A 3D nyomtatás az agysebészeknek is nagy segítséget jelent

A 3D nyomtatás egyik legnagyszerűbb alkalmazása a sebészeti sablonok készítése bonyolult orvosi procedúrák tervezéséhez. A 3D nyomtatás orvosi felhasználásnak egyik úttörője a Centre for Biomedical Technology Integration (CBMTI) amely a Malajziában, Kuala Lumpurban található University of Malaya része.

skull

A CBMTI CT vagy MRI vizsgálatok segítségével rögzített 2D-s felvételek alapján, egy Objet500 Connex multi-material és egy Objet Eden350 3D nyomtatóval készíti el a 3D-s modelleket. Az adathalmazt speciális szoftver segítségével konvertálják át a 3D nyomtató számára feldolgozható formátumba.

A kinyomtatott modell a sebészek számára precíz biológiai információkat szolgáltat, és segít az egyes betegek állapotának felmérésében. Az alábbi videóban látható, hogy a CBMTI miként használja fel a Stratasys 3D nyomtatóit a kényes agysebészeti beavatkozások pontosságának és hatékonyságának javítására.

https://www.youtube.com/watch?v=8KDELHlzauk

A CBMTI modelljeit oktatási célokra is felhasználják. Az Objet Connex több alapanyagból képes dolgozni, amelyek ára lehetővé teszi egyetemi kutatómunkában történő felhasználását is. „Egyedi orvosi implantátumok készítése eddig drága és fáradságos munka volt. Az emberi szervek pontos lemásolásának folyamata akár néhány hetet is igénybe vehetett, ami túlságosan lassú és drága folyamatnak bizonyult,” magyarázta Yuwaraj Kumar Balakrishnan a CBMTI operatív igazgatója. „A Stratasys 3D nyomtatók ideális alapot biztosítanak az innovációhoz. Az öntött titán koponyaimplantátumoktól eljutottunk odáig, hogy a biomodelleket a páciensről készített felvételek segítségével szerzett patológiai információ alapján készítjük.”

A CBMTI szerint az Objet Eden350 3D nyomtató legfontosabb felhasználása a sebészeti sablonok készítése, amelyek biztosítják, hogy a beavatkozás során minden beültetésre kerülő eszköz – például sztent – a megfelelő helyre kerüljön.

Forrás blog.stratasys.com

Megosztás
[
    ]