Renishaw szoftvercsomag turbinalapátok hatékony méréséhez

revo_01Koordináta mérőgépeihez a Renishaw egy speciálisan kialakított és folyamatosan fejlődő termékcsaládot kínál, melyek kifejezetten a turbinalapátok mérését és elemzését hivatottak hatékonyabbá tenni.

Az alábbi termékek mind a több díjat is elnyerő, REVO öttengelyes mérőrendszer köré épülnek:

  • APEXBlade tervező szoftver a REVO mérőpálya létrehozásához és DMIS program generálásához.
  • MODUS turbina lapát profil elemző szoftver a profil karakterisztikájának számításához és dokumentálásához.
  • SurfitBlade a teljes turbina lapát profil fordított irányú tervezéséhez.

Hagyományosan a méréstechnikai korlátok miatt a turbinalapátok mérése szakaszonként történt. Mára a Renishaw dedikált termékcsaládjának köszönhetően a lapátok teljes felülete gyorsan és pontosan ellenőrizhető a nagypontosságú tapintófej adatai alapján.

Az APEXBlade szoftvercsomag segítségével könnyedén generálhatók ütközésmentes programok, melyek végigvezetik a REVO mérőrendszert a turbinalapát teljes felületén. Első lépésben a CAD modell bekerül a virtuális REVO CMM környezetbe a mérőpálya automatikus generálásához. A rendszer egyaránt támogatja a kereszt és hosszirányú méréseket is, az egyes áthúzások pedig különválaszthatók, ami főként az éleknél lehet hasznos, ahol a valódi pozíció jelentősen eltérhet a CAD fájlban megadottaktól. Ha a felhasználó elégedett a programmal, akkor a rendszer létrehozza DMIS fájlt, ami már közvetlenül betáplálható a MODUS metrológiai szoftverbe.

A Renishaw mérési megközelítésének legnagyobb előnye, hogy a generált adatfelhő a teljes turbina lapát profil és a lapáttő felület geometriáját is tartalmazza. A MODUS pontfelhő szegmentáló (MPCS) funkciójával ezután már könnyedén kijelölhetők felületszakaszok a felhasználó által beszúrt síkok és a rögzített pontfelhő metszeteinek segítségével. Ez a lépés a mérés bármely szakaszában, vagy akár utólag is elvégezhető anélkül, hogy a mérést meg kéne ismételni.

revo_02A MODUS turbina lapát profil moduljában könnyedén összehasonlítható az eredeti CAD fájlban tárolt turbina lapát profil a mérési eredményekkel. A MODUS átfogó grafikus kiértékelő eszköztárral rendelkezik, amiből pdf formátumú dokumentáció is készíthető.

Azoknak a felhasználóknak, akiknek fordított irányú tervezési képességekre is szükségük van, a Renishaw SurfitBlade szoftvere nyújt hatékony megoldást. Az offline módon működő SurfitBlade NURBS lapátfelületeket generál, melyeket ezt követően áramlástani és végeselemes szimulációkhoz is fel lehet használni. További alkalmazási lehetőség például az átlagos lapátgeometria meghatározása, ami egyszerre több lapát mérési eredményeit használja fel.

Összefoglalva, a Renishaw turbina lapát profil elemző csomagja magában foglalja a CMM program automatikus generálását, a gyors és nagypontosságú REVO adatgyűjtést és átfogó kiértékelő funkciókat a keresztmetszetek és a teljes felület elemzésére.

Forrás renishaw.com

További információ

Renishaw hivatalos honlapján.