizet állít elő. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosító zuhanyt használó nem fogja „megosztani” a vizet másokkal. A rendszer része továbbá egy hidrociklon, ami a centrifugális erőt kihasználva az oldhatatlan részecskéket (például por és homok) elválasztja a víztől, és a szélekre sodorja, ahonnan később lemossa.

A CINTEP mérnökei az Autodesk Product Design Suite Ultimate programcsomaggal végezték a 3D tervezési, szimulációs, együttműködési és látványtervezési feladatokat. A csomag szoftvereinek segítségével alakították át a tervezési koncepciókat, tervezték meg az alkatrészeket a gyors prototípuskészítéshez, és készítették el a részletes modelleket és rajzokat a gyártáshoz.

A víz-újrahasznosító zuhany vázlatos felépítése

A víz-újrahasznosító zuhany vázlatos felépítése

A szerkezeti megfelelőség és teljesítmény biztosítása érdekében tovább optimalizálták az alkatrészek kialakítását az Autodesk Simulation Mechanical és CFD szoftverekkel, hogy a rendszer a lehető legmegbízhatóbb legyen, és jobb legyen a vízáramlás.

„Az Autodesk Clean Tech Partner Program nélkül nem sikerült volna a projekt. A vállalatunk sikere a takarékos zuhany létrehozásán múlott, ennek megalkotásához pedig nélkülözhetetlen eszköz volt az Autodesk Inventor Professional” – állítja Christy. „Az Autodesk szoftvereinek tervező és szimulációs eszközeivel optimalizáltuk az alkatrészek kialakítását. A lényeg, hogy kéznél volt az az eszköz, ami igazán kellett a jó munkához.”

A víz-újrahasznosító zuhany rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, és a prototípus megnyerte a tekintélyes Dutch Lottery Green Challenge versenyt. Christy szerint „bárhol felszerelhető, ahol hagyományos zuhanyt használnak. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy átszoktassuk erre az embereket. Az újrahasznosító zuhannyal 70%-kal kevesebb vizet és áramot fognak elhasználni. Ez a 70%-os megtakarítás 80-szor, 100-szor nagyobb pénzbeli megtakarítást jelent, így jóval hamarabb megtérül az új zuhanyra költött pénz.”

Az átlagember nyolc percet tölt a zuhany alatt. A tizenévesek  11%-a viszont több mint fél órát. A fiúk és lányok összesen napi 13-16 percig használják a zuhanyt. A víz-újrahasznosító zuhany egy másik előnye, hogy a szülők egyetlen gombnyomással szabályozhatják, hogy meddig üzemeljen a zuhany.

Forrás www.autodeskforum.hu

További információ:

A CINTEP hivatalos oldalán.