Vízsugaras vágásnál mi határozza meg leginkább a ciklusidőt?

omax_nozzleA különböző vízsugaras technológiák összehasonlításánál a legtöbben azt feltételezik, hogy a leggyorsabb vonalmenti sebességgel rendelkező rendszer képes a leggyorsabban előállítani egy alkatrészt. Ez elsőre logikusnak tűnhet, de általában mégsem ez a helyes megközelítés. Bár a maximális vonalmenti sebesség meghatározó tényezője a gyártási időnek, a legfontosabb mégis az a szabályzó algoritmus, ami a sarkok, ívek és görbék mentén vezeti végig a fúvókát.

Vízsugaras vágásnál a pontos alkatrészek gyártásának legnagyobb kihívását mindig is a vízsugár elhajlása jelentette a vágási él mentén. Ahogy az ábrán is látható, a vízsugár alsó szakasza “lemarad” a felső részhez képest. Ez a deformáció a vágási paraméterek – fúvóka átmérője, áramlási sebesség, előtolási sebesség, anyagvastagság, geometria – komplex összefüggéséből adódik, így szabályzása nem egyszerű feladat.

Abban az esetben például, ha egy pontos belső sarkot szeretnénk kialakítani, akkor a fúvóka lassulását úgy kell meghatározni a sarokhoz közeledve, hogy a vízsugár alsó része éppen a sarokpontban érje utol a felső szakaszt. Ha ez nem így történik, akkor a sarok elmosódott lesz. Ennek analógiájára a sarokból való kilépésnél a gyorsulás megválasztása is kritikus, ugyanis túl nagy gyorsulás mellett a vízsugár visszacsapódhat, ezzel elrontva a pontosságot. Minden külső saroknál, ívnél és görbénél hasonló problémákkal kell megküzdeni.

Általánosságban tehát elmondható, hogy minél vastagabb az alapanyag és minél összetettebb a geometria annál fontosabb a fúvóka megfelelő szabályzása és egyre kevésbé fontos a maximális vonalmenti sebesség egy alkatrész gyártási idejének meghatározásánál.

Az OMAX már évek óta kutatja és modellezi az abrazív vízsugár mozgását, így mérnökeik folyamatosan egyre hatékonyabb szabályzási stratégiákat tudnak kidolgozni az alkatrészgyártási idők optimalizálására. Forgalomban lévő szoftvereiket folyamatosan frissítik a kifejlesztett új algoritmusokkal, amivel a már meglévő gépeken is jelentős időmegtakarításokat lehet elérni. Volt rá példa, hogy egy alkatrész előállítási idejét a felére tudták csökkenteni egy új algoritmussal, miközben a rendszer maximális vonalmenti vágási sebessége nem változott.

Összefoglalásként tehát egy vízvágó rendszer kiválasztásánál nem elegendő megnézni a katalógus adatokat, hanem érdemes mindig próbavágásokat kérni egy megfelelően összetett alkatrész alapján, hogy a valós gyártási idők tényleg összehasonlíthatók legyenek.

Forrás www.drolsenslab.com

További információ

Az OMAX hivatalos oldalán.

Kapcsolat:

Keserű Lóránt
Regionális értékesítési vezető
E-mail: lorant.keseru@omax.com
Tel: +36-70-606-1616

Megosztás
[
    ]